Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Regeringen indfører tvangslukninger og tiltag mod coronavirus | Advokater venter slagsmål om firmahandler | Danmark og Sverige vil redde SAS med milliardgaranti

SAS får nu en milliardgarannti fra den danske og svenske stat, der skal sikre selskabets overlevelse under coronakrisen. Foto: Jens Dresling

GODMORGEN

Advokater forventer strid om virksomhedshandler, statsminister Mette Frederiksen varsler nye, markante initiativer, der skal mindske spredningen af coronavirus, og så kan Japan måske blive coronavirussens næste offer. Det er blot nogle af overskrifterne i denne briefing. God læselyst.

Nyheder

Alle storcentre, restauranter og værtshuse lukker, og der indføres forsamlingsforbud

Regeringen optrapper nu kampen mod spredningen af coronavirussen og tvangslukker fra i morgen klokken 10.00 landets storcentre samt en række andre butikker og aktiviteter. Disse tiltag suppleres af et nyt forsamlingsforbud, som indebærer, at man ikke må samles mere end 10 personer - hverken inde eller ude.

Mette Frederiksen understregede, at lukningerne ikke omfatter apoteker og fødevarebutikker. Foto: Scanpix.

Virksomheder kæmper med at få styr på juridisk kaos midt i coronakrisen

Rækken af juridiske spørgsmål er lang i lyset af coronakrisen, og virksomhedsledere har sat advokater på arbejde for at få styr på aftaler og kontrakter i en kaotisk tid. Samtidig advarer forsikringsselskaber om, at coronakrisen vil sende bølge af betalingsproblemer ind over virksomheder.

Grundfos-topchef Mads Nipper fortæller, at han gør, hvad han kan for at få styr på de mange juridiske spørgsmål og den ekstreme kompleksitet, som coronakrisen har skabt. Foto: Casper Dalhoff.

Advokater venter slagsmål om firmahandler. Markedet for virksomhedshandler er kørt fast i coronakrisen. Nu forventer flere advokater, at nogle af køberne og sælgerne kommer op at slås om de kuldsejlede handler.

Danmark og Sverige vil redde SAS med milliardgaranti. Flyselskabet SAS står i en så alvorlig situation som følge af coronavirussen, at selskabets indtægter er nærmest forsvundet, og derfor træder den danske og svenske stat nu til med 3 mia. svenske kr. Norwegian forlanger at blive behandlet på samme vilkår som konkurrenten og kræver derfor også statstøtte.

Biden gav Sanders tørt på i Florida, Illinois og Arizona. Det var den tidligere vicepræsidents tredje store valgsejr på ligeså mange uger, og med resultatet øgede Biden sin markante føring i det demokratiske præsidentkapløb.

Krisechecks på vej til alle amerikanske forbrugere. Donald Trump, ønsker, at der skal sendes krisechecks til amerikanerne i løbet af de kommende to uger som led i en meget væsentlig stimuluspakke. Planen omfatter også penge til mindre virksomheder og lånegarantier til luftfarten og turisterhvervet.

Sådan skærer du i din restgæld og får lavere ydelse på samme tid. Det lyder for godt til at være sandt, men er det ikke. Boligejere med 0,5 pct.-lån kan nu både skære markant i restgælden og samtidig sikre sig en lavere månedlig ydelse.

Stor erhvervsudlejer udskyder huslejebetalinger. AKF sætter huslejen for restauranter, hoteller og caféer i bero i foreløbig to måneder. Andre erhvervslejere får i første omgang huslejenedslag på 50 procent som krisehjælp.

Nordisk Film vil skubbe aflyste forestillinger ud i fjernsynsstuerne. Det er »relativt sandsynligt«, at biograffilmene nu sendes videre i distributionsleddet, vurderer landets største biografkæde. Streamingtjenesten Viaplay oplever en stigning på 65 pct.

Virksomheder på stribe suspenderer forventningerne. En stribe virksomheder har allerede suspenderet forventningerne til 2020, og mange flere vil følge trop. Finanstilsynet bør fare med lempe, lyder det fra advokat.

Novo-direktør efter lægemiddelflop: »Selvfølgelig er det en skuffelse«. Novo Nordisk har lidt et tilbageslag i jagten på at genskabe sin storhed inden for det lukrative marked for lægemidler til behandling af blødersygdomme.

Gik du glip af...

