Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Presset på realkredit og statsobligationer stiger | Oliepriserne er i frit fald | Bankerne bør fordele statslig erhvervsstøtte for 300 mia. kr.

GODMORGEN

Corona-krisen sætter fuldstændig dagsorden i disse dage og uger. Sådan var det i går - sådan er det i dag. Vi giver dig overblikket.

Nyheder

Presset på realkredit og statsobligationer stiger

Coronakrisen rammer nu også de danske boligejere. Renten på både danske statsobligationer og realkreditobligationer er skudt i vejret i de seneste dage, i takt med at presset på finansmarkederne er taget til. De stigende boligrenter får nu økonomer til at bekymre sig om en gentagelse af begivenhederne i efteråret 2008, hvor Nationalbanken midt under finanskrisen måtte hæve sine renter for at beskytte kronen.
 

Den globale coronakrise har allerede sat økonomierne under voldsomt pres og de danske realkreditter og statsobligationer er ikke undtaget. Foto: Finn Frandsen.

Coronakrisen har fået sit første offer blandt kapitalfonde

Coronakrisen har ramt på et tidspunkt, hvor flere af landets kapitalfonde i forvejen slås med flere genstridige investeringer, og den har nu også krævet sit første offer. Kapitalfonden Catacap sendte i denne uge mobilreparatøren Mobylife med 250 medarbejdere i konkurs.

ECB lancerer hjælp for 750 mia. euro. Den Europæiske Centralbank (ECB) lancerede sent onsdag aften en hjælpepakke på 750 mia. euro for at afhjælpe den europæiske økonomi under coronaviruskrisen.

»Der er ingen andre steder at gemme sig end i kontanter.« Bunden er ikke kun gået ud af oliemarkedet, der onsdag kollapsede til sit laveste niveau i 18 år. Også de amerikanske aktier danser en grim lidelsesdans.

Novo Nordisk Fonden melder sig igen på banen midt i coronakrisen. Fonden har således afsat 50 mio. kr. til at støtte projekter, der med et nationalt fokus vil forsøge at afbøde de sundhedsmæssige konsekvenser af coronavirus-epidemien i Danmark. Og Novo Nordisk Fonden er langt fra den eneste milliardfond, der barsler med hjælp for at overvinde den aktuelle sundhedskrise.

Oliepriserne er i frit fald. På oliebørsen i London er prisen på råolie fra Nordsøen dykket 16 pct. til 24,75 dollars pr. tønde, mens amerikansk råolie på oliebørsen i New York er faldet 30 pct. til 20,55 dollars pr. tønde – den laveste pris i dette årtusinde.

Coloplast nedjusterer. Coronavirus rammer også Coloplast, som onsdag aften nedjusterede sine forventninger til regnskabsåret 2019/20.

DI: Vent med kontingent. 11.500 medlemmer i landets største arbejdsgiverorganisation, Dansk Industri, kan vente et par måneder med at betale deres kontingent for 1. kvartal. Årsgen er det økonomiske pres fra coronakrisen, og dermed beholder de trængte virksomheder 200 mio. kr. i kontingenter frem til slutningen af juni i stedet for at betale i april.

Take-away kan være redningen. Den aktuelle krise i restaurationsbranchen er dyb i lyset af forbuddet mod at holde åbent pga. corona. Men nu har take away-konceptet vist sig at skabe håb midt i mørket.

Stormagter klar til at nationalisere kriseramte selskaber. Regeringerne i både Italien, Spanien og Frankrig er klar til at nationalisere store, kriseramte selskaber, hvis de har afgørende strategisk betydning i eksempelvis transport- eller energisektoren. F.eks. overvejer man fra italiensk side at overtage det kriseramte flyselskab Alitalia. (Reuters)

Gik du glip af...

Pressemødet og indholdet af den seneste hjælpepakke til de pressede danske erhvervsdrivende - og ikke mindst de små selvstændige virksomheder? Så får du her overblikket. Flere cheføkonomer kalder hjælpepakken uhørt, voldsom og helt vild. Er du ejer eller direktør i en virksomhed, der kan være i betragtning til regeringens nye hjælpepakker har vi lavet en guide, du kan læse her.

Og har du husket at læse vores daglige opdatering på de vigtigste corona-historier? Ellers kan du læse den her.

Indsigt

I coronakrisens maskinrum: Allerede i december fik den danske drikkekæmpe Co-Ro indikationer på, at et virusudbrud ulmede i Kina. Og da adm. direktør Søren Holm Jensen kom tilbage fra juleferie i starten af januar, gik alvoren op for ham. Kom med helt tæt på Søren Holm Jensen, når han prøver at drive et stort eksportfirma midt i en global sundhedskrise.

Udsyn

Godnat for OL i Tokyo 2020? Spørger man Den Internationale Olympiske Komité (IOC), kommer OL til Tokyo den 24. juli. Andre steder er skepsissen til at tage og føle på. For coronavirussen har nu lukket store dele af verden ned, sat en stopper for stort set al sport og inficeret omkring 200.000 mennesker.

Kommentar

Bankerne bør fordele statslig erhvervsstøtte for 300 mia. En historisk voldsom statsstøtte af erhvervslivet kan holde coronakrisen i ave, men den bør fordeles på et professionelt grundlag, skriver Finans' chefredaktør Steen Rosenbak.

Dagens profil

Fra millionoverskud til overlevelseskamp på 14 dage. Tirsdag offentliggjorde Martin Nielsens tøjvirksomhed sit bedste resultat i en årrække. Nu har han skudt alle sine private midler i virksomheden og flyttet hjem til sine forældre for at undgå en konkurs.

Dagens tal

7965

Det nedslående tal over antallet af mennesker, der indtil onsdag på verdensplan har mistet livet til coronavirus. Tallet stiger dramatisk i ikke mindst Sydeuropa,hvor Italien alene har mistet omkring 350 mennesker dagligt de seneste dage. Politiken er gået statistik-amok, og du kan se alverdens opgørelser over coronasmittens udbredelse og dødelighed her.

Børs

Wall Street sendt til tælling på ny. Aktiekurserne styrtdykkede i går på børsen i New York. For fjerde gang på få dage var kursfaldene så voldsomme, at handlen i en periode blev indstillet. S&P 500 sluttede dagen med et fald på 5,2 pct., mens Dow Jones-indekset faldt 6,3 pct. til det laveste niveau siden februar 2017. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset faldt med 4 pct. Her er den seneste børsberetning.

PS...

Hvor skidt skal man have det for at ringe til vagtlægen – og skal ægtefællen isolere sig, hvis man selv hoster lidt? Myndighederne har opgivet at teste alle smittede, så de fleste sløje danskere må leve med uvished om, hvorvidt de har corona eller ej. To eksperter guider os igennem.

BRANCHENYT
Læs også