Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Corona sætter sig i pensionsselskabers indtægter: Styrtdykker med op til 25 pct | Ny serie med en række topchefer i dansk erhvervsliv: Hold hjulene i gang | Mange arbejder hjemme under coronakrisen - giver det ret til et fradrag?

Pensionsselskaberne malker de traditionelle pensionsopsparinger, mener pensionsrådgiver. Foto: Thomas Borberg Foto: Thomas Borberg

GODMORGEN

Finans har sat skub i en ny serie, hvor en række af landets erhvervsledere og økonomer nu står frem og giver deres bud på, hvornår og hvorfor vi igen skal have gang i hjulene herhjemme, hvis Danmark skal komme helskindet gennem coronakrisen. God fornøjelse.

Ny serie: Hold hjulene i gang

I en ny serie på Finans kommer en række topchefer og økonomer med deres indspark og bud på, hvordan Danmark skal få gang i hjulene igen på den anden side af coronakrisen.

Fra venstre: Niels Jacobsen, Kim Fausing, Allan Pollack og Mads Nipper. Illustration: Anders Thykier.

Kommentar

Gør klar til at få hjulene i gang igen. Erhvervsledere åbner endelig diskussionen om, hvad der skal til for at åbne økonomien igen, da konsekvenserne af en langtrukken nedlukning er ødelæggende. Det er opløftende at se, hvor tilpasningsdygtig det danske erhvervsliv er, og hvor hurtigt traditionelle forretningsmodeller kan justeres, skiver Finans' virksomhedsredaktør Søren Linding.


 

Nyheder

Corona sætter sig i pensionsselskabers indtægter: Styrtdykker med op til 25 pct. Landets pensionsselskaber har mistet millioner af kroner i indtægter, men de regner med, at det er et forbigående indtægtstab.

Mange arbejder hjemme under coronakrisen - giver det ret til et fradrag? Der findes et skattefradrag for arbejdsværelse i hjemmet. Men det er kun i særlige tilfælde, at lønmodtagere kan gøre brug af det.

Regeringen vil lade kommunerne bygge løs. Kommunerne får lov til at sætte gang i at renovere skoler og hvad, der ellers måtte ligge af små og store anlægsopgaver i landets 98 kommuner.

Topmøde i EU: Kriseplan for økonomier udskydes i to uger. En pakke af initiativer, der skal imødegå de alvorlige økonomiske følger af coronavirus, skal udarbejdes af eurozonens finansministre i løbet af to uger.

Ikke set før: 3,3 millioner amerikanere meldte sig ledige i sidste uge. Det er det højeste antal nogensinde, siden statistikken begyndte at blive opgjort i 1960'erne. Samtidig har USA nu overhalet Kina i antallet af coronatilfælde.

Novo-formand: »Vi anerkender, at betalingen til vores direktør er høj i en dansk kontekst«. Sådan lyder det fra Helge Lund, der også fortæller, at Novo Nordisk gør alt, hvad selskabet overhovedet kan for at hjælpe verdens myndigheder i kampen mod coronavirussen.

Ledighedskøen vokser fortsat, mens andre hyrer. Onsdag meldte knap 2.800 nye personer sig ledige. Men mens mange fyrer, er der nogle steder i dansk erhvervsliv historier at finde, som ikke handler om fyresedler, hjemsendelser eller mulige konkurser. Også i byggemarkederne melder de om, at der er fuld fart på.

Indsigt

Helikopterpenge smides nu over USA – kan det samme ske i Danmark? Helikopterpenge er et udtryk, som dukker op igen og igen i økonomiske krisetider. Nu vil USA's præsident Donald Trump »kaste penge ud fra en helikopter«. Det samme kan ske i Danmark, mener økonomer.

Donald Trump og finansminister Steven Mnuchin. Foto: Drew Angerer.

Inspiration

Her er Nikes drejebog for igen at komme på fode. Med forsyningskæder og butikker over hele verden fortæller Nike nu, hvordan selskabet vil rejse sig efter corona - til inspiration for andre virksomheder.

Finans fakta

Her er lufthavnene med de største dyk i flytrafikken. Nogle lufthavne har allerede mistet næsten 90 pct. af alle flyvninger. Andre har kun tabt halvdelen af trafikken. Se tal fra 30 lufthavne her.


Grafik: Jens Erik Rasmussen, Kilde: Eurocontrol.

Dagens profil

Bente Andersens hverdag er helt vendt rundt - og meget mere travl. »Der er som følge af coronakrisen opstået mange nye opgaver. Så jeg vil sige, at jeg arbejder betydeligt flere timer i døgnet end normalt og endnu mere koncentreret, da der hele tiden er nyt stof at forholde sig til,« fortæller Bente Andersen, der søndag fylder 60 år.

Bente Andersen, topchef og partner i Mangor & Nagel, fylder 60 år, men hun kommer hverken til at holde stor fest eller reception i denne omgang. Privatfoto.

Dagens tal

4.690

Så mange danske virksomheder har søgt om lønkompensation for hjemsendte ansatte i første døgn, hvor der var åbent for ansøgninger. Det oplyser Erhvervsministeriet.

Dagens graf

New York Times' opinionsskribenter har sammen med epidemiologer udarbejdet en interaktiv model, der skal give et billede af, hvor mange smittede, der vil være i USA alt efter, hvor længe man gennemtvinger social distance. Se modellen her.

Børs

Nye solide plusser efter kæmpe hjælpepakke. Det har ellers været hårdt at være aktieinvestor under coronakrisen. Men de tre ledende aktieindeks i USA lukkede igen med solide plusser på mellem 5,6-6,2 procent i aftes. Det var særligt den enorme hjælpepakke, der endelig blev vedtaget i Senatet onsdag aften, der fik aktierne til at stige. Den enorme hjælpepakke på 2.200 milliarder dollar nærmer sig dermed sin endelige vedtagelse. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Den sorte svane har grimme ællinger på slæb. Den nuværende økonomiske krise er kulminationen på flere faktorer. Lige nu ser det sort ud, men der er lys for enden af tunnelen, mener Lars Skovgaard Andersen, chefstrateg i Danske Bank.

Det sker i dag

  • Erhverv: Boliga Gruppen, Euroinvestor og SP Group kommer med årsregnskab. North Media holder generalforsamling.
  • Økonomi: Beskæftigelsesministeriet offentligør de seneste ledighedstal. Den årlige udbetaling af de såkaldte bibliotekspenge til danske forfattere er blevet fremrykket så den finder sted i dag.
  • Politik: Flere myndigheder giver en status på situationen med coronavirus kl. 14.00. Der er møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag ventes at blive behandlet.

PS...

Sådan har du aldrig set hovedstaden før. København er næsten ikke til at kende en tidlig hverdagsmorgen. Den tætte trafik er væk - og gaderne næsten tomme. Politikens fotograf har været ude - se billederne her. Og så glæd dig over, at nye tal for luftkvaliteten i landets storbyer viser et fald på ca. 40 pct i de forurenende nox-gasser. Årsagen er den reducerede biltrafik under coronakrisen.

BRANCHENYT
Læs også