Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Guldregn efter kæmpe fusion: Tre direktører henter bonus på 400 mio. kr. | Her er sektoren med den største drivkraft på aktiemarkedet de kommende år | Dagrofa-chefen sprang i havet fra 30 meter

GODMORGEN

Skal flere danske restauranter have en michelinstjerne? Det finder vi ud af i dag, når de prestigefulde stjerner skal uddeles. Vi kigger også nærmere på en stor bonus til tre direktører, it-aktiernes himmelflugt og Dagrofas topchef, der i sine unge dage sprang ud fra svimlende højder - indhyllet i flammer. God læselyst.

Nyheder

Guldregn efter kæmpe fusion: Tre direktører henter bonus på 400 mio. kr.

Fusionen mellem danske Widex og tyske Sivantos har givet topledelsen en samlet løn- og bonuspakke på 54 mio. euro svarende til lidt over 400 mio. kr. Den ene af direktørerne, Henrik Bender, erkender, at det er »store beløb,« men vil ikke svare på, om beløbet er fair. Kapitalfonde og familieejede virksomheder er ofte som yin og yang, når det kommer til store bonusser og lukrative aktieprogrammer. Ifølge Finans' virksomhedsredaktør, Søren Linding, er der dog ingen ny kæmpebonus til topledelsen lige om hjørnet.

Næstformand i WS Audiologys bestyrelse, Jan Tøpholm, ønsker ikke at kommentere sagen nærmere. Foto: Widex.

Her er sektoren med den største drivkraft på aktiemarkedet de kommende år

Investorer skal sørge for at få fyldt godt på med it-aktier i deres porteføljer, hvis de vil have del i fremgangen på aktiemarkederne i de kommende år. På trods af de seneste års massive kursstigninger vil det fortsat være it-sektoren, der driver markedet fremadrettet, lyder vurderingen fra en række strateger i både Danmark og USA. Mange investorer spørger sig selv, om it-aktierne er på vej mod en ny boble. Nej, lyder svaret fra analytikere og strateger. Få forklaringen her.

Mangemillionær ramte jackpot med sine aktier. Den danske iværksætter og erhvervsmand Mads Peter Veiby er ikke kun god til at tjene penge på spillelystne danskere, der lægger vejen forbi hans onlinekasino Spilnu.dk. Han har også held i sprøjten på de finansielle markeder.

Stifter af juicefirma blev bortvist efter »fundamentale fejl«. Revisoren i Juicorganic tager forbehold for selskabets nye regnskab. Ifølge den nye ledelse er der nu ryddet op, og der er indgået en aftale med erhvervsmanden Fritz Schur om salg af produkter.

Nancy Pelosi advarer USA's allierede mod samarbejde med Huawei. Den amerikanske formand for Repræsentanternes Hus kom med sin advarsel i weekenden, efter det amerikanske justitsministerium har valgt at anklage den kinesiske telegigant for at konspirere om at stjæle vigtige data og forretningshemmeligheder. (CNBC)

Danske selskaber har købt klimaaflad fra omstridte kinesiske gasprojekter. Både Mærsk Oil, Aalborg Portland og Ørsted har været med til at finansiere gasprojekter i Kina og Indien med et trecifret millionbeløb. Pengene skulle ellers bruges på at forhindre udslip af klimaskadelige drivhusgasser (Politiken).

Antallet af døde som følge af coronavirus er nu over 1.669. Coronavirusset er foruden Kina registreret i 28 andre lande, og Frankrig rapporterede lørdag om det første dødsfald uden for Asien, en kinesisk turist. Antallet af smittede er nu over 69.000, hvoraf de 68.500 er i fastlands-Kina. (CNN)

Coronavirussen er et chok for kinesisk økonomi. Spredningen har lukket ned for store dele af landets industri og betyder store offentlige omkostninger. Nu lover den kinesiske regering at udrulle flere initiativer, der skal stimulere økonomien - herunder lavere selskabsskat, siger finansminister Liu Kun. (Bloomberg).

Elon Musks planer om at bygge en Tesla-fabrik i Tyskland møder modstand. En tysk domstol har bremset byggeriet uden for Berlin, fordi det krævede rydning af et større skovareal, hvilket en miljøgruppe har protesteret over. (Bloomberg)

Podcast

Er førerløse biler fuldstændig hovedløse? Den voldsomme hype om førerløse biler - ikke mindst Tesla - er nærmest omvendt proportionel med realiteterne. Bilen er for dum og den menneskelige hjerne simpelthen for langsom til, at de to kan spille sammen, forklarer journalist Jesper Kildebogaard.