15.000 varslet fyret på tre dage. I hotel- og restaurationsbranchen er man kriseramt som aldrig før, og branchen håber nu på, at ny hjælpepakke kan redde de sidste job.

»Jeg har aldrig oplevet så stor en krise i vores branche,« siger Katia Østergaard fra Horesta. Foto: Stine Bidstrup.

Indsigt

Bliver Japan corona-virussens næste offer? Japan lader ikke til at være så hårdt ramt af coronaepidemien. Men det er måske, fordi staten ikke tester for den. Nu truer epidemien med at trække tæppet væk under OL i Tokyo og kaste Japan ud i samme, lammende karantæner som i Europa, rapporterer vores korrespont i Tokyo, Thomas Høy Davidsen.

Japan har et relativt lavt antal coronatilfælde, dets befolkningsstørrelse taget i betragtning. Men det er der måske en prosaisk grund til. Foto: AP Photo/Jae C. Hong/Ritzau Scanpix.

Midt i coronapandemien fører Putin økonomisk krig mod USA. Bedst som det meste af verden har al politisk og økonomisk opmærksomhed koncentreret om coronapandemien, har Rusland indledt en destruktiv oliepriskrig mod USA. Skiferolieproducenterne i USA skal knækkes, men det er en farlig krig, som Rusland har bevæget sig ud i

Midt i den globale coronapandemi har Ruslands præsident Vladimir Putin indledt en oliepriskrig rettet mod skiferolieproducenterne i USA. Foto: AP/Aleksej Drusjinin.

Dagens profil

Tidligere topleder stod for få uger siden på toppen af Kilimanjaro. Kim Hvirgel har været topleder i forsikringsselskaberne Tryg, Codan og Amlin, men i dag har han fokus på bestyrelsesarbejde og rejser med venner og familie. Mød Kim Hvirgel, der nu kan fejre 60 års-fødselsdag.

Kim Hvirgel, bestyrelsesmedlem og tidligere topchef, har sammen med familien været i blandt andet Zimbabwe, Botswana, Honduras, Guatemala, Cambodia og Vanuatu i Stillehavet. Privatfoto.

Dagens tal

40-49

Mænd i alderen 40 - 49 år er den gruppe af danskere, hvor der er flest smittede med COVID-19. Det viser den seneste udgivelse om coronavirussens smitte herhjemme. Se mere her.

Børs

Aktieluk i USA: Solide plusser efter tilsagn om økonomisk hjælpepakke. Det brede S&P 500-indeks steg i aftes med 6,0 pct. Dow Jones-indekset var også i plus med 5,2 pct., mens Nasdaq vandt 6,2 pct. Aktierne i USA oplevede store svingninger, men dog i positivt territorium efter de historiske kursfald mandag. Stemningen var løftet af forventninger om en økonomisk hjælpepakke i USA, hvor alle forbrugere har snarlig udsigt til at få checks med penge fra staten.

Debat

Hvad vågner vi op til efter stormen? Alle finanskriser har deres ege profil. Deres eget udgangspunkt. Deres eget DNA. Ingen er identiske. Aktiekrak har altid udløst store forandringer i det globale erhvervsliv, og det vil corona-udbruddet også gøre, skriver kommentator Jan Lund.

Det sker i dag

  • Erhverv: Genmab, Chr. Hansen Holding, BMW, tøjkoncernen Inditex og Prada kommer med årsregnskab. DFDS, Fynske Bank, Hvidbjerg Bank, Kreditbanken, Lollandsbank og Nordfyns Bank holder generalforsamling.
  • Økonomi: Den Amerikanske Centralbank, Federal Reserve, afslutter sit rentemøde, som begyndte i går. Danmarks Statistik udsender opgørelse af antallet af offentligt forsørgede under folkepensionsalderen i 4. kvartal 2019.
  • Politik: Pressemøde om coronavirus-situationen i Danmark kl. 14.00

PS...

Film-festivalen CPH:DOX skulle være begyndt i dag, men er aflyst pga. coronakrisen. Til gengæld har festivalen nu lagt det meste af sit program online, hvor man i stedet nu kan se de mange udvalgte dokumentarer fra ind- og udland.

En af dokumentarerne handler om Jørgen Leth, som ser tilbage på mere end 50 år som filmskaber. Foto: Stine Bidstrup.

BRANCHENYT
Læs også