Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

En ny virkelighed venter efter coronakrisen | Danske aktier er langtfra billige trods kursuro | Topøkonom blåstempler højere kompensation

GODMORGEN

Endnu en uge i coronakrisens tegn og med et Danmark kørende på lavt blus. Men nyhederne fortsætter med at strømme til i et højt tempo, og på Finans kan du hele tiden orientere dig, få perspektiv og komme bagom historierne. Vi starter her med dagens første overblik.

Nyheder

En ny virkelighed venter virksomheder efter coronakrisen

Ingen havde set katastrofen komme, og ingen tør spå om, hvordan det hele ender. Men de fleste er enige om, at vi står over for en ny virkelighed på den anden side af coronakrisen. Det vil accelerere omstillinger og forny virksomhedernes strategiarbejde. Coronakrisen gør alle usikre - også topchefer. Derfor: Pas på pengene og vis din sårbarhed, lyder det fra Mai-Britt Poulsen, der sidder i koncernledelsen af globale BCG.

Mai-Britt Poulsen, seniorpartner og medlem af BSG’s globale topledelse. Foto: Gregers Tycho

Danske aktier er langtfra billige trods kursuro

Danske aktier er ikke faldet nær så meget som de fleste andre aktiemarkeder i verden under coronakrisen. Og kvalitetsaktierne er stadig dyre, påpeger flere investeringshuse. Selv efter kursfald på over 20 pct. er der ikke mange slagtilbud blandt danske aktier.

Landets største kapitalfond rejser 4 mia. kr. midt i coronakrise. Mens landets virksomheder fattes penge, og mange er presset til det yderste grundet coronakrisen og den deraffølgende nedlukning af landet, er det lykkedes Axcel at rejse 3,7 mia. kr. til en ny kapitalfond. Det kan skabe gode investeringsmuligheder på sigt, fordi mange virksomheder er faldet i værdi.

Rapport viser et styrtblødende dansk erhvervsliv. Milliardtab, fyringer og omfattende økonomiske problemer. Det er øjebliksbilledet i dansk erhvervsliv, viser en rapport fra brancheorganisationen Dansk Erhverv. I rapporten fremgår det blandt andet, at dansk erhvervsliv har oplevet et omsætningstab på op til 52 mia. kr. i marts alene. (Berlingske)

Trumps virus-ekspert venter op mod 200.000 døde i USA. Dr. Anthony Fauci er med i den corona-taskforce, som den amerikanske præsident har nedsat for at komme med indspark og råd til, hvordan krisen skal håndteres. Søndag gav han sit worst case scenario, netop som dødstallet krydsede 2.000: Mellem 100.000 og 200.000 døde. (CNN)

Flybranchen sikrer sig banklån for mange milliarder. Flyselskaber over hele kloden har i marts hentet banklån for 17 mia. dollars. Herunder har amerikanske flyselskaber alene hentet 12,5 mia. dollars. (Bloomberg)

EU’s svar på coronakrisen bliver afgørende for EU’s fremtid. Det kniber med at finde en fælles løsning på coronakrisen på tværs af de 27 EU-lande, og det kan blive afgørende for troværdigheden i fremtiden, lyder det fra den franske minister for europæiske anliggender, Amelie de Montchalin. »Hvis Europa kun er et indre marked, når det går godt, giver det ikke nogen mening,« siger hun. (Reuters)

Sundhedsministerens departementschef går i karantæne. Departementschef i Sundhedsministeriet Per Okkels går i karantæne, fordi hans kone, sygehusdirektør Anne Jastrup, er en af de hele tre covid-19-ramte sygehusdirektører fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. (Altinget.dk)

Gik du glip af...

... det seneste udspil, der skal komme nødlidende danske virksomheder til hjælp. Forslaget kommer fra Venstre, og går bl.a. ud på, at partiet vil give virksomhederne mulighed for at få dækket lønudgifter for op til 45.000 kr. om måneden per medarbejder i stedet for de nuværende 26.000 kr.

