Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Danske børsmastodonter bøvler med grønt gennembrud | EU kan slukke omstridt nanofirmas vækstdrøm | Hver tredje selvstændige tjener mindre end kontanthjælp

Carsten Jensen, adm. direktør og medejer af Act.Global, er begejstret for kerneproduktet Act Cleancoat. Foto: Ritzau Scanpix

GODMORGEN

Flyselskabet SAS kommer i dag med regnskab, og her bliver det interessant, hvor meget coronavirussen allerede har sat i tallene. Følg dækningen af SAS - og corona - løbende på Finans, men først morgenens nyhedsoverblik bl.a. med historien om danske koncerners klimarod.

Nyheder

Danske børsmastodonter bøvler med grønt gennembrud 

Danmarks største virksomheder kommer med storstilede klimaambitioner på stribe, men de reelle fremskridt er foreløbig beskedne. Samtidig er oplysningerne om klimabestræbelserne så svingende, at investorer har svært ved at bruge dem til noget. Derfor kræver pengetanke nu et opgør med miljøregnskaberne.

Transportkoncernen DSV Panalpina med Jens Bjørn Andersen i spidsen øgede sidste år CO2-udledningen med 25 pct., hvilket var det højeste spring blandt C25-selskaberne. Foto: Lars Krabbe 

EU kan slukke omstridt nanofirmas vækstdrøm: Står uden afgørende godkendelse

Selvom teknologivirksomheden Act.Global sælger sit hovedprodukt i flere europæiske lande, mangler produktet fortsat at blive godkendt af EU. Alligevel har næsten 200 investorer postet penge i selskabet. Men flere eksperter stiller nu spørgsmålstegn ved Act.Globals mirakelmiddel mod skidt og bakterier.

Hver tredje selvstændige tjener mindre end kontanthjælp. Drømmen er at skabe en succes, men livet som iværksætter og selvstændig er ikke altid en dans på roser, viser en ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Corona har ramt Italien. Der venter en potentiel kæmpelussing til italiensk økonomi, hvis ikke man får situationen under kontrol hurtigt, vurderer økonomer. Spørgsmålet er, om det er nok til at slå den skrøbelige italienske økonomi omkuld og skabe problemer for hele Europa.

Maskerede karnevalsgængere i Venedig, før man aflyste de sidste to dage af frygt for coronavirus. Foto: Manuel Silvestri

PFA om aktiefald: Slå koldt vand i blodet. »Vi vurderer, at faldene er midlertidige, og at markederne vil rette sig igen de kommende dage,« lyder det fra Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA. Det sker samtidig med, at mandagens store aktienedtur nu har fået sit eget navn: Virus-mandag.

Nilfisk-chef havde sat næsen op efter vækst: »Vi er skuffede, for pokker,« siger adm. direktør Hans Henrik Lund efter et skuffende årsregnskab.

Walt Disney skifter topchefen siden 2005 ud. Walt Disney-koncernens mangeårige topchef Robert Iger træder tilbage, oplyser den amerikanske underholdningskoncern. Iger vil frem til hans kontrakt udløber ultimo 2021 fungere som bestyrelsesformand.

Modemilliardær igen eneejer af presset skokæde. Underskudsramte Bianco er nu igen ejet alene af Anders Holch Povlsen.

IEA: Olieindustrien har travlt med "greenwashing". Energisektoren er ansvarlig for 75 pct. af de globale udledninger af drivhusgasser, og derfor er olieindustrien også central, hvis det skal lykkes at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader celsius.

ATP undres over Mærsk-formands rekordhonorar. Aflønning til Jim Hagemann Snabe trumfer alle andre i C25 og vækker opsigt. Pensionsinvestorer vil bede om en forklaring på næste generalforsamling. (Børsen)

Podcast:

Danske virksomheders eksport til diktaturstater er eksploderet på 20 år. Eksporten til »ikke-frie« lande er steget med mere end 400 pct., viser ny opgørelse, men hvad betyder det? Lyt med her.

Gik du glip af...

