Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Lars Rebien melder sig ind i løndebat | Priserne på ejerlejligheder har aldrig været højere | Skatteministeriet har hemmeligholdt blodrøde advarsler

Bernie Sanders vandt primærvalget i New Hampshire. Foto: John Minchillo/AP

GODMORGEN

Lars Rebien melder sig ind i løndebatten. Priserne på ejerlejligheder har aldrig været højere. Og så skal Kåre Schultz i dag fremlægge årsregnskab som topchef for israelske Teva Pharmaceutical. Vi er klar med Finans' morgenbriefing.

Nyheder

Lars Rebien melder sig ind i løndebat: »Forargelsen over direktørlønninger i Danmark er begrundet i misundelse«

Han er kendt for at give sin mening til kende råt for usødet, og nu gør han det igen. Lars Rebien Sørensen, formand for landets største pengetank, blander sig nu i debatten om ledelsesaflønning. Meget skyldes misundelse, men virksomhederne har også en forpligtelse til at være åbne, lyder det Rebien.

Lige meget hvor dybe lommer bestyrelsesformand Lars Rebien Sørensen og Novo Nordisk Fonden har, kan fonden ikke alene trække  den danske biotekklynge mod international storhed. Foto: Niels Hougaard.

Historisk dyre ejerlejligheder: Men de er billige at bo i

Priserne på ejerlejligheder har aldrig været højere. For første gang har gennemsnitspriserne for hele landet rundet 28.000 kr. per kvm. Men det er stadig billigt at eje en lejlighed. Udskydelsen af boligskattereformen tager købspresset fra ejerlejlighedsmarkedet. Prisfesten på boligmarkedet fortsætter - her er forklaringen.

Bernie Sanders vandt tæt primærvalg i New Hampshire. Bernie Sanders udråbes som vinder af primærvalget i New Hampshire foran Pete Buttigieg. (Jyllands-Posten)

Nedslidte jernbanestrækninger kan ende som moderne busbaner. Flere jernbanestrækninger er så nedslidte, at det ifølge transportminister Benny Engelbrecht måske vil være bedre at fjerne skinnerne, asfaltere tracéen og indsætte moderne højkvalitetsbusser. (Jyllands-Posten)

Dansk nanofirma i trecifret milliontab efter partnerproblemer. Act Global, der sælger bakteriedræbende nanospray og har over 150 investorer i ejerkredsen, døjer med enorme udfordringer med at hente pengene hjem fra sine partnere.

Skatteministeriet har hemmeligholdt blodrøde advarsler for Folketinget. I en lang række hemmeligholdte interne revisionsrapporter advarer Skatteministeriets egen vagthund om alvorlige fejl i skattevæsenets kontrol af bl.a. selskabsskat, bilimport og told. Folketinget har – trods gentagne forespørgsler – hidtil fået afslag på at se rapporterne. (Berlingske)

Danmarks første datingsite er stadig en knaldgod forretning. Det kan godt være, at dating-appen Tinder er blevet et hit blandt både unge og ældre danskere. Men for Danmarks ældste og største datingsite, Dating.dk, er der stadig millioner i at føre kærlighedslystne singler sammen.

USA giver grønt lys til kæmpefusion trods protester fra 10 stater. AT&T og Verizon får nu en konkurrent mindre at slås med på det amerikanske telemarked, for USA’s føderale distriktsret har nu givet grønt lys til sammenlægningen af det tredje- og fjerdestørste selskab, Sprint og T-Mobile, i en fusion til svimlende 26 mia. dollars.

Ny generation af astronauter skal hjælpe USA til Månen. USA's rumfartsadministration, Nasa, har store planer om at øge antallet af bemandede rumrejser i dette og næste årti, og derfor skal der nu uddannes en ny generation af astronauter, meddeler Nasa tirsdag. (CBS News)

Samsung lancerer ny klaptelefon i kampen mod Apple. Den nye model Galaxy Z Flip, som blev præsenteret tirsdag aften, har en kvadratisk form, når den er lukket, og kan foldes ud til nogenlunde samme format som en almindelig smartphone. Samsung mistede i december sin førerposition på markedet for smartphones.

Rebecca Hirst præsenterede Samsung Electronics Z Flip-smartphone i San Francisco. Foto: AP.

Dansk viden skal forhindre broer i at kollapse – og forlænge deres levetid. Brokollapset i Genova i 2018 har skabt stort fokus på at sikre broer og tunneller i Europa. I et nyt dansk-italiensk samarbejde skal Sund & Bælts erfaringer fra Storebæltsbroen kombineres med ny teknologi, der skal forebygge brokollaps. (Jyllands-Posten)

Coronavirus kan give laveste vækst siden finanskrisen. Udbruddet af coronavirus vil svække den kinesiske økonomi i begyndelsen af året, og det får betydning for den resterende verdensøkonomi, vurderer økonomer fra Oxford Economics. (Ritzau Finans)

Podcast

Job og vækst sprøjter ud af bilindustrien. Bilindustrien lider verden rundt under menneskers hang til at flytte til storbyer og under "truslen" fra elbiler. Tusindvis af job forsvinder, og det går ud over den globale vækst, forklarer global redaktør Keld Louie Pedersen.

Gik du glip af...

