Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Investorer har holdt sig fra brandudsalg under krisen | Frygten for en langtrukken krise tager til | Bestseller har tabt 2,5 mia. kr. i coronakrisens første måned

GODMORGEN

De danske investorer har holdt hovedet nogenlunde koldt under krisen, økonomerne diskuterer i øjeblikket fire bogstaver og så har Danmarks mest udskældte erhvervsleder under krisen givet en uforbeholden undskyldning. Her er påskeugens første briefing.

Nyheder

Private investorer har holdt sig fra brandudsalg under krisen

De danske privatinvestorer ser ud til at have holdt hovedet koldt og undladt at styrte i samlet flok mod børsudgangen i de første dramatiske uger af coronakrisen. Nye tal er med til at tegne et billede af, hvordan investorerne har opført sig under coronakrisens første måneder. Det er samtidig uomtvisteligt, at coronakrisen har kappet store milliardværdier af danske pensionsformuer. Selv de pensionsopsparere, der har valgt en moderat risiko, kommer ud af årets første kvartal med tocifrede tab på deres opsparing til alderdommen.

Nye tal tyder på, at private investorer har holdt fast på deres danske aktier under den foreløbige del af coronanedturen. Foto: Arkivfoto

Bliver det et V, U, W eller L? Frygten for en langtrukken krise tager til

Mange økonomer er den seneste måned blevet skuffede, i takt med at corona-pandemien overraskede med sin voldsomhed. Nu arbejder man med mindst fire scenarier for det næste år.

Bestseller har tabt 2,5 mia. kr. i coronakrisens første måned. Anders Holch Povlsen og ledelsen i Bestseller er i alarmberedskab for at håndtere coronakrisen. Han selv og banker er klar med et ekstra kapitalberedskab på 7,5 mia. kr. Modechefen krydser fingre for, at det er nok. Samtidig har han efter hård kritik besluttet at sige undskyld og betale husleje for sine danske butikker.

Så kort tid fik Søren Brostrøm til at vurdere vidtgående hastelove. Statsministeren har kaldt den sundhedsfaglige rådgivning »afgørende« i kampen mod coronaepidemien, men da hastelove skulle vedtages, fik regeringens egne eksperter kun få timer til at vurdere behovet for de tiltag, som er blevet kaldt de mest vidtgående siden Anden Verdenskrig. (JP)

Her er erhvervslivets plan for at genrejse Danmark. Dansk Industri lancerer nu en 24 sider lang plan for at få Danmark ud af den værste økonomiske krise i moderne tid med færrest mulige skrammer.

Mette Frederiksen: Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig. Statsministeren mener, at det fortsat er sandsynligt, at en gradvis genåbning af det danske samfund kan begynde efter påske. Hun slår samtidig fast, at før Danmark kan løse klimaudfordringen og andre politiske områder, skal økonomien genetableres. (DR1)

Kæmpefusion med dansk konsulenthus midt i coronakrise. Det markant voksende danske konsulenthus Qvartz blev i onsdags officielt en del af det globale Bain. »Kunne timingen have været bedre? Ja,« siger Hans Henrik Beck, som bliver den ene af to daglige ledere af fusionen Bain Nordic.

EU-millioner skal hjælpe små virksomheder i corona-panik. Regeringen målretter EU-midler for 290 mio. kr. til hjælp og rådgivning til mindre virksomheder, som kæmper for at overleve coronakrisen.

Minister: Bankerne skal forbedre coronaindsatsen. Erhvervsminister Simon Kollerup er langt fra tilfreds med bankernes ageren under coronakrisen. Han er stødt på for mange tilfælde, hvor de ikke har været villige til at gå det ekstra skridt for at hjælpe kunderne eller tager sig for godt betalt for at hjælpe, lyder det.

