Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Erhvervslivet melder om stor interesse for at sende ansatte hjem med støtte fra staten | Eksperter: Små banker har sværere ved at hjælpe virksomheder gennem krisen | Kan lektien fra World of Warcraft redde verden fra coronavirus?

GODMORGEN

Et stort antal virksomheder vil udnytte en ny ordning om lønkompensation. Små banker har sværere ved at hjælpe virksomheder gennem krisen, og så kan lektien fra World of Warcraft måske redde verden fra coronavirus. Dagens første briefing er klar til dig.

Nyheder

Erhvervslivet melder om stor interesse for at sende ansatte hjem med støtte fra staten

Virksomhederne kommer til at flokkes om den nye ordning om lønkompensation, spår både Dansk Erhverv og DI. Erhvervsministeren melder, at han er glad for, at ordningen bliver brugt, men tilføjer, at det er et »nedslående udtryk for, hvor alvorlig situationen er«.

Erhvervsminister Simon Kollerup. Foto: Niels Christian Vilmann

Små banker har sværere ved at hjælpe virksomheder gennem krisen

I flere år er kunderne flygtet til mindre pengeinstitutter, men store banker er bedre rustet til at klare en ny økonomisk krise, vurderer eksperter. Erhvervskunder i landets mindre banker risikerer i højere grad at blive klemt på adgang til likviditet. For Danske Bank handler meget om at hjælpe erhvervskunderne med likviditet til de kommende tre-seks måneder.

Coronakrisen er ren kaos for mange investeringsfonde. Og investorerne kan langt fra ånde lettet op endnu. Mange investeringsfonde har haft suspenderet handlen i deres afdelinger den seneste uge, og tiden må vise, om der igen bliver behov for suspensioner i samme omfang, lyder det fra Finans Danmark.

Pressede firmaer skal passe på med at sætte pensionsbetaling på pause. Pensionskoncernen PFA følger nu efter Danica og tilbyder især de selvstændige erhvervsdrivende en pause i pensionsindbetalinger til de ansatte. Men pas på, hvis du også vil have del i statens hjælpepakke, advarer PFA.

Heunicke skal skaffe større testkapacitet : Vi har kontakt til meget store danske virksomheder, der er klar, siger ministeren. Efter kritik fra bl.a. WHO ændrer de danske sundhedsmyndigheder nemlig nu igen taktik i kampen mod corona, og man vil nu igen teste flere for covid-19.

Japans premierminister åbner for OL-udskydelse. For første gang anerkender Shinzo Abe nu muligheden for, at OL ikke kan blive afholdt som planlagt pga. coronapandemien. Han siger dog også, at en aflysning »ikke er en mulighed.« Canada har allerede meddelt, at landet ikke vil deltage i sommerens OL.

Grundfos-topchef afslører hemmelige løntal. Ejerfonden bag Grundfos varmer op til fra næste år at offentliggøre topchef Mads Nippers årsløn. Det er jeg helt okay med, lyder det fra hovedpersonen selv.

Tech-ikoner mobiliseret i kampen mod conora. Elon Musk og Tim Cook melder sig nu klar til at hjælpe med masker og respiratorer i USA's kamp mod coronavirussen. (Politico)

Angela Merkel er i karantæne efter møde med smittet læge. Tysklands forbundskansler blev fredag vaccineret af en læge, der nu er konstateret smittet med coronavirus. Samtidig vil Tyskland i mindst to uger frem indføre forbud mod, at flere end to mennesker samles.

Den tyske kansler Angela Merkel er nu i karantæne. Foto:Nicholas Kamm/AFP

Alibabas Jack Ma donerer coronavirus-forsyninger til Afrika. Den første flysending med beskyttelses- og medicinsk udstyr, der er blevet doneret til Afrika af den kinesiske milliardær Jack Ma, ankom i den etiopiske hovedstad Addis Abeba søndag. (Reuters)

APT mener, at krisepakker vil sende renterne op. Aftales politisk erhvervsstøtte for et trecifret milliardbeløb, som alle partier har indikeret, kan det få prisen på statsgæld til at ryge op - og renterne vil stige. (Børsen)

Krigen mod coronavirus kan udløse en valutakrig. Kronen er styrket voldsomt de seneste uger mod en række valutaer fra vores største samhandelspartnere. I takt med at krisen udvikler sig, kan centralbanker kappes om at svække deres valutaer yderligere, advarer eksperter.

Gik du glip af...

Her er, hvad du bør vide om den første uge i et coronalukket land. Virkeligheden er vendt på hovedet, som dronningen sagde, så lad os præsentere pejlemærkerne i denne tid og ridse situationen efter den første uge i det coronalukkede Danmark op - set fra erhvervslivet.

Indsigt

Kan lektien fra World of Warcraft redde verden fra coronavirus? I 2005 blev det populære spil ramt af en virtuel pandemi. Resultatet blev den måske klareste simulering af, hvordan en befolkning reagerer under en virkelig en af slagsen. Samt en lektion i, hvordan vores irrationalitet kun gør dem værre.

Online-spillet World of Warcraft blev i 2005 ramt af en nærmest apokalyptisk epidemi, der hverken var planlagt eller til at stoppe. Foto: AP Photo/Jae C. Hong

Dagens profil

Der er flere sider af Mike Legarth, som mandag fylder 60 år. Der er den konservative borgmester, folketingspolitikeren, forretningsmanden og familiefaren, og så er der racerkøreren, der i mange weekender sætter sig ind i sin De Tomaso Pantera-sportsvogn med en V8-motor, 550 hestekræfter og en topfart på over 300 kilometer i timen.

Mike Legarth med sin sportsvogn i forbindelse med en udstilling i Musikhuset Aarhus. Foto: Henrik Sørensen.

Finans Fakta

Styrelse bider gældsplagede virksomheder i haserne. I 2019 gjorde Gældsstyrelsen udlæg i eller konkursanmeldte 9.687 selskaber og enkeltmandsvirksomheder. Det er en stigning på 47 pct. i forhold til 2018.

Dagens tal

13500

Hvis det står til troende, hvad Larry Kudlow, økonomisk rådgiver i Det Hvide Hus, siger, er det en voldsomt stor hjælpepakke, den amerikanske regering har på vej til det coronaramte USA: Mere end to billioner dollars, hvilket svarer til 13.500 mia. kr.

Debat

Det er en surrealistisk verden, som vi de seneste dage er vågnet op til. Gaderne er mennesketomme, grænserne er lukkede og håndsprit og ansigtsmasker meldes udsolgt over hele landet. Men vi er i krig. En sundhedskrig. Fjenden er det aggressive coronavirus, som truer med at føre til apokalyptiske forhold i det sundhedsvæsen, som jeg nu for første gang for alvor indser, er selve kernen i samfundet, skriver Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Det sker denne uge

Vi fortsætter ind i en ny uge i denne historiske måned, hvor man vist roligt kan sige, at ingen kender dagen, før natten er omme. Derfor kan aflysninger og ændringer i dén grad forekomme i den kommende uges planlagte generalforsamlinger og regnskabsudgivelser. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

I miss one week ago. Som de fleste af os andre arbejder sangerinden Oh Land hjemmefra, og hun har skrevet denne fine sang om den situation, vi befinder os i. På med hørebøfferne.

BRANCHENYT
Læs også