  • Hvad siger regeringen? Den er ikke afvisende, og netop i disse dage og timer sidder finansminister Nicolai Wammen og parterne og diskuterer rammerne for yderligere hjælp sagde statsminister Mette Frederiksen i går efter netop at have holdt møde med bl.a. erhvervslivet. 
  • Hvad siger erhvervsorganisationerne? De er - måske ikke overraskende - også positive, men understreger samtidig, at yderligere tiltag kan blive nødvendige.
  • Hvad lyder ekspertdommen? Også her er der oppakning. Tidl. overvismand Michael Svarer siger overordnet: Brug løs. Statens økonomi er sund, og her og nu gælder det om at holde hånden under virksomhederne, da det er billigere at handle nu end at skulle redde stumperne senere. 

Tidl. overvismand Michael Svarer er ikke bekymret for dansk økonomi ift. at yde ekstra økonomisk støtte til danske virksomheder i lyset af coronakrisen. Foto: Casper H. Christensen

Indsigt

Hundredvis af biler står fortsat fint parkeret på rad og række under taget på Danmarks største bilhus, Bilernes Hus. Til tider bliver en bil kørt ud og en ny model på plads, men der er langt mellem snapsene. Lige nu er langt størstedelen af folkene i huset medarbejdere – for kunderne bliver i store træk væk.

Finans fakta

Svimlende aktiefald og laveste rente i 5.000 år. De globale aktier har tabt 184.000 mia. kr. i værdi siden coronakrisens udbrud. Renten er på det laveste niveau i 5.000 år, og om lidt pumpes der nye 48.000 mia. kroner ud i samfundet fra centralbankerne. Her er coronakrisen i tal.

Udviklingen i S&P 500 siden toppen den 19. februar og til 25. marts i år. De amerikanske aktier er faldet 22 pct. siden toppen. Grafik: HJM. Kilde: Investering.com

Dagens profil

Han gik i løbet af seks år fra medhjælper på kontoret til direktør. For Jens Iwer Petersen, som fylder 70 år onsdag, var det i tiden som topchef også vigtigt indimellem at tænke på andet end transport og blive inspireret - og inspirere andre.

Jens Iwer Petersen er formand for FDE Fonden og var i en årrække topchef i ITD/FDE. Privatfoto

Dagens tal

72

Så mange danskere har indtil nu tabt kampen mod corona. Søndag var der dog ifølge statsminister Mette Frederiksen grund til at være forsigtig opstimist, idet kurven over indlagte, intensivpatienter og døde ikke stiger stejlt, men jævnt og kontrolleret. Et synspunkt, der bliver bakket op af Statens Seruminstitut.

Debat

Aktiemarkedet er i vildrede. Årsagen til de historiske aktiekursfald, som vi har set den seneste måned, kan tilskrives corona, men også, at omfanget i begyndelsen blev undervurderet og anset for et isoleret kinesisk fænomen, skriver Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje, i sin seneste klumme.

Det sker denne uge

Også i denne uge er antallet af arrangementer skåret ind til benet, og kun de vigtigste bliver afholdt. Ugen byder bl.a. på B&O’s regnskab for tredje kvartal. På fredag offentliggøres det amerikanske kongetal fra jobmarkedet, der især i denne tid er interessant for resten af verden. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Al sport ligger stort set stille over hele kloden. Men i Hviderusland ruller fodbolden videre, og det har fået desperate, fodboldgale fans fra hele verden til at se mod "Europas sidste diktatur" for at få det fodbold-fix, der har manglet i flere uger nu. Og fordi ligaen, som næppe regnes blandt det mest seværdige i Europa, stadig er i gang, har man kunne lave tv-aftaler med 10 lande, herunder Rusland, Indien og Israel.
»Hviderussisk fodbold er det eneste i verden, der stadig kører. Jeg er blevet fan af FK Isloc, som møder Smolevich i weekenden. Og vi hader de skiderikker,« som en bruger på Twitter humoristisk skriver. (The Guardian og Twitter)

BRANCHENYT
Læs også