Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Udsigt til kæmpedyk i salget af danske varer i udlandet | Påskens boligbonanza er aflyst af landets stuearrest | Trump overvejer at genåbne økonomi

GODMORGEN

Her er, hvad du skal vide.

Nyheder

Udsigt til kæmpedyk i salget af danske varer i udlandet

Danske producenter af varer til detailhandelen står til at blive de første store tabere på coronakrisen, der vil medføre et kæmpedyk i salget af danske varer i udlandet.

En stor del af de ordrer, der blev placeret under modeugen i København i januar, er nu så godt som værdiløse. Foto: Stine Bidstrup.

Påskens boligbonanza er aflyst af landets stuearrest

Påskens traditionelle myldrende boligmarked er aflyst i år. Det mærker de byggesagkyndige, der laver betydeligt færre tilstandsrapporter, mens ejendomsmæglerkæden Nybolig håber på en ketchupeffekt senere på året.

Nedlukningen af Danmark forlænget. Som følge af coronakrisen forlænger regeringen nedlukningen af Danmark frem til og med anden påskedag den 13. april, sagde statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde mandag.

Trump overvejer at genåbne økonomi. Smittestigning eller dyb recession? Donald Trump vejer fordele og ulemper ved USA's tiltag mod coronavirussen. »Vi kommer ikke til at lade dette blive et langvarigt finansielt problem.«

Antallet af konkurser rasler ned under krisen. Mens coronakrisen har sat erhvervslivet under et uhørt pres, er antallet af afsagte konkursdekreter drønet ned den seneste uge, viser en opgørelse i Statstidende.

Hjælpepakke giver banker mulighed for at tære på krisebuffer. Bankerne har med en ny hjælpepakke fået mulighed for at søge Finanstilsynet om lov til at bruge af deres opsparede likviditetsbuffer. Men eksperter mener ikke, at bankerne er så pressede af coronakrisen - endnu.

Boliglån med kort løbetid er blevet dyrere. Efter to hektiske uger med voldsomme kursfald er der faldet midlertidig ro over det danske realkreditmarked. Men kursfaldene har betydet skiftedag for mange af de mest populære obligationer.

»Det kan godt bekymre mig, at der er tale om et valgår«. Det er ikke overraskende, at den amerikanske kongres igen har udskudt sin hjælpepakke - men det er alvorligt, mener Nykredits chefstrateg og Danske Banks senioranalytiker.

Coronakrisen kan udvide techgiganternes territorium. Apple, Amazon, Microsoft, Google og Facebook er stærke i forvejen. Pandemien slår dem næppe ud af kurs, tværtimod, vurderer iagttagere i USA og Danmark. Microsofts danske direktør er stolt over kreativiteten under krisen.

Hotelkæden Comwell fyrer 250. Comwell-hotelkæden afskediger 250 medarbejdere efter at have lukket mere end halvdelen af hotellerne. Værelser og mødelokaler står tomme. Statens lønkompensation var ikke nok.

Danmarks største møbelproducent lukker produktionen. Coronakrisen får nu Danmarks største møbelproducent, Tvilum, til at lukke produktionen i de kommende uger. Hovedparten af de 730 ansatte er sendt hjem.

Gik du glip af...

Hver dag vælter det ind med nyheder om coronavirussens hærgen. Det er desværre for størstedelens vedkommende stadig dårlige nyheder, men her er et overblik over det vigtigste om coronakrisen mandag. (For abonnenter)

Økonomi

Institut: Tyskland står foran en økonomisk massakre. Coronakrisen vil blive langt mere kostbar, end de fleste forestiller sig, fastslår to ledende økonomiprofessorer. Koalitionsregeringen i Berlin er parat med hjælp af et hidtil uset omfang.

Cheføkonomer: »Det er en vanvittig situation.« Regeringens kamp mod coronavirus har trukket tæppet fuldstændig væk under dansk økonomi. Det er både »vanvittigt« og lidt »skræmmende«, mener cheføkonomerne i landets to største banker.

Ledigheden stiger med voldsom fart. Den seneste uge er ledigheden steget med knap 23.000 personer, hvilket ikke er set siden finanskrisen for 12 år siden. Antallet af nytilmeldte ledige falder dog langsomt.

