Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

FLSmidth tav om afslørende advokatundersøgelse | Frygten hærger på verdens børser | Pensionsselskaber dropper skattely

GODMORGEN

Nye afsløringer i korruptionssagen, der involverer danske FLSmidth på en mandag, der i øvrigt byder på årsregnskab fra Falck. Men her og nu ugens første briefing med alt det seneste og bedste.

Nyheder

FLSmidth tav om afslørende advokatundersøgelse under korruptionssag

Selv om FLSmidths ledelse i årevis har vidst, at virksomheden betalte penge under bordet i forbindelse med et milliardbyggeri af en cementfabrik i Tunesien, har den fortiet disse oplysninger over for tunesiske myndigheder og domstole. Det viser den dom, der endte med at koste seks mennesker fem års fængsel i sagen. Men der er stadig fuld opbakning fra en af de tunge aktionærer i FLSmidth sagen til trods. Lundbeckfonden mener, at cementvirksomheden har handlet beslutsomt og ansvarsfuldt.

I 2010 underskrev danske FLSmidth en kontrakt om at bygge en ny cementfabrik i Tunesien for Carthage Cement. Nu er fabrikken midtpunkt i et slagsmål om korruption og penge under bordet. Foto: Jesper Høberg

Frygten hærger på verdens børser. Den dødelige coronavirus spreder sig fortsat hastigt og har mandag udløst nye bølger af frygt på verdens aktiemarkeder.

Danske pensionsselskaber stopper investeringer i skattely. En lang række pensionsselskaber stopper med nye investeringer i selskaber, hvis adresse ligger på Caymanøerne. Det sker, efter at EU i tirsdags har besluttet at sætte øgruppen på sin sorte liste over skattely. (Information)

Hemmelig mail: S laver plan for at angribe V. Mens Socialdemokratiet anklager oppositionen for »fnidder« i forhandlinger om udligning, planlægger partiet selv »angreb« mod Venstre, viser en hemmelig mail (Jyllands-Posten)

Coronavirus rammer en af årets store begivenheder i olieindustrien. International Petroleum Week er en af de store begivenheder i olieindustriens kalender, men når den ruller over scenen i denne uge i London, bliver det i amputeret form.

Milliardbøde til bank. Amerikanske Wells Fargo har fået en bøde på 3 mia. dollars for en skandale, der stod på i årene 2012-2016, hvor banken oprettede millioner af konti for kunderne uden deres viden og på den måde bl.a. tjente stort på gebyrer. (CNN)

Kina i problemer. Coronavirussen risikerer at lukke massive mængder virksomheder i landet, fordi nedlukningen betyder, at virksomhedernes kassebeholdning svinder ind. Samtidig har de svært ved at få refinansieret deres gæld hos bankerne, der holder på pengene. (Bloomberg)

Buffett giver hint. Den legendariske investor Warren Buffett har i sit årlige brev til aktionærerne løftet lidt af sløret for, hvordan fremtiden i selskabet Berkshire Hathaway ser ud, når han og Charlie Munger på et tidspunkt ikke længere er der. Noget tyder på, at bl.a. folk som Ajit Jain og Greg Abel får nøgleroller. (CNN)

Truer med at vælte miljøministeren. Radikale og Enhedslisten lægger pres på klimaminister Dan Jørgensen (S) for at få gang i forhandlingerne om en klimahandlingsplan. Enhedslisten truer ifølge Berlingske endda med at vælte ministeren, hvis ikke der snart bliver sat gang i processen. (Berlingske)

Italien i coronaalarm. En række byer i det nordlige Italien er i praksis lukket helt ned, efter at to personer er døde af den frygtede coronavirus (The Guardian).

Gå ikke glip af...

Historien om Dr. Dommedag. Økonomiprofessoren, der er rejsende i finansielle kriser og bitcoins største kritiker.

