Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Corona skubber skrantende banker endnu længere ud | Succesfuld restaurantkæde til salg | Urintest afslører din indkomst

Foto: Arkiv

GODMORGEN

SAS kommer med trafiktal for februar, hvilket kan give et indblik i selskabets pressede situation pga. coronavirus. Derudover kommer der tal på jobskabelsen i USA i eftermiddag - det såkaldte kongetal - som er en vigtig indikator på temperaturen i den amerikanske økonomi. Men vi starter med en opdatering på alt det seneste og bedste.

Nyheder

Coronavirus skubber Europas skrantende banker ud i endnu mere elendighed

Spredningen af coronavirus har fået investorerne til at flygte fra de europæiske banker. Bankaktierne har fået de hårdeste slag i de seneste ugers aktienedtur. I det ledende europæiske Stoxx 600-indeks er bankaktierne faldet med 18 pct. i de seneste to uger, mens det generelle indeks er faldet med 11 pct. i samme periode. År-til-dato ligger bankaktierne nede med minus 16 pct., mens det brede indeks er faldet 8 pct. Men det er ikke kun bankerne, der er pressede. Coronavirussen sender i det hele taget den skrøbelige økonomi i Europa på kanten af recession.

Europæiske banker mærker aktienedturen i kølvandet på coronafrygten ekstra hårdt. Foto:AP/Lena Klimkeit.

Succesfuld restaurantkæde til salg

Den succesfulde restaurantkæde Madklubben er på udkig efter en ny ejer, der kan sætte yderligere fut i væksten og måske rykke konceptet til udlandet. Deloittes corporate finance-afdeling arbejder på et salg af selskabet, som i dag driver 25 restauranter i hovedsageligt København men også Aarhus og Esbjerg.

Frygten for coronavirus har bredt sig over den finansielle sektor i Danmark, og det har fået flere danske banker til at tage ekstra forholdsregler i brug for at undgå udbrud. Dele af medarbejderstaben i Danske Bank er f.eks. de seneste dage blevet bedt om at arbejde hjemmefra, mens banken har opdelt handelsafdelingen som en foranstaltning. Det sker, selvom der ikke har været nogle tilfælde af smittede i banken.

Wammen kendte til notat om partiers ønsker: Det har ikke været til godkendelse. Forhandlingspartier fik efter læk beklagelse og indsigt i Finansministeriets noter om netop dem. Finansminister Nicolai Wammen fastholder politianmeldelse.

Neoliberal lejesvend eller flammende maoist? Markant senator er ude af Demokraternes kapløb. En overgang opfattede både meningsmålingerne og mange i Washingtons politiske verden Elizabeth Warren som favorit til at blive Demokraternes næste præsidentkandidat. Men sådan gik det slet ikke.

Danske topchefer frygter hackere mere end nogensinde. Det kan koste halve og hele milliarder at blive ramt af hackeres onde vilje. Andelen af danske topchefer, der bekymrer sig om risikoen ved cyberangreb er nu rekordhøj.

Sushikrig giver blodrøde bundlinjer. Hård konkurrence er med til at få milliontabene til at vælte frem hos sushikæder. Undtagelsen er Sushimania, der blæser til krig i København. (Børsen)

Dansk velhaver tjener penge på benzinkæde. Den danske erhvervsmand Søren Hanssen og hans familie kan for første gang kalde familiens landsdækkende benzinkæde, Go'on, for en overskudsforretning. I syv år tabte Hanssen-familien tålmodigt penge på at opbygge det lille benzinselskab. Men fem år i træk med overskud betyder, at familien Hanssen nu har indhentet det tabte.

Så store er besparelserne ved at omlægge boliglån med lav rente. De store renteudsving har rykket voldsomt rundt på lånemarkedet.

Gik du glip af...

Gårsdagens overblik over de vigtigste historier om corona-udbruddet, så har vi samlet det her.

Indsigt

Dansk multimillionær forsøger at få Silicon Valley til at hæve mindstelønnen. David Heinemeier Hansson er gal i skralden over, at selskaber som Google og Microsoft ikke lader medarbejderne på gulvet få del i den skyhøje værdi. 70.000 dollars om året er blevet hans fikspunkt.

Finans fakta

Olieselskaber er altid glade for at sælge brændstof. Men de er givetvis ekstra glade, når danskerne fylder benzintanken. I hvert fald viser nye tal fra Skatteministeriet, at danskerne betaler langt mere for benzin end vores nærmeste naboer i Sverige og Tyskland, når literprisen renses for statslige punktafgifter og moms.

Dagens profil

Det første, Selina Juul husker om Danmark, er Jaka Bov. Det kogte, saltede småkød i den pæreformede dåse, som hun dengang som barn i Rusland i tiden lige efter Murens fald opfattede som en særlig delikatesse fra "Madens Land." Selina Juul er frontfigur i bevægelsen Stop spild af mad og blev kåret som årets europæer 2020 af det amerikanske magasin Reader´s Digest, der tidligere har kaldt hende den kvindelige hærfører i kampen mod globalt overforbrug. Lørdag fylder hun 40 år.

Selina Juul midt i den mad, der fylder alt i hendes liv, og som hun kæmper for ikke går til spilde. Foto: Carsten Snejbjerg.

Dagens tal

1

Det er antallet af kvinder, der med stor sandsynlighed vil sidde i Rockwools bestyrelse fremover. Selskabet har nemlig indstillet Rebekka Glasser Herlofsen til en plads, når der er generalforsamling i april. Dermed vil alle landets C25 selskaber have kvindeligt islæt i sin bestyrelse fremover.

Børs

Det blev rødt - igen-igen - på Wall Street. Torsdag blev endnu en rød dag på det amerikanske aktiemarked. Ved lukketid ud på aftenen dansk tid lå de tre store aktieindeks alle med markante kursdyk. Dow Jones faldt med 3,58 pct, Nasdaq Composite gik ned med 3,10, mens S&P500 dog et fald, der nåede 3,39 pct. Coronavirus skaber dermed fortsat store udsving på verdens børser. Her er den seneste børsberetning.

Kommentar

Advokatbranchen er enig om, at den har et omdømmeproblem. De store advokatfirmaer er trods mange uheldige sager om dobbeltroller dog lige så enige om, at det ikke er noget de selv skal gøre noget ved - det er et branchproblem. Den var ikke gået i levnedsmidelbranchen, mener erhvervskommentator og kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen.

Det sker i dag

  • Erhverv: Schouw & Co. og Finnair kommer med årsregnskab.
  • Erhverv: SAS kommer med trafiktal for februar.
  • Udland: De amerikanske kongetal, som er tallet for antallet af nye job uden for landbruget, for februar bliver offentliggjort.
  • Andet: I Wien mødes Opec og non-Opec-lande.

PS...

Fordomme er der nok af. Derfor har der gennem tiderne også floreret et utal af historier og myter om, hvordan folk mener at kunne se, høre og aflæse, om andre folk er velhavende eller fattige. Men at ens urin ligefrem kan afsløre, hvor meget man tjener. Det er nyt - og oven i købet videnskabelig bevist. 

BRANCHENYT
Læs også