Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Lego-familien styrtbløder penge i sin Legoland-koncern | Tilsyn til forsikringsselskaber: Overvej nøje pengeregnen over aktionærerne | Udsigt til gigantisk hjælpepakke udløser regulær kursfest i USA

Vismand og økonomiprofessor Carl-Johan Dalgaard meddeler sammen med de øvrige vismænd, at coronakrisen sagtens kan trække ud. Foto: Stine Bidstrup

GODMORGEN

I USA er der nu enighed om krisepakke, mens Lego taber enorme summer, Tivoli lider og Finanstilsynet opfordrer forsikringsselskaber til at genoverveje pengeregnen over aktionærer. Det og meget mere i morgenens første briefing.

Nyheder

Lego-familien styrtbløder penge i sin Legoland-koncern

Legoland-ejer Merlin Entertainments styrtbløder penge i øjeblikket, fordi forlystelser over hele verden er lukket. Prisen på selskabets gæld er faldet dramatisk, og Lego-familiens pengetank, Kirkbi, står som en af de ultimative tabere. 

Arkivfoto: AP/Andy Wong

Tilsyn til forsikringsselskaber: Overvej nøje pengeregnen over aktionærerne

Sådan lyder opfordringen nu, fordi coronakrisen risikerer at ramme forsikringsselskaberne så hårdt, at de bliver presset økonomisk.

Aftale om stor amerikansk krisepakke mod coronavirussen er nu i hus. Forhandlere fra Trump-regeringen og amerikanske senatorer er enige om en økonomisk krisepakke i USA, der skal afbøde coronavirussets økonomiske effekter.

Tivoli går en dyster sommer i møde: »Vi har jo ikke gået i skole i det her«. Coronakrisen har allerede kostet forlystelseshaven millioner af kroner. »Vi kommer til at gå fra at tale om såkaldt overturisme til en situation, hvor der simpelthen ikke er nok turister,« lyder meldingen fra Lars Liebst, adm. direktør for Tivoli.

Lars Seier laver corona-platform til danskerne. Den kendte erhvervsmand spurgte i midten af marts sine mange følgere, hvad der ville inspirere under coronakrisen. Det er der nu kommet en ny platform ud af.

Flere tusinde ansatte i SAS går ned i løn. Ni danske fagforeninger i flyselskabet har accepteret midlertidig lønnedgang på mellem 10 og 20 pct. SAS håber, det kan bidrage til at bringe selskabet gennem den værste krise nogensinde.

Netbutikker oplever stigende salg. Omkring halvdelen af alle rene netbutikker har oplevet et stigende salg den seneste uge, men fyringer lurer lige rundt om hjørnet. Blandt de fysiske butikker blev det tirsdag Fætter BR's tur til at lukke dørene i.

OL-udsættelse: Disse fem udfordringer var for massive. IOC-præsident Thomas Bach støttede tirsdag den japanske premierminister, Shinzo Abe, da han ønskede at udsætte OL til næste år. En forståelig beslutning, når man ser på forhindringerne og tidsfaktoren.

Magtfuld bestyrelsesformand: »Lige nu er vi sådan lidt i en nødsituation, hvor vi styrer fra dag til dag«. Lars Rasmussen, formand i bl.a. Lundbeck, glæder sig over den velvilje, der udvises til at følge de nye og skrappe krav til borgerne.

Ledelseseksperter: Eftertiden vil dømme toplederen, der ikke udviser samfundssind nu. For det er topchefernes eftermæle og virksomhedernes såkaldte license to operate efter coronakrisen, der er på spil lige nu.

Kendt restaurantkæde har fyret alle ansatte. De landsdækkende restaurantkæder Dalle Valle og Café A, der er stiftet og ejet af Susli Mustafa Bayram, har fyret samtlige 300 medarbejdere. Bestyrelsesformanden kalder situationen »forfærdelig«.

Corona-økonomi

Vismænd: Coronakrisen kan sagtens trække ud. Regeringen skal nok forberede sig på at forlænge nogle af sine hjælpepakker, lyder det i ny analyse fra De Økonomiske Vismænd.

Regeringen vil lade kommunerne sætte arbejde i gang. Finansminister Nicolai Wammen vil lade kommunerne bryde anlægsloft for at holde hånden under beskæftigelsen, som også kommunerne, DI og Venstre har opfordret til.