  • Hvorfor Dr. Dommedag? Nouriel Roubini blev en af verdens mest efterspurgte økonomer, da han flere år før finanskrisen i 2008 så koblingen mellem boliglån til dårlige betalere i USA, forgældede banker og risikoen for, at faldende boligpriser ville rive tæppet væk under finansmarkederne.
  • Evigheds-pessimist: Hans evindelige pessimisme – som han selv kalder »realisme« – har flere gange siden fået ham på forsiderne med advarsler om nært forestående kriser.
  • Næste krise: Den lurer lige om hjørnet. Denne gang ligger problemet ikke på boligmarkedet, men ifølge Roubini hos de mange dybt forgældede virksomheder, som i både Europa, USA og Asien har lånt alt for mange penge til en alt for lav rente.

Den amerikanske økonomiprofessor Nouriel Roubini har gæstet København med forudsigelser om en forestående krise. Foto: Stine Bidstrup.

Indsigt

Den danske chef for 7-Eleven går til angreb - vil åbne 50 nye butikker. Jesper Østergaards arbejdsliv har budt på mange store udfordringer, som da han som 20-årig stod med ansvaret for 60 bar-ansatte i Londons Heathrow-lufthavn. Men den største udfordring har alligevel været opgaven de seneste 10 år med at finde en helt ny rolle for kioskkæden 7-Eleven. En opgave, som ud fra regnskaberne og de 172 nuværende butikker ser ud til at være lykkedes.

Jesper Østergaard er adm. direktør for Reitan Convenience Denmark, der driver kæden med 172 7-Eleven-butikker her i landet. Foto: Gregers Tycho.

Finans fakta

Lundbeck drømmer om migræne-milliarder, og der ser ud til at være grund til optimisme for den danske medicinalvirksomhed. Siden indtoget af en ny type lægemidler til behandling af migræne, har markedet kun kendt én vej.

Dagens profil

Danmarks yngste chefstrateg er blevet modigere med alderen. I efteråret 2018 raslede aktierne ned, og i Nordea var de blevet lidt nervøse og besluttede, at man ville tage noget risiko af i sin investeringsstrategi. Det viste sig at være det værst tænkelige tidspunkt. I begyndelsen af 2019 strøg aktiemarkedet op igen. »Man har det ad helvede til, når man spår forkert,« lyder meldingen fra 30-årige Andreas Østerheden, som for nylig blev chefstrateg i Nordea.

Andreas Østerheden står tidligt op og tjekker de finansielle markeder på computeren, inden han laver en kop kaffe. Har han ikke morgenmøder, bliver han tit hjemme om formiddagen og skriver på sine faste analyser og kommentarer. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

822

Så mange fly måtte aflyses, før turister, forretningsrejsende og andre igen kunne sætte sig om bord på et fly og lette fra de kanariske øer. Flytrafikken har været lukket siden lørdag på grund af en kraftig sandstorm, og det har ramt flyvninger fra bl.a. SAS og Norwegian. Natten til mandag er lufthavnene åbnet igen med undtagelse af lufthavnen på øen Tenerife.

Debat

Aktiekurserne stiger – sammen med alt andet. Siden årsskiftet er aktierne steget med cirka 5 pct. i USA og også aktierne i Europa er steget. Med aktiemarkedet i grønt burde sikre aktiver som obligationer, guld og udvalgte valutaer bevæge sig modsat, men de er tværtimod steget, skriver Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje, i sit seneste debatindlæg.

Det sker denne uge

I denne uge vrimler det med store og mindre regnskaber. Falck kommer som sagt med årsregnskab. Og så kommer SAS med regnskab for første kvartal, der nok vil bære præg af selskabets flystop til Kina som følge af udbruddet af coronavirus. I Københavns Byret fortsætter sagen, der bliver kaldt ”Operation Greed”, hvor 17 mænd og tre selskaber er sat under tiltale i den hidtil største sag om hvidvask i Danmark. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Vi kender alle eventyret om den grimme ælling. Om den internationale fodboldverden er ved at opleve en pendant til eventyret er svært at sige endnu. Men facit er, at langt de fleste fodboldkyndige og -interesserede var ved at tabe kæben, da mægtige Barcelona i sidste uge erhvervede danske Martin Braithwaite for omkring 135 mio. kr. og kritikerne stod i kø. Lørdag fik han debut og har indtil videre lukket munden på dem alle.

BRANCHENYT
Læs også