Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Magtfulde pengetanke slår ring om virksomheder | Minister: Retten til tidligere pension bliver gennemført | Markedsuroen kan blive særlig dyr for pensionister

En familie lytter via tv til statsminister Mette Frederiksens pressemøde fra Statsministeriet, tirsdag den 17. marts 2020. Regeringen vil indføre forbud mod forsamlinger over 10 personer for at mindske udbredelsen af coronavirus. Forbuddet gælder fra onsdag klokken 10 både indendørs og udendørs.. (Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix) Finansminister Nicolai Wammen sammen med Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

GODMORGEN

Corona, corona og mere corona. Vi slipper ikke, selvom alle helt sikkert helst var foruden. Her får du dagens første nyhedsoverblik.

Nyheder

Magtfulde pengetanke slår ring om virksomheder

Landets fondsejede virksomheder har fuld opbakning fra ejerne bag til at holde virksomhederne flydende igennem coronakrisen. Fondenes langsigtede fokus kan i sidste ende bevare arbejdspladser, som ellers riskerer at gå tabt, lyder meldingen fra en række toneangivende formænd.

Har man en langsigtet aktionær bag sig i form af en erhvervsdrivende fond, behøver man ikke lave brandslukning og gøre noget i panik midt i en krisetid, lyder det fra Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet. Foto: JP.

Markedsuroen kan blive særlig dyr for pensionister

Stadig flere af de nye pensionisters indtægt er dybt afhængig af kursudviklingen på verdens børser. Retter kurserne sig ikke efter de seneste fald, vil deres pensionsindtægt falde næste år. Vi har talt med to finansielle rådgivere, der her giver deres bud på, hvordan man undgår store udsving i pensionen efter kraftige kursdyk.

Minister lover, at retten til tidligere pension bliver gennemført. Uanset hvor mange milliarder coronakrisen kommer til at koste, får nedslidte danskere en ret til tidligere pension i denne valgperiode, lyder meldingen fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Nationalbanken hæver renten for at forsvare kronen. Nationalbanken hævede torsdag renten med 0,15 procentpoint for at forsvare kronekursen, som har været under stigende pres i den aktuelle krise. Man vil undgå at ende i norske tilstande.

Norge spænder sikkerhedsnet ud under luftfartsselskaberne. Norge er klar med en garantiordning på 6 mia. norske kroner til de pressede norske flyselskaber. Hjælpepakken har karakter af kreditter og lånegarantier, og Norwegian hilser pakken velkommen.

Verden står foran en alvorlig økonomisk øretæve. Verden undgår ikke et alvorligt økonomisk tilbageslag i 2020, men udvikler det sig til depression, eller vil 2021 tværtimod byde på et globalt økonomisk boom?

Anerkendt økonom: USA risikerer en ny stor depression. Ifølge Kevin Hassett, der er tidligere cheføkonom for både George W. Bush og Donald Trump, kan coronapandemien få historisk alvorlige konsekvenser for USA's økonomi.

Nu har Italien flere corona-dødsfald end Kina. Italien er nu det land i verden, der officielt har flest dødsfald på grund af coronavirus. Med 427 døde i det seneste døgn er det totale antal dødsofre for corona-pandemien større i Italien end i Kina.

Swedbank får milliardbøde for hvidvask. Den svenske storbank Swedbank er blevet idømt en bøde på 4 mia. svenske kroner af de svenske myndigheder pga. alvorlige mangler i sin hvidvaskkontrol primært i Baltikum.

Dagligvaregigant betaler regninger for 500 mio. kr. før tid. Flere store selskaber ændrer normal forretningsstil i krisen for at hjælpe pressede leverandører. Dagligvarekoncernen Salling Group ændrer normale betalingsfrister, så der denne uge flyder 500 mio. kr. ud til små og mellemstore leverandører. Coop laver individuelle aftaler for at afhjælpe leverandørerne.

Gik du glip af...

Pressemødet og indholdet af den seneste hjælpepakke til de pressede danske erhvervsdrivende - og ikke mindst de små selvstændige virksomheder? Flere cheføkonomer kalder hjælpepakken uhørt, voldsom og helt vild. Er du ejer eller direktør i en virksomhed, der kan være i betragtning til regeringens nye hjælpepakker, har vi lavet en guide, du kan læse her.

Historisk enighed mellem partierne på Christiansborg - samlet om at hjælpe i en historisk krise. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Samfundssind

Topchef i Grundfos, Mads Nipper, var forleden ude med en opfordring til de store virksomheder om at vise samfundssind - hjælpe de mindre erhvervsdrivende, leverandørerne og de, der hænger i med neglene, efter coronavirussen har lukket alt ned. Den opfordring er hermed blevet hørt overalt. Se bare her og her og her, og vi kunne vist blive ved.

Overblik

Som altid giver vi dig dagligt overblikket over de vigtigste corona-historier - her den senest opdaterede version.

Wall Street er i disse dage et af de tydeligste tegn på det kaos, som coronakrisen har udløst globalt. Foto: Arkiv

Dagens tal

20

Dagens tal afspejler en foruroligende ny tendens.  En ny amerikansk undersøgelse viser nemlig, at også blandt yngre mennesker rammer corona-smitten hårdt. Således endte op mod 20 pct. af de smittede mellem 20 og 44 år med en hospitalsindlæggelse, hvor 2-4 pct. af dem endte på intensiv.  

Børs

Hjælpepakker udløste moderat fremgang for aktierne i USA. S&P 500-indekset steg i aftes med 0,5 pct., mens Dow Jones steg med 1,0 pct. Nasdaq havde det bedst af de tre toneangivende indeks med et plus på 2,3 pct. Investorerne kunne med andre ord slikke sårene en smule, da aktierne for en gangs skyld hverken styrtede ned eller tordnede i vejret, men steg lidt mere roligt oven på nyheden om flere hjælpepakker verden over og kraftigt understøttende centralbanker.

Debat

Coronakrisen syretester de ansvarlige virksomhedsejere. Et erhvervsliv i chok skal håndtere en nedlukning af ikke kun det danske samfund, men også af store dele af verdenshandlen. Det er helt uoverskueligt, hvordan den kommercielle dagsorden fuldstændig er skiftet på få uger, skriver Finans' virksomhedsredaktør, Søren Linding.

Det sker i dag

  • Erhverv: NTG Nordic Transport og Deutsche Bank kommer med årsregnskab.
  • Økonomi: Nye tal for antal bolighandler i februar i Danmark.
  • Politik: Pressemøde om coronavirus i Danmark klokken 14.00. Klokken 16.00 giver WHO en briefing på corona-situationen på verdensplan.

Dagens tegning

Den seneste tids begivenheder har sendt tegnsprogstolke på overarbejde. Tegning: Niels Bo Bojesen.

PS...

Den norske oliefond er snart sagt legendarisk for sin enorme pengebeholdning. Oliefonden, som hører under Norges Bank, havde ved udgangen af året en samlet markedsværdi på 10.088 mia. norske kroner. Men en stor del af disse penge er investeret i aktier, og derfor bevæger formuen sig voldsomt op og ned i disse dage. Tjek selv fondens bevægelser her - det er imponerende summer.

Se Netflix med vennerne - uden smittefare. Coronasmitten har midlertidigt sat den klassiske filmaften på hold. Men det vil Netflix lave om på med denne nye feature i Chrome. Til gengæld skal streamingtjenesten skrue ned for billedkvaliteten - ellers bryder nettet sammen.

BRANCHENYT
Læs også