Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

FLSmidth er involveret i en spektakulær korruptionssag | Guldregn over ny dansk biotekstjerne | Mærsk i milliardhandel

GODMORGEN

Det bliver en dag præget af årsregnskaber fra ikke mindst A.P. Møller Mærsk-koncernen. Og så opruller vi historien om en opsigtsvækkende korruptionssag i den danske industrigigant FLSmidth. Her er et overblik over alt det vigtigste og seneste.

Nyheder

FLSmidth er involveret i en spektakulær korruptionssag

Den børsnoterede industrivirksomhed FLSmidth indrømmer at have betalt penge under bordet i en spektakulær kriminalsag i Tunesien, der i november 2019 resulterede i fængselsstraffe til bl.a. en medarbejder fra FLSmidths hovedkontor i Valby. Sagen stammer fra 2010, da FLSmidth og den tyrkiske entreprenørkoncern Prokon-Ekon indgik kontrakt med Carthage Cement i Tunis om at bygge en cementfabrik til 281 mio. euro. FLSmidth erkender da også at have lavet en klar fejl.

Da FLSmidth blev konfronteret med uregelmæssigheder i forbindelse med opførelsen af en fabrik i Tunesien, hyrede virksomheden øjeblikkeligt et advokatfirma til at kulegrave sagen, fortæller Fleming Voetmann, vice president med ansvar for markenting og kommunikation i FLSmith. Foto: Stine Bidstrup. 

Guldregn over ny dansk biotekstjerne

Biotekselskabet Orphazyme har på få måneder mere end fordoblet værdien til knap 3 mia. kr. samtidig med, at der er blevet hentet 745 mio. kr. fra investorerne. En ganske unik situation, der skaber grobund for stor optimisme.

Mærsk køber amerikansk logistikselskab i milliardhandel. Et milliardopkøb giver nu A.P. Møller-Mærsk mulighed for at brede sig på landjorden i USA. Den danske shippingkoncern har købt det amerikanske varehus- og logistikselskab Performance Team for 545 mio. dollars, svarende til 3,8 mia. kr. inklusiv gæld, oplyste Mærsk i en pressemeddelelse onsdag.

Genmabs forventninger til 2020 skuffer. Biotekvirksomheden Genmab kommer ud af 2019 med et resultat, der er bedre end ventet, men selskabet forventer nedgang i 2020. Selskabet kommer ud af året med en omsætning på 5,3 mia. kr. og et driftsresultat (ebit) på 2,6 mia. kr. Forstå regnskabet på 2 minutter. Den adm. direktør i biotekselskabet tjente 35 mio. kr. i 2019 og ejer derudover Genmab-aktier for over 1 mia. kr.

ISS ramt af cyberangreb. Den danske servicegigant blev i starten af denne uge ramt af et malware-angreb, oplyser ISS. Der arbejdes på højtryk for at komme til bunds i sagen. Men regningen lader vente på sig. For det fulde overblik mangler, lyder meldingen fra ISS.

Rejsehold skærper svindelmistanke i Forsvaret: »Det viser sig at være meget mere organiseret, end vi først troede«. En intern undersøgelse bestyrker mistanke om svindel i Forsvaret. Sagen handler om 14 redningsstationer og nogle meget enslydende fakturaer. EL efterlyser åbenhed om, hvad topembedsmænd vidste.

Rapport: Verdens børn har ikke udsigt til at arve en beboelig planet. Børn i rige lande har det bedst - men velfærden i de velhavende lande belaster klimaet for alle, lyder meldingen i en rapport fra WHO, FN og Unicef.

Mejeriindustriens supertanker er midt i historisk kursskifte. Arla takker pænt nej til at forny nogle af kontrakterne på leverancer af billig mælk til detailkæderne. I stedet kanaliseres mælken ud på fjerne eksportmarkeder eller ind i produktion af mærkevarer.

S-besparelser rammer den grønne omstilling. Regeringens besparelser på statens brug af ekstern rådgivning rammer nu, ifølge DI, behandlingen af klimapartnerskabernes bidrag til klimahandlingsplanen. (Børsen)

Gik du glip af...

Analytikere spår: Mærsk vil klart blive ramt af virus. Når Mærsk aflægger regnskab i dag, vil selskabet utvivlsomt blive afkrævet en kommentar om coronavirussen. Og det globale verdensomspændende udbrud vil helt sikkert have ramt transportgiganten, spår analytikere. Coronavirussen vil utvivlsomt koste trecifrede millionbeløb for danske virksomheder, lyder meldingen. Men indtil videre ser investorerne ud til at holde på aktierne og holde hovedet koldt.

