Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Fyldt pengekasse kan give Nykredits boligejere nye milliardrabatter | Analytikere spår: Mærsk vil klart blive ramt af virus | Britta Nielsen får 6,5 års fængsel for millionsvindel

GODMORGEN

En række regnskaber lander i dag bl.a. fra landets store mejerikoncern Arla. Følg med i tallene i dag på Finans - men først dagens overblik, hvor du får historien om, at analytikere spår, at Mærsk rammes af coronavirussens hærgen.

Nyheder

Fyldt pengekasse kan give Nykredits boligejere nye milliardrabatter

Ejerforeningen bag Nykredit tjener så mange penge, at den allerede i år får råd til at sænke bidragssatserne yderligere for boligkunderne i landets største realkreditselskab. Men sker det? Oprøret i Nykredit begyndte for fire år siden - og nu forsøger rebellerne at blive valgt igen.

Jens Vesterbæk fra Bramming er medlem af Forenet Kredits repræsentantskab og vil bruge de ekstra penge på at sænke bidragssatsen. Foto: Ernst Van Norde

Analytikere spår: Mærsk vil klart blive ramt af virus

Når Mærsk aflægger regnskab torsdag, vil selskabet utvivlsomt blive afkrævet en kommentar om coronavirussen. Og det globale verdensomspændende udbrud vil helt sikkert have ramt transportgiganten, spår analytikere. Coronavirussen vil utvivlsomt koste trecifrede millionbeløb for danske virksomheder, lyder meldingen. Men indtil videre ser investorerne ud til at holde på aktierne og holde hovedet koldt.

Britta Nielsen får 6,5 års fængsel for millionsvindel. Det afgjorde retten tirsdag. En dom, som Britta Nielsen efterfølgende valgte at acceptere. Her er også et overblik over andre store svindelsager gennem tiderne.

Kina brænder sine penge i kampen mod coronavirus. Den kinesiske centralbank har iværksat en ny strategi, der skal hindre smitten i at sprede sig. Banken vil desinficere eller destruere kontanter, der potentielt kan videreføre smitte.

Bettina Aller tier om udbytte for 50 millioner på uheldigt tidspunkt. Overdirektøren i Aller-koncernen ønsker ikke at kaste lys over den forsvundne egenkapital i den danske forretning. Den fyrede topchef indikerer, at momsen har været afregnet forkert i årevis.

Bettina Aller vil ikke udtale sig om udbytte til 50 mio. kr. Foto: Stine Bidstrup

Nets forventer tab på 750 mio i rejsekonkurs. Nets havde omkring 1.500 mio. kr. i klemme efter skat i rejsekæmpen Thomas Cooks konkurs. Trods delvis redning står Nets til et tab på ca. 750 mio. kr. (Børsen)

Jysk strammer grebet om 200 butikker. Den langsigtede ambition i detailkæden Jysk er at nå 5.000 butikker rundt om på kloden - og det skal nu ske i et endnu tættere samarbejde med lokale partnere, fortæller franchisedirektør Frederik Kroun.

Kom to måneder for sent: Det kostede fradrag på 1.750.000 kr. Man skal have den 1. maj in mente. Det er nemlig den sidste dag, årsopgørelsen for indkomståret 2016 kan ændres.

Nyt underskud i Jay-Z's streamingtjeneste. På trods af indtjeningsvækst i det seneste regnskabsår, taber Tidals moderselskab stadig penge.

Europæerne vender ryggen til danske job. Udenlandsk arbejdskraft har angiveligt været afgørende for opsvinget i dansk økonomi, men antallet af udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde, er bremset op. De sidste ni måneder af 2019 kom der netto ikke flere europæere til Danmark, og det skaber bekymring i forskellige kredse. (Børsen)

Podcast

Fusionen mellem Dansk Industri og Dansk Byggeri kan skyde Dansk Erhvervs ambitioner om at blive landets »førende erhvervsorganisation« i grus, forklarer journalist Dorte Ipsen Boddum. Lyt med her.

Gik du glip af...

Tabsramt nanoselskab får nye ansigter i bestyrelsen. Nanoselskabet Act.Global får bl.a. Lagkagehusets medstifter med ved bordet.