Interview

Tidligere klimakommissær: Danmark skal turde vælge fremtidens vindervirksomheder. Drop de politiske begrænsninger, skab nogle incitamenter til erhvervslivet og sats på nogle områder, der kan blive det nye vindmølleeventyr. Sådan lyder nogle af opfordringerne fra Connie Hedegaard, der i fem år var Danmarks klimakommissær og miljøminister, og som i dag bl.a. er formand for den grønne tænketank Concito. Hvis vi skal nå ambitiøse mål om at reducere vores CO2-udledning, skal der ske drastiske ændringer. Og det vil formentlig koste skatteborgerne, øge skattetrykket eller ændre afgifterne.

Den grønne omstilling er så stor en opgave, at der skal tænkes helt anderledes end i dag, hvis vi skal nå i mål, lyder det fra Connie Hedegaard. Foto: Gregers Tycho.

Indsigt

Tomas Pietrangeli er klatret op ad en smal stige og står nu på en platform, hvor der kun lige er plads til de nøgne fødder. Der er 10 meter ned til det lille vandbassin, som har en dybde på 2,8 m. Tusindvis af tilskuere ser på, da han antænder dragten, som på forhånd er vædet med petroleum. Nu skal det gå stærkt, for der går kun et par sekunder, inden flammerne gør skade. Han springer, roterer et par gange i luften og lander sikkert på benene med høj hastighed. Publikum klapper, og i morgen gør han det igen. Vi har talt med Dagrofa-chefen, der landede på benene, og som nu skal genrejse Dagrofa efter et tab på 2 mia. kr.

Tomas Pietrangeli blev for halvandet år siden hentet ind som adm. direktør for købmandskoncernen Dagrofa - med bl.a. Meny- og Spar-kæderne Foto: Gregers Tycho.

Finans fakta

Det er oppe i tiden at skælde ud på luftfartsselskaberne. Derfor har nyhedskanalen CNN ikke kunnet dy sig for at spørge forskellige eksperter lige fra rejsebloggere til flykonsulenter om, hvad de gerne vil brokke sig højlydt over, når de nu får chancen for det. Det er blevet til 9 punkter, som Finans har valgt at hive med hjem over Atlanten og forvandle til vores eget stof på vaskeægte skandinavisk maner.

Dagens profil

Jukka Pertola har været bestyrelsesformand for Tryg i næsten to år, og det var tilbuddet om den magtfulde post i landets største forsikringsselskab, der endegyldigt fik ham til at skifte spor et år forinden. Jobbet er attraktivt, men han savner en til at holde styr på sin kalender. »Nu er jeg min egen sekretær, og jeg er slet ikke god til det.«

Dagens tal

80

Antallet af den smittede med den dødelige coronavirus stiger fortsat. Det samme gør dødstallet. Men det er oftest én bestemt gruppe, som ikke overlever den frygtede sygdom. Omkring 80 pct. af dødsfaldene er sket blandt patienter på over 60 år. 75 pct. af de døde havde i forvejen andre helbredsproblemer såsom hjerteproblemer, astma eller diabetes, viser den seneste opgørelse fra worldometer.info.

Debat

Lettede aktiemarkeder tager glæderne på forskud. En cocktail af lettelse over nedtrapningen af handelskrigen mellem USA og Kina, afklaringen af brexit og en lempet pengepolitik fra de store centralbankers side overskygger bekymringerne over coronavirussen. Derfor fortsætter aktierne på rekordkurs, skriver cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen.

Det sker i denne uge

Ferien er slut, og hverdagen er igen begyndt. Denne uge byder på et væld af retssager om økonomisk kriminalitet - bl.a. en dom i sagen mod Britta Nielsen. Derudover kommer bl.a. Mærsk, Genmab og Arla med regnskab. Her er dine fikspunkter i nyhedsstrømmen.

PS...

Amerikanere vader i tv-programmer - nu sættes der for første gang tal på. »Moar, der er ikke noget i fjernsynet,« lød det ofte i 1980’erne. De unge amerikanere har nu fået det omvendte problem.

BRANCHENYT
Læs også