Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Topfolk advarer: Langstrakt krise tvinger eksportvirksomheder til at nytænke strategien | Danskerne klarer hjemmearbejde i suveræn stil | USA styrer mod økonomisk kollaps

GODMORGEN

Corona-krisen sætter fortsat dagsordenen. Her får du dagens første briefing med alt det vigtigste.

Nyheder

Topfolk advarer: Langstrakt krise tvinger eksportvirksomheder til at nytænke strategien

Mens Danmark bevæger sig mod en forsigtig genåbning, tager krisen til i styrke på vores største eksportmarkeder. Det vil skabe store udfordringer for danske virksomheder, advarer en stribe erhvervsprofiler. På positivsiden ser både Danfoss, ISS og Carlsberg lysninger i Kina, der efter måneders corona-lukning er begyndt at komme i gang igen.

»Det er nogle hårde måneder, der venter, og det er her, at hjælpepakkerne, ikke bare i Danmark, men i alverdens lande, skal holde patienten i live i koma,« siger Anders Dons fra Deloitte. Foto: PR

Danskerne klarer hjemmearbejde i suveræn stil. Men vi savner kollegerne og kæmper med børnepasning og hjemmeskole. Det viser to nye undersøgelser af, hvordan danskerne håndterer corona-nedlukningen. Medarbejderne har oplevet fordelene, og chefernes bange anelser er gjort til skamme, lyder det fra ledelsesekspert

USA styrer mod økonomisk kollaps. Så skræmmende er reaktionerne på, at 6.648.000 amerikanere i den forgangne uge meldte sig ledige. Ugen før blev der registreret 3.328.000. Det tegner konturerne af et økonomisk kollaps.

Skattestyrelsen rejser kæmpekrav mod advokatfirma i udbyttesag. Skattestyrelsen kræver et trecifret millionbeløb af advokatfirmaet Bech-Bruun på grund af firmaets rolle i skandalen om udbytteskat.

Fagforeninger melder om boom i lønforsikringer. Frygten for at miste jobbet under coronakrisen får i høj grad danskerne til at købe lønforsikringer. Business Danmark melder om »helt vanvittige stigninger«.

Novo-ejer vil have topforskere til Danmark. Novo Nordisk Fonden udskriver endnu en stor check til de danske universiteter. Målet er at få internationale topforskere til Danmark og at sikre større mobilitet blandt danske forskere.

Dansk milliardær stormer frem på liste over verdens rigeste. Niels Peter Louis-Hansen er ifølge nyhedsbureauet Bloomberg Danmarks mest velhavende person. Under coronakrisen er hans formue steget markant, og samtidig udviser hans største selskab samfundssind i kampen mod coronavirus.

Ambu får grønt lys af sundhedsmyndighederne i USA. De amerikanske sundhedsmyndigheder har givet medicoselskabet Ambu grønt lys til at lancere selskabets engangscystoskop på det amerikanske marked.

Erhvervslivet har fået fast sæde i regeringens kontroltårn. En række repræsentanter fra det private erhvervsliv har i disse dage på helt usædvanlig vis fået fast sæde i regeringens koordinerende organ, Den Nationale Operative Stab. (Politiken)

Salget rasler ned i Bilka- og Føtex-butikker. Tvangslukninger og nye indkøbsvaner har ædt en stor del af salget i flere af Salling Groups største butikker. Coronakrisen kommer til at ændre branchen, lyder spådommen. (Børsen)

Overblik

Hvordan ved økonomerne, hvor skidt det står til? Det vil tage uger, før vi har rigtige nøgletal, der kan vise os krisen i økonomien siden nedlukningen den 11. marts. I stedet bruger økonomer lige nu en masse andre tal for at lave deres vurdering. Her er data fra Mobilepay, størrelsen på bilkøerne i Aarhus og fremvisningerne af villaer til salg bare nogle af de uvante teblade, som økonomerne må ty til for tiden.

Gik du glip af...