  • Hvem er de nye bestyrelsesmedlemmer? Det er Lagkagehusets medstifter Ole Kristoffersen, der rykker tættere på investeringen i det tabsramte nanoselskab Act.Global. Her får han desuden selskab af den tidligere håndboldinvestor og Dagrofa-chef Brian Mollerup, som fremover skal overtage posten som bestyrelsesformand for Act.Global.
  • På kant med loven: Manden bag det tabsramte nanoselskab Act.Global, Carsten Jensen, har i en periode været både direktør og bestyrelsesformand i selskabet. Det er ikke tilladt.
  • Det siger tallene: De vil revolutionere rengøringsverdenen - men det seneste regnskab afslører et minus på 121 mio. kr.

Ole Kristoffersen, medstifter af Lagkagehuset. Foto: Lærke Posselt

Explainer

Coronavirus giver stort dyk i erhvervstilliden i Europa. Den økonomiske stemning i såvel euroland som Tyskland har taget et alvorligt dyk, viser det seneste ZEW-indeks. Den negative udvikling har yderligere svækket euroen over for dollaren. Få forklaringen her.

Finans fakta

Danskerne frygter cyberkriminalitet mere end EU-naboer. Vi føler os velinformerede omkring it-svindel, men vi tror også på en større risiko for at blive snydt, end man gør i de øvrige EU-lande.

Dagens profil

Han har været med til at udvikle dansk landbrug. »Efter en lang dag på kontoret er det godt at komme hjem på gården og gerne ud i marken. Jeg spiller ikke golf, landbruget er min hobby,« fortæller direktøren for Viking Danmark, Hans Peter Bay, der nu fylder 60 år.

Hans Peter Bay er til daglig direktør i Viking Danmark. Foto: Christian Lykking

Dagens tal

13

Alder er ingen hindring, og hvis det endelig skal være, foretrækker vi ældre medarbejdere frem for yngre. Knap 13.000 ledere har deltaget i undersøgelsen, og her svarer 13 pct. af lederne, at de foretrækker ældre medarbejdere frem for yngre.

Børs

Apple trak de amerikanske aktier ned efter helligdag. Det brede S&P 500-indeks mistede 0,3 pct., mens Dow Jones tabte 0,6 pct. Teknologitunge Nasdaq vendte derimod minus til plus og steg marginalt til nyt rekordniveau i 9.732,74 indekspoint. Apple nedjusterede sine salgsforventninger mandag aften, som var helligdag i USA, og det var tirsdag med til at trække it-sektoren i S&P 500-indekset ned, ligesom nyheden ramte undergruppen af chipproducenter.

Debat

Skyttegravene er det eneste sikre sted. Med Japan, Singapore og Thailand i spidsen er en række asiatiske økonomier på vej ind i en recession, der kan være mere eller mindre teknisk, men under alle omstændigheder sender det væksten ned under nul, skriver kommentator Jan Lund fra Singapore.

Det sker i dag

  • Erhverv: Genmab, Kreditbanken, Nordfyns Bank, Salling Bank, Arla og Noble kommer med årsregnskab. Speas holder ekstraordinær generalforsamling.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med sin arbejdsmarkedsundersøgelse (AKU), hvor 75.000 danskeres har fortalt Danmarks Statistik om deres arbejdsliv.
  • Politik: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og skatteminister Morten Bødskov er kaldt i samråd om underbetalt og ulovlig udenlandsk arbejdskraft ved ombygninger og renoveringer.
  • Øvrigt: Københavns Byret ventes at afsige skyldskendelse i en sag om formodes svindel med kviklån, hvor der samlet er bedraget for ca. 8,5 mio. kr., ifølge anklagemyndigheden.

PS...

Her er Michael Bloombergs Wall Street-plan. Bloomberg vil regulere finanssektoren anderledes fremover, beretter New York Times. En plan, der indeholder ideer, som ikke er langt fra senatorerne Bernie Sanders og Elizabeth Warrens tankegang.

Michael Bloomberg går efter at blive Demokraternes kommende præsidentkandidat i USA. Foto: Joshua Roberts/ Reuters

BRANCHENYT
Læs også