Privatøkonomi

Sådan overlever din formue bedst i et bear-marked med kursfald. Trods pausen i børspanikken anbefaler bankernes eksperter ikke, som ved tidligere kursfald, at betragte kursdykket som et signal til køb.

Rådet til private investorer: Pas på, hvad du køber lige nu. Ingen aner, hvilke selskaber der kommer bedst ud af coronakrisen. Derfor opfordrer flere investeringseksperter til forsigtighed.

Forstå coronavirussen

Sådan spredte virussen sig. New York Times har lavet en grafisk artikel, der tager sit udgangspunkt i Wuhan i Kina og viser, hvordan coronavirussen bredte sig herfra til resten af verden. Tjek den ud her.

Skærmfoto fra New York Times-artiklen.

Sådan angriber coronavirussen. Her er en af de bedste forklaringer af, hvordan coronavirussen angriber kroppen.

Finans fakta

Styrelse bider gældsplagede virksomheder i haserne. Og det virker. Skattemyndighedernes digitale kollaps på inddrivelsesområdet har fået gælden til det offentlige til at eksplodere. Men nye tal viser, at Gældsstyrelsen har stor succes med at skrue bissen på overfor gældsplagede virksomheder.

Dagens profil

»Der er rigtig mange formuer derude, som skal plejes.« Direktør Ole Madsen skifter den 1. maj fra Spar Nord til Formuepleje efter 15 år i banken og får fremover tid til at følge sine børn i skole. Vi tegner et portræt.

Spar Nords adm. direktør, Lasse Nyby, roser Ole Madsen for at have bidraget til en positiv udvikling for banken. Foto: Joachim Ladefoged. 

Brev fra chefredaktøren

Steen Rosenbak, chefredaktør på Finans, har set en del kriser, siden han startede som journalist på nyhedsbureauet Reuters i 1992. Men ikke noget, der kommer i nærheden af coronakrisen. Her er en hilsen til abonnenterne fra maskinrummet på Finans i en tid, hvor troværdig information er afgørende for forretningernes fremtid.

Dagens tal

24

Myndighederne skifter metode til at opgøre antallet af døde med coronavirus. Ifølge den nye opgørelse mandag var 24 døde i Danmark efter smitte.

Børs

USA’s kongres har nu for anden gang nedstemt en tilsvarende førstehjælp til samfundet. S&P 500-indekset mistede i aftes 3,0 pct. Markedet er nu i minus med 33,9 pct. i forhold til den seneste rekord den 19. februar. Dow Jones-indekset faldt samtidig 3,1 pct., mens selskaberne på Nasdaq slap med et minus på kun 0,3 pct. Det belastede givetvis markedet, at USA’s kongres nu for anden gang har nedstemt en økonomisk førstehjælpspakke til samfundet.

Debat

Mærsk spiller højt spil under coronakrisen. Verdens største containerrederi smider forsigtigheden overbord og uddeler milliarder til ejerne. Tiltroen til egen strategis succes må være meget stor midt i verdensøkonomiens nedtur, skriver virksomhedsredaktør på Finans, Søren Linding.

Det sker i dag

  • Corona: Pressemøde klokken 14.00 om coronavirus i Danmark med diverse myndigheder.
  • Erhverv: TK Development, Columbus IT Partner, Nordic Tankers, Nordex og Porsche kommer bl.a. med årsregnskab. Nike kommer med kvartalsregnskab.
  • Erhverv: Lundbeck, Jyske Spar og Simcorp holder generalforsamling.
  • Politik: Der er møde i Folketingssalen, hvor relevant og nødvendig lovgivning bliver behandlet i dag og i morgen.
  • Udland: Tysklands forfatningsdomstol tager stilling til, om ECB's opkøbsprogram af statsobligationer er i strid med Tysklands forfatning.
  • Udland: G7-landenes udenrigsministre mødes til videokonference.

PS...

Nettet byder på et hav af aktiviter. Syng morgensang med dirigent og tv-vært Phillip Faber, følg undervisningen i Randers Regnskov eller træn hjemme fra stuen med f.eks. med Frida Hallqvist.

BRANCHENYT
Læs også