USA er hårdt presset af coronakrisen. USA er når som helst beredt til at drage i krig, men verdens største økonomi er dårligt forberedt på konsekvenserne af coronapandemien.

Adgangen er spærret til Downtown Las Vegas. Nedlukningen vil vare frem til den 22. april. Foto: AP/Getty Images/Ethan Miller.

Gik du glip af...

Ledigheden fortsætter med stige på et alarmerende højt niveau, og økonomer er foruroligede. »Den blodigste måned i hvert fald siden 1930'erne,« lyder det fra cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri.

Summerbird har gennem en lang årrække haft pæne millionoverskud. Men nu er virksomhedenødsaget til at fyre og hjemsende medarbejdere. Foto: Mathias Christensen.

Indsigt

DI-topchef midt i corona-kaos: »Vi tror, vi er robuste, men i virkeligheden er vi ekstremt sårbare«. Danmark er lukket ned og kastet ud i et kaos, der er svært at navigere i. DI’s topchef Lars Sandahl Sørensen har lukket Finans ind i maskinrummet i et døgn, der sendte mange milliarder til danske virksomheder.

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI. Illustration: Anders Thykier.

Finans overblik

Sådan rammer det finansmarkederne, når alle hamstrer kontanter. Investorer og virksomheder er så usikre på fremtiden, at det mest sikre lige nu er at fylde kontanter under hovedpuden. Men det skaber stor stress på de finansielle markeder og rammer også de sikre investeringer. Finans giver her et overblik over problemerne på markederne.

Dagens profil

Fra håndværkertilbud i New Zealand til direktørpost i Danmark. Efter gymnasiet endte Tine Thygesen med at rådgive både olie- og diamantmagnater og en prinsesse. Siden blev hun en af Danmarks indflydelsesrige iværksættere. Ny fylder Tine Thygesen - som Finans' også har glæde af som klummeskribent f.eks. her - 40 år.

Den jyske skepsis, som Tine Thygesen voksede op med, har hjulpet hende med at bevare jordforbindelsen i en ofte højtflyvende branche, siger hun selv. Foto: Ida Munch

Dagens tal

300

I denne uge ankommer de første 300 hektoliter (30.000 liter) liter afdampning til Nyborg Destilleri, hvor man har stoppet produktionen af whisky og gin til fordel for alkohol til håndsprit. Flere selskaber har meldt sig i kampen - også Carlsberg og Novo Nordisk.

Børs

Formidabel dag for de store aktieindeks i USA. Midt i coronakrisen har vedholdende rygter om en snarlig politisk aftale om en gigantisk hjælpepakke til virksomheder, myndigheder og almindelige amerikanere skabt en regulær kursfest på de amerikanske børser. Dow Jones-indekset lukkede med en stigning på 11,4 pct., og også S&P 500 lukkede med et kurshop på 9,4 pct. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Der tjenes også penge under krisen. Skal masken være lyserød eller kongeblå? Hvad med små røde hjerter, smukke blomster eller polkaprikker? I det buldrende Asien er der stille lige nu, men alligevel aldrig langt fra katastrofe til fremdrift, skriver kommentator Jan Lund.

Det sker i dag

  • Erhverv: Greentech Energy System og Prime Office kommer med årsregnskab. Grønlandsbanken, Møns Bank og Topsil Semiconductor holder generalforsamling.
  • Økonomi: Forligsmanden, rigsadvokat Jan Reckendorff, ventes i dag at fremlægge det endelige mæglingsforslag om nye overenskomster for 600.000 ansatte på det private arbejdsmarked
  • Politik: Flere myndigheder giver en status på situationen på coronavirus ved et pressemøde kl. 14.00 i København. Verdenssundhedsorganisationen WHO holder pressemøde om den seneste verdensomspændende udvikling af coronavirus-udbruddet.

PS...

Vi fryser økonomien. Danmarks håndtering af coronakrisen set fra USA: »Jeg må indrømme, at jeg taber kæben, når jeg hører om et land, der inden for et par dage bliver enige om at gøre noget så stort.« Læs med i The Atlantic.

BRANCHENYT
Læs også