Bang & Olufsens krise fortsætter for fuld styrke. Det gør ondt på det danske erhvervsklenodie, der torsdag offentliggjorde sit kvartalsregnskab.

Kristian Teär kom til som ny redningsmand for Bang & Olufsen i oktober. I løbet af marts har han måttet lukke halvdelen af B&O's butikker, fyre 115 medarbejdere og nedjustere til et forventet fald i omsætningen på 20-29 pct. for hele 2019/2020. Foto: Stine Bidstrup

Indsigt

Nordea-topchef har lært flere ting efter uger med corona. »Jeg har lært, at vi nogle gange bliver lidt for bankagtige. Vi kan være udfordrede, når noget ikke er mainstream,« siger Mads Skovlund, privatkundechef for Nordea i Danmark. Læs hele interviewet her.

»I gamle dage – dvs. før coronakrisen – var der faste kreditregler, som vi fulgte,« siger bankdirektør Mads Skovlund. Foto: Nordea

Finans fakta

Flyselskaberne er på vaklende grund, når verden igen lukker op. Aldrig tidligere har så mange fly været parkeret i så lang tid i så store dele af verden. Derfor har luftfarten ikke erfaringer med, hvordan man skal håndtere situationen, når der igen bliver åbnet for flytrafikken.

I Europa har de fleste lande på få uger mistet mellem 80 og 95 pct. af trafikken. Indenrigstrafikken er på vågeblus, mens den internationale trafik stort set ligger stille. I Danmark har SAS således suspenderet alle ruter til udlandet.

Dagens profil

Jens Obel har som chef i tøjkoncernen DK Company oplevet konsekvenserne af coronakrisen på nærmeste hold. »Hvis vi ikke får ændret strategi, ser vi ind i et scenarie, hvor alle lagte planer forsvinder, og hvor formuen, som vi har opbygget i virksomheden, risikerer at smuldre,« siger han til Finans.

Jens Obel fylder 50 år mandag den 6. april.  Foto: DK Company

Dagens tal

6,6

Amerikanske arbejdsløshedstal er svimlende. I sidste uge meldte 6,6 mio. amerikanere sig ledige. Det er en fordobling i forhold til ugen inden, hvor tallet lå på 3,3 mio. Inden coronakrisen var det højeste antal på en uge 695.000. Dette tal blev nået tilbage i 1982. Under finanskrisen nåede tallet op på 665.000 i marts 2009.

Børs

Olieløft smittede positivt af på aktierne trods dystre ledighedstal. Det brede S&P 500-indeks voksede med 2,3 pct., Dow Jones steg desuden 2,2 pct., og teknologitunge Nasdaq gik op med 1,7 pct. Aktierne steg dermed solidt i aftes i USA. Den milde stemning skyldtes et markant løft i olieprisen, mens historiske arbejdsløshedstal omvendt trak den anden vej.

Debat

Det er ikke kønt at se Bestsellers ejer Anders Holch Povlsen kæmpe for familiens livsværk. Og han har da også fået mange danskere på nakken, efter at han har sendt hundredvis af medarbejdere ud i arbejdsløshed, stoppet med at betale husleje og holdt betalinger til sine leverandører tilbage. »Det giver næring til mistanken om, at hverken Bestseller eller Anders Holch Povlsen har været særlig godt rustet til en krise. Det afslører store svagheder i hans forretningsmodel,« skriver virksomhedsredaktør, Søren Linding.

Det sker i dag

  • Erhverv: Det svenske tøjfirma H&M kommer i dag med regnskab for første kvartal.
  • Øvrigt: Verdenssundhedsorganisationen WHO holder pressemøde om den seneste verdensomspændende udvikling af coronavirus-udbruddet klokken 18.30.

PS...

Livet i karantæne - sat på tabel. Disse diagrammer lyver ikke. Sådan ser vores liv ud i coronatiden.

Lockdown Blues. Og så er den (måske) første sang om coronakrisen blevet indspillet. Den er fra danske Iceage. Hør den her og syng med: "I got the COVID-19 lockdown blues".

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.