Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Hård kritik af Nykredit: Hemmelig klausul binder banker i fem år | Næsten ingen rykker mellem den private og den offentlige sektor | Kriseramt nanofirma med rod i regnskaberne svarer igen

GODMORGEN

Vi er klar med et nyhedsoverblik.

Nyheder

Hård kritik af Nykredit: Hemmelig klausul binder banker i fem år

Nykredit har krævet, at en stribe banker binder sig til finanskoncernens kapitalforvaltning de kommende fem år. Kunderne er ikke orienteret om klausulen.

Nykredit har bundet en stribe banker til sig i årevis i forbindelse med milliardopkøbet af Sparinvest. Foto: Håkan Dahlström.

Næsten ingen rykker mellem den private og den offentlige sektor

Stats- og privatansatte skifter sjældent sektor. Det kan fordyre samarbejder mellem offentlige og private virksomheder og koste de private muligheder for at påvirke rammevilkår, vurderer eksperter. Enten gør man karriere i det private erhvervsliv, eller også holder man sig til stillinger i den offentlige sektor. Den opfattelse vurderer Lars Hagerup er udbredt blandt de øvrige medlemmer af hans fagforening, Djøf, som især organiserer jurister og økonomer. I så fald er han måske undtagelsen, der bekræfter reglen.

Lars Hagerup er i sin chefstilling i det offentlige motiveret af bl.a. stor kompleksitet og de deraf følgende udfordringer. Foto: Mads Frost.

Kriseramt nanofirma med rod i regnskaberne svarer igen: »Det, du skriver, er ikke korrekt«. Pludselige kæmpeændringer i regnskabstallene er ikke ukendte fænomener i nanofirmaet Act.Global. Men til trods for åbenlys uorden i finanserne, afviser direktøren, at selskabet historisk har haft rod i regnskaberne.

Konkurs-robot vil indtage hele Norden. En ny konkursportal og app skal spare advokathusene en masse penge på konkursbehandlinger, og derfor er flere større advokatfirmaer gået med i projektet. Nu dækker den 10-15 pct. af det danske marked, men målet er hele Norden.

Dansk tøjfirma klædt af - underskuddet fordoblet. Det økologiske undertøjsfirma Organic Basics, der bl.a. har Mærsk-arving Johan Uggla i ejerkredsen, taber millioner. Med en ny polstring på 16 mio. kr. i lommen håber stifterne at få succes internationalt.

Organic Basics har fra begyndelsen slået sig stort op på sine underbukser, som indeholder bakteriedræbende sølv. PR-foto.

Salget af elbiler er kørt i grøften på verdens største marked. I fem år har salget af el- og hybridbiler været et lyspunkt på verdens største marked, Kina, hvor den økonomiske opbremsning er gået langt hårdere ud over de konventionelle køretøjer. Nu er antallet af nyregistrerede el- og hybridbiler er faldet dramatisk i Kina. Coronavirussen er kun den ene halvdel af forklaringen.

Nordiske toprestauranter i stor fremgang - kerne af danske restauratører tjener millioner. Forud for årets uddeling af michelinstjerner mandag har toprestauranterne i hele Norden fremgang på bundlinjen. (Børsen)

Forbes udråber dansk fintechselskab til et af verdens 50 mest innovative. MakerDao optræder på en ny liste over de selskaber, som amerikanske erhvervsfolk anbefales at holde øje med.

Podcast

Finans podcast giver dig hver fredag en opsamling på ugen, der gik. En række af vores journalister og redaktører analyserer aktuelle historier fra erhvervslivet. I denne uges udgave af Finans podcast ser vi bl.a. på danskernes fejldisponering af deres pensionsformue, Novo Nordisks genvundne storform og Flying Tiger. Lyt med her.

Gik du glip af...

Advokatbranchen og bankerne er endt i en penibel konflikt. Den handler om negative renter og nærmere bestemt advokaternes klientkonti, der i en vis forstand er "hellige". De negative renter giver bankerne udgifter på de klientkonti, som de administrerer for advokatfirmaerne. Derfor er de begyndt at hæve renterne direkte på de samme konti, men det er helligbrøde, mener Advokatrådet. I Danske Bank er man opmærksom på problemet.

Indsigt

Den lille bus kører stille og roligt afsted, ikke hurtigere end at cyklister kan overhale. Men den gør det uden chauffør og skal kunne nå at stoppe op, hvis fodgængere kommer i vejen på den to kilometer lange busrute på et lukket stisystem i Aalborg Øst. Efter test og en længere kamp om at få konceptet godkendt hos myndighederne, kan selskabet Holo den 5. marts klippe snoren over og officielt indvie Danmarks første selvkørende køretøj i almindelig drift.

Finans fakta

Amazon er blevet helt dominerende inden for e-handel i den vestlige verden – men selskabet har også skabt sig en solid førerposition inden for cloud computing. Når du ser en film på Netflix, er det for eksempel Amazons computere, der sørger for den ’kedelige’ teknik, der gør det hele muligt. Men nu slår Microsoft og Google igen.

Dagens profil

Annika Isaksson drømte som barn i Den Centralafrikanske Republik om at blive ingeniør. Hun byggede og konstruerede sammen med sin far, der var opfinder og elektriker. I dag hedder adressen Danmark, og Annika Isaksson er netop blevet adm. direktør for robotvirksomheden Flow Robotics. Hun får ansvar for at realisere selskabets ambitioner om international ekspansion.

Annika Isaksson, topchef i Flow Robotics, dyrker i fritiden sin passion for musik. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

56

Millioner. De foreløbige overnatningstal for 2019 er netop offentliggjort og viser, at dansk turisme igen sætter rekord med godt 56 mio. overnatninger. Væksten drives især af flere tyske turister.

Børs

De amerikanske aktier bakkede torsdag væk fra onsdagens rekordnoteringer. Det brede S&P 500-indeks mistede knap 0,2 pct., mens Nasdaq bakkede godt 0,1 pct., og Dow Jones faldt med 0,4 pct. Kina meldte torsdag om den største stigning på en dag i antallet af nye smittede med coronavirusset. På positivsiden steg forbrugerpriserne mere end ventet i januar og vidnede dermed om fortsat gang i købelysten i USA.

Debat

Livet som børsnoteret selskab er blevet lidt nemmere i denne regnskabssæson. Stemningen er god blandt børsinvestorerne, der næsten over en bred kam giver topledelserne en chance mere for at vise, at alting bliver bedre, væksten kommer, og indtjeningen i det mindste følger med. Men spørgsmålet er, om det varer ved, spørger Finans' virksomhedsredaktør Søren Linding.

Det sker i dag

  • Erhverv: Regnskaber fra Renault, Credit Agricole og AstraZeneca.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med nye udgivelser for luftfart.
  • Udland: London Fashion Week begynder i dag. Modeugen, der er en af de fire store modeuger (New York, London, Milan, Paris), varer frem til den 18. februar.

PS...

Selskabet OneCoin udgav sig for at være en kryptovaluta, red hypen med en pyramidespils-model, som fik almindelige mennesker til at investere deres formuer – og er nu som sunket i jorden. Læs historien om kryptodronningen, der smuttede med svindelmilliarderne.

BRANCHENYT
Læs også