FLSmidth leverede driftsoverskud som ventet - topchefen går ned i løn. FLSmidth ramte stort set plet med både omsætning og overskud på driften i forhold til analytikernes forventninger, da de seneste regnskabstal blev præsenteret tirsdag.

  • Tallene: Omsætningen blev på godt 20,6 mia. kr. og driftsresultatet blev på 1.663 mio. kr. Derimod blev resultatet efter skat lidt lavere med 776 mio. kr. Her havde et gennemsnit af analytikerne gættet på 785 mio. kr.
  • Vurderingen: Aktien i FLS steg mere end 5 pct. i kølvandet på selskabets regnskab. »Et okay stærkt Q4,« lyder vurderingen fra Mikael Korntved Petersen, aktieanalytiker i SEB. Ifølge analytikeren er der tale om en lettelse over, at det ikke var værre, end det var.
  • Perspektivet: Resultaterne i 2019 kostede FLSmidth-topchef Thomas Schulz hans lønbonus. Nu skal han udnytte den grønne og digitale omstilling, men det tager tid i en konservativ branche, erkender topchefen.

Thomas Schulz, adm. direktør i FLSmidth, må give afkald på sin lønbonus. Foto: Nicolai Lorenzen.

Indsigt

Den nye overvismand har en hammer - nu jagter han sit store problem. Efter årtier med reformer mangler den nyudnævnte overvismand Carl-Johan Dalgaard et altoverskyggende problem, han kan kaste sig over.  Han har dog den grønne omstilling i kikkerten. Og så vil han gerne forstå, hvordan overskuddet på betalingsbalancen kunne runde 210 mia. kr. sidste år.

Overvismand og økonomiprofessor Carl-Johan Dalgaard på Københavns Universitet. Foto: Stine Bidstrup.

Finans fakta

Ældre kvinder har svært ved at slæbe deres mænd med i biografen. Biografmørket fortsætter med at friste de danske kvinder i en høj alder, mens mændene falder fra, viser en ny undersøgelse.

Grafik: René Deichgræber. Kilde: Danmarks Statistik.

Dagens profil

»Min plan er at undervise, indtil jeg kaster mig over et nyt projekt som iværksætter«. Når hele familien Leschly var samlet, blev der ofte talt om business. Faren, Jan Leschly, førte som anerkendt topleder først herhjemme og siden internationalt ikke overraskende ordet, mens de fire børn lyttede sammen med deres mor. »Da min far var sådan en succes, var det naturligt, at vi hørte efter og spurgte til, hvad han fortalte,« fortæller Stig Leschly, som onsdat fylder 50 år. Han blev kendt, da han solgte selskab til Amazon. Siden har han skiftevis været underviser, iværksætter og direktør.

Stig Leschly er for øjeblikket lærer i iværksætteri og entreprenørskab på Harvard Business School. Billedet blev taget, da han var chef for Match Education, som står bag skoler og en læreruddannelse. Foto: Anne Hollande.

Dagens tal

2,15

Milliarder. Det er tallet i kroner, som Tulip har tabt de seneste 4 år. Danish Crowns frasolgte britiske selskab Tulip Ltd. landede endnu et trecifret millionunderskud i sit sidste år som danskejet selskab. Gennem de sidste fire regnskabsår har selskabet samlet tabt 2,15 mia. kr. før skat, mens driftsunderskuddet for de fire år løber op i knap 1 mia. kr., viser en gennemgang af regnskaberne.

Børs

De amerikanske aktier steg igen til nye rekorder. Det brede S&P 500-indeks steg med 0,2 pct. til 3357,79 indekspoint, hvilket var ny rekord. Nasdaq voksede med 0,1 pct. Dow Jones sluttede i marginalt i minus. Investorerne var håbefulde omkring en begrænset økonomisk effekt fra virusudbruddet i Kina, ligesom chefen for den amerikanske centralbank havde positive kommentarer om økonomien i USA.

Debat

Solen skinner over europæisk rumfart. Sammen med NASA lancerede ESA forleden en rumsonde, der for første gang skal undersøge Solens poler som forudsætning for kommende rejser til Mars. Spørgsmålet er, om rummets meteorologer er bedre til at forudsige naturens omskiftelighed, end dem med ansvaret for de jordiske vejrmeldinger, skriver Jan Lund, konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore, i sin seneste klumme.

Det sker i dag

  • Økonomi: Både Tyskland og USA offentliggør forbrugerpriser for januar 2020. I USA desuden ledighedstal.
  • Erhverv: Heineken og Teva Pharmaceuticals kommer med årsregnskaber.
  • Politik: Forsvarsministermøde i NATO med fokus på alliancens missioner. Forsvarsminister Trine Bramsen deltager i mødet.

PS...

Opfordring: Seerfiasko bør føre til fire ændringer af Oscarshowet. I går berettede vi om de laveste seertal nogensinde for Oscarshowet i USA. Hvis det vil være great again, bør Hollywood overveje fire ændringer af prisfesten, lyder det nu fra et af Storbritanniens største dagblade i en parafrase over præsident Donald Trumps valgslogan. Det kan mærkes, at Oscarshowet snart er 100 år gammelt, skriver The Guardian, som leverer 4 forslag til en modernisering af begivenheden.

BRANCHENYT
Læs også