Jyske Bank har igen taget førertrøjen på, når det handler om negative renter. Tirsdag kom regnskabet fra banken med Anders Dam i spidsen.

Anders Dam og Jyske Bank sænker nu grænsen for, hvornår de negative renter rammer. Foto: Lars Krabbe

Indsigt

Her er epidemien, der spreder sig endnu hurtigere end coronavirussen. Coronavirussen virker yderst smitsom – men de falske nyheder om epidemien spreder sig endnu hurtigere. Håbet er, at det kan få tech-sektoren til at bekæmpe fænomenet også efter, at virussen er bekæmpet.

Myndighederne i Californien fremviste sidst i januar et brev, sendt rundt på internettet, der beskriver et udbrud af coronavirussen i en af statens mellemstore byer. Det var ikke sandt – historien var fup. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes/Ritzau Scanpix

Finans fakta

Stribevis af danske kursraketter trodser coronanedtur. Visse investorer har haft en heldig eller dygtig hånd og investeret i de rigtige selskaber.

Grafik: Benjamin Werner Christensen.

Dagens profil

»Så stod vi i havvand og drak champagne og spiste østers«. Sådan fortæller Niels-Erik Lundvig, der i mere end 25 år har været adm. direktør i Q-System i Galten, om sin seneste østersjagt med vennerne. Om der på fredag også er østers på bordet, ved vi ikke, men der skal Niels-Erik Lundvig i hvert fald fejre sin 70 års fødselsdag.

Niels-Erik Lundvig i Lyngbakkerne tæt på sit hjem i Gammel Rye. Han har fiske- og vandreture som hobby i sin fritid, hvor der også bliver tid til at lære nye sprog at kende. Foto: Joachim Ladefoged

Dagens tal

2

»Siden lovens ikrafttræden har to skyldnere henvendt sig til Gældsstyrelsen«. Det oplyser skatteministeren nu til Folketinget. Bedre bliver det næppe af, at ingen af de to skyldnere har eller har haft SU-gæld - for det har en del andre: De udenlandske studerendes SU-gæld rundede i 2018 rekordhøje 653 mio. kr.

Børs

Rødt, rødt og mere rødt på Wall Street. Verdens aktiemarkeder lider under den hastigt voksende coronavirus, og tirsdagen bød på endnu en næsten endeløs række af kursfald verden over. Værst gik det for Dow Jones, der endte dagen med et minus på 3,14 pct. efterfulgt af S&P 500 med et fald på 3,13 pct. Lidt mindre ringe gik det for Nasdaq, hvor faldet endte på 2,8 pct. Den tiårige amerikanske statsobligation nåede også et historisk punkt og satte ny bundrekord.

Debat

Bæredygtig ledelse tiltrækker talenter. Det vil vi se endnu tydeligere i fremtiden, for det er især de unge, der går efter virksomheder med bæredygtig ledelse, mener Bodil Nordestgaard Ismiris, viceadm. direktør i Lederne.

Det sker i dag

  • Erhverv: Per Aarsleff og SAS kommer med regnskab for første kvartal. Sydbank, BioPorto, ISS, NKT Holding, PSA og Lollands Bank kommer med årsregnskab. NKT Holding og Novozymes holder generalforsamling.
  • Økonomi: Danmarks Statistik udgiver tal for EU-harmoniseret forbrugerprisindeks, januar 2020.
  • Politik: I USA debatterer Demokraternes mulige præsidentkandidater igen, når de mødes i Charleston i South Carolina.
  • Øvrigt: I Københavns Byret ventes der afsigelse af skyldsspørgsmål i en sag om formodet svindel med kviklån, hvor der, ifølge anklagemyndigheden, er blevet bedraget for 8,5 mio. kr.

PS...

Amazon åbner nyt supermarked i jagten på også at sælge dagligvarer. Jeff Bezos' imperium fortsætter sit forsøg på at overtage en endnu større del af amerikaneres indkøb. Giganten ruller nu et nyt "checkout-free"-koncept ud i Seattle, skriver WSJ.

BRANCHENYT
Læs også