  • Hvorfor er Mærsk specielt ramt? Fordi et af Mærsks primære forretningsområder er containerdrift, og netop denne fragttype bliver hårdt ramt, når produktion og eksport fra Kina går ned i gear.
  • Er Mærsk det eneste danske selskab, der rammes? Slet ikke. Coronavirussen vil utvivlsomt koste trecifrede millionbeløb for danske virksomheder, lyder meldingen. Men indtil videre ser investorerne ud til at holde på aktierne og holde hovedet koldt.
  • Og hvad med på verdensplan? Man estimerer, at op mod fem millioner virksomheder på verdensplan vil blive ramt i mere eller mindre grad på grund af coronavirussen.  

Mærsk ventes at adressere coronavirussen i dagens årsregnskab, da verdens containerdrift er ramt på grund af stærkt nedsat aktivitet og eksport fra det kinesiske marked. Foto: Arkiv.

Bag om

De seneste uger er teknologiselskabet Act.Global med base i Kastrup endt i stormvejr. Efter et overraskende milliontab har flere medier afdækket omfattende rod i regnskaberne og en ledelsesstruktur på kant med loven. Onsdag gik ledelsen så ud med et forsvarsskrift - få timer før det blev kendt, at Erhvervsstyrelsen har åbnet en kontrolsag, hvor virksomhedens regnskaber fra de seneste år skal kulegraves. Men hvad handler sagen egentlig om? Finans klæder dig på.

Podcast

FLS sidder fast i tunesisk korruptionssag. Industrikoncernen FLSmidth var direkte involveret i en korruptionssag i Tunesien i 2010. Nu har den kostet fængselsdomme, og den tunesiske stat vil have FLS til at betale et millionbeløb, forklarer Jesper Høberg, der har gravet sagen ud.

Dagens profil

Skulle man konstruere en yndlingsopgave for Anette Rasmussen, ville det nok være at beskytte og pleje brandet David Bowie. Hun er nemlig fascineret og åbenlyst knusende dygtig til det juridiske speciale ip- og varemærkeret og dermed den jura, der har med beskyttelse af brands og domænenavne og varemærker at gøre. Og så fylder hun i øvrigt 50 år på lørdag.

Dagens tal

749

Så mange tusinde såkaldte live-seere havde TV2 på sæsonens første X Factor-program. 749.000 lyder måske flot, men det er væsentligt lavere end sidste sæson, hvor hele 1, 4 mio. live-seere fulgte med.

Børs

Det brede S&P 500-indeks voksede med 0,5 pct. og sluttede i et nyt topniveau. Nasdaq steg med 0,9 pct. til endnu en ny top, mens Dow Jones samtidig gik op med 0,4 pct., men mangler fortsat noget for at overgå sidste onsdags top. Stemningen var præget af reduceret frygt for virusudbruddet i Kina, nye kinesiske planer om at understøtte økonomien og solide amerikanske nøgletal.

Debat

Cepos-forslag spiller hasard med den danske flexicuritymodel. Cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen argumenterer i et indlæg på Finans for, at man bør skære i den aktive arbejdsmarkedspolitik og bruge pengene på skattelettelser. Det vil dog være gift for den danske flexicuritymodel at lytte til Cepos, lyder det i et svar fra Erik Bjørsted, cheføkonom Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Det sker i dag

  • Erhverv: A.P. Møller- Mærsk, MT Højgaard Holding, Topdanmark, Bavarian Nordic, Cbrain, Topsil Semiconductor, Fynske Bank, Hvidbjerg Bank, Totalbanken og Air France-KLM kommer med årsregnskab. Aarhus Elite kommer med halvårsregnskab.
  • Politik: Finansminister Nicolai Wammen er kaldt i samråd om forbruget af eksterne konsulenter.
  • Udland: I Bruxelles holder EU's stats- og regeringschefer ekstraordinært topmøde, hvor EU's langtsigtede budget for 2021-27 skal drøftes. Der er lagt op til maratonforhandlinger.

PS...

Bliver du sulten af at se en muggen burger? Burger King er lige nu på gaden med reklamer, der består af billeder af kædens signaturburger, Whopperen, fyldt med mug og skimmel. De skal vise, at Burger King har gjort op med kunstige konserveringsmidler, farve- og smagsstoffer.

BRANCHENYT
Læs også