Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Nyt corona-chok kan få lavine af tab til at rulle i hårdt presset luftfartsindustri | Økonomer leder efter tegn på coronavirussens ødelæggende kraft i fortiden | 685.000 danskere får ny pension

GODMORGEN

Coronavirus var på alles læber i går, og det præger denne morgenbriefing, men vi har også andre mere opløftende nyheder til dig. God læselyst.

Nyheder

Nyt corona-chok kan få lavine af tab til at rulle i hårdt presset luftfartsindustri

Coronavirussens indtog i Europa ventes at få rejselysten til at stivne, og det giver væsentligt forhøjet risiko for store tab i europæiske flyselskaber som SAS og Norwegian.

Her er dit corona-overblik:

  • Verdensøkonomien. Økonomiske prognoser bliver nedjusteret, men fundamentalt set er verdensøkonomien et ganske godt sted, mener dansk cheføkonom i London.
  • Fortilfælde. I takt med at coronavirussen spredes, leder økonomer efter tegn på dens ødelæggende kraft i fortiden.
  • Aktiedyk. Spredningen af coronavirus uden for Kina har sat skub i en ny runde usikkerhed på de finansielle markeder. Aktierne faldt kraftigt mandag i både Danmark, Europa og USA.
  • Spredning. Det er langt fra kun Kina, der kæmper med virussen. Også bl.a. Italien og Iran er ramt, og Statens Serum Institut kan ikke udelukke, at virusset finder vej til Danmark.
  • Frygtens indeks. Uroen er alvor brudt ud på finansmarkederne. Det kan ses på det såkaldte Vix-indeks, der bankede i vejret mandag.
  • Konkurser. Den kinesiske økonomi er hårdt ramt af den verserende coronavirus, og millioner af kinesiske virksomheder kæmper med at holde sig i live. Pengereserverne er så småt begyndt at løbe tør.
  • Fleksrenterne. Coronavirussen presser også fleksrenterne. Alle flekslån fik negative renter på førstedagen af auktionen over flekslån mandag.

Kollaps gør GN Audio til alfahan på lyd til professionelle. Det er nye tider for GN Audio. Selskabet er gået fra at være udfordreren til at være markedslederen inden for det lukrative marked for enterprise-headset, der dækker over lydudstyr til professionelle.

685.000 danskere får ny pension. Selv arbejdsløse og førtidspensionister er nu sikre på at få ekstra penge udbetalt, når de går på folkepension. Der er to muligheder for at få gevinst af pensionen, mener seniorøkonom i Danica Mads Moberg Reumert. Han har analyseret konsekvenserne af den nye ordning.

Babysam kører med underskud. Selvom salgsprocessen har været i gang i flere år, ejer to kapitalfonde fortsat detailkæden Babysam. Den har netop præsenteret regnskab, som viser et underskud på bundlinjen for første gang i fem år.

Huawei præsenterer ny supermobil. For under to uger siden præsenterede den koreanske techgigant Samsung den nyeste udgave af selskabets foldbare telefon Galaxy Z Flip til 11.700 kr. Nu topper kinesiske Huawei med en ny foldbar smartphone, Mate Xs, der kommer til at koste 18.999 kr. i de danske butikker.

Sjældne vine stjålet i indbrud på Michelin-restaurant. Restauranten formel B har fået stjålet adskillige flasker vin fra restaurantens vinkælder. Der er forsvundet for langt over en million kroner i vin.

Facebook vil købe din stemme. Det sociale medie Facebook vil gerne have en bid af dig – nærmere bestemt er det din stemme, som de vil betale for at bruge til at forbedre deres stemmegenkendelsesværktøjer. (CNN)

Genmab bag verdensrekord. Det danske biotekselskab Genmab stod bag verdens med afstand største børsnotering i den globale biotekindustri i 2019. Det viser en opgørelse, som branchemediet FierceBiotech har foretaget.

Indsigt

Mød Dr. Dommedag: Rejsende i finansielle kriser. Økonomiprofessor Nouriel Roubini har modvilligt omfavnet sit øgenavn Dr. Dommedag. Han så finanskrisen, to år før den slog igennem. Nu er den gal igen.

Den amerikanske økonomiprofessor Nouriel Roubini gæstede København med forudsigelser om en forestående krise. Foto: Stine Bidstrup.

Interview

Karen Frøsig: Strategien skal måske justeres. Når topchef Karen Frøsig onsdag sender Sydbanks regnskab for 2019 på gaden, kan hun se tilbage på et år, hvor det ikke var de tørre økonomiske tal, men en nedsmeltning i bestyrelsen, der endte med at påkalde sig mest opmærksomhed. Journalist Kristoffer Brahm har taget en snak med bankdirektøren.

Dagens profil

Danmarks mand i Hollywood gik fra film til tv. Han er en af de ganske få danskere, der endte med at klare den i Hollywood, få adresse i Beverly Hills og som endte med at få sig en lang og succesfuld karriere over there. Filmfotografen og instruktøren Mikael Salomon har nået mere i sin lange karriere end de fleste andre inden for sit felt.

Filmfotografen og instruktøren Mikael Salomon har skabt sig en flot karriere i USA. Foto: Johnny Frederiksen, Ritzau Scanpix.

Dagens tal

20,2

Redningskoncernen Falcks topchef Jakob Riis fik sidste år en samlet lønpakke på 20,2 mio. kr. og placerer sig dermed godt oppe på listen over topcheflønninger i de største danske selskaber.

Gik du glip af...

Korruptionsmistanke mod FLS opstod, da præsidentens svoger mistede sin virksomhed. En revolution i Tunesien førte til massekonfiskationer af den tidligere præsidentfamilies aktieposter. Da en ny ledelse kom til i Carthage Cement, opdagede den, at noget var galt i samarbejdet med FLSmidth.

Børs

Aktierne oplevede dybe kursfald. Ligesom i resten af verden gik det også skidt for aktierne på Wall Street i går. Det brede S&P 500-indeks skurmpede i aftes med hele 3,4 pct., mens teknologitunge Nasdaq raslede ned med 3,7 pct. Dow Jones mistede 3,6 pct. Investorerne søger mod sikre havn af frygt for, at coronavirusset vil sprede sig kraftigt uden for Kina og dermed blive til en pandemi.

Debat

I torsdags ville Jesper Buch fra Løvens Hule afskaffe demokratiet. Det er sket før. Det skete igen i torsdags: En erhvervsmand tog bestik af den rodebutik, der hedder demokrati, og foreslog magten overdraget til rigets bedste mænd. Erhvervsmanden var denne gang Løvens Hule-investoren Jesper Buch.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Erhverv: Jyske Bank, Møns Bank og Nilfisk kommer med årsregnskab, mens Manchester United kommer med halvårsregnskab.
  • Andet: I Københavns Byret fortsætter sagen "Operation Greed".

PS...

En (sjov) opsummering af 2019. Hvis du lige skal have genopfrisket de vigtigste begivenheder fra sidste år, så se (og hør) komiker Jonatan Spangs opsummering.

BRANCHENYT
Læs også