Giganter vil måle ansattes temperaturer. Store amerikanske virksomheder som Walmart og Amazon tager termometeret i brug som et nyt værn mod coronavirus. Hvis medarbejderne har feber, bliver de sendt hjem. (CNBC)

Mails kaster nyt lys over Bech-Bruun i udbyttesag. En række mails viser, at advokater fra Bech-Bruun havde adgang til en detaljeret beskrivelse af den model, som blev brugt til at snyde den danske statskasse i den omfattende udbyttesvindelsag. (Børsen og DR)

Europæiske lande varmer op til genåbning. Det er ikke kun Danmark, der så småt er ved at gøre klar til en genåbning af samfundet. Lande som Frankrig, Spanien og Finland er i fuld gang med forberedelserne. (Financial Times)

Færre døde i Italien. Søndag steg antallet af døde i Italien med 525 til i alt 15.887 dødsfald i forbindelse med coronaudbruddet. Det giver nyt håb for det hårdt ramte land, da det er det laveste antal døde i mere end to uger. (New York Times)

Krisen sætter din tillid til chefen på prøve. Coronapandemien påvirker ikke alene sundhedstilstand og økonomi i en lang række virksomheder og brancher over det meste af kloden. Også medarbejdernes tillid til deres arbejdspladser er på spil, viser en omfattende global undersøgelse.

Højspændt drama skal standse oliepriskrigen. Rusland og Saudi-Arabien forsøger at skabe enighed om en aftale. Norge er parat til at gå med, men USA betragter fortsat Opec som et kartel.

Bilarvinger ville hæve 175 mio. kr. - så kom coronaen. Ejerfamilierne bag Danmarks største bilkoncern, Semler Gruppen, har i sidste øjeblik valgt at skære kraftigt i det udbytte, som de havde planlagt at udbetale til sig selv. (Børsen)

Han var god for 95 mia. kr. - men så ramlede det hele. Manden bag WeWork, Adam Neumann, gik på rekordtid fra storhed til fald. Nu smuldrer en del af redningsplanen for det kriseramte selskab, som han blev strittet ud fra.

Indsigt

Ved Japan noget om coronavirussen, vi andre ikke gør? På trods af, at den japanske regerings coronapolitik ligger i den absolut bløde ende af lockdown-spektrummet, har landet stadig et af de mindste udbrud på verdensplan. Hvad er hemmeligheden bag, spørger korrespondent Thomas Høy Davidsen fra Tokyo.

Japan har en af verdens mest begrænsede – om end voksende – coronaepidemier. Det til trods for, at myndighedernes politik på området ligger i den decideret bløde ende. Hvad er forklaringen? Og kan det blive ved? Foto: AP Photo/Jae C. Hong/Ritzau Scanpix

Dagens profil

»Det er vigtigt, at vi, når coronakrisen er overstået, er klar til at åbne med dygtige medarbejdere og de rette kompetencer«. Næsten halvdelen af aktiviteterne i Molio, Byggeriets Videnscenter, har den adm. direktør, Christina Hvid, som mandag fylder 50 år, i disse dage sat på pause. Normalt ville Molios konferencecenter Huset i Middelfart og den landsdækkende kursusvirksomhed til alle i byggeriet køre på fulde omdrejninger. I stedet er det lukket midlertidigt, og de ansatte er i forlængelse af trepartsaftalen sendt hjem med lønkompensation. På den måde vil de ansatte hurtigt kunne træde til igen.

Christina Hvid havde tidligere topposter i Rejseplanen A/S, i forskerparken Symbion og i Danske Slagterier. Foto: Molio.

Dagens tal

504

Antallet af indlagte falder. I Danmark er antallet af indlagte smittet med coronavirus på landets sygehuse faldet til 504, hvoraf 144 ligger på intensivafdeling. 1. april lå antallet af indlagte på 535. (TV2)

Debat

Dansk nedtur på 10 procent er værre end et amerikansk kollaps. I sidste uge var det Danmarks Nationalbanks tur til at melde sig ind i analysekampen med deres bud på, hvordan den økonomiske udvikling i Danmark i 2020 kan komme til at se ud. Nationalbankens højrisiko-scenarie om en nedgang på 10 pct. er i virkeligheden meget værre end skrækscenariet for USA med et dyk på 34 pct, skriver Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Det sker denne uge

Ugen før ugen, hvor Danmark formentlig så småt vil blive lukket op igen. Vi går ind i en kort arbejdsuge inden påskens helligdage sætter ind. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Hamstring af toiletpapir sætter fart på salget af bideter. Mens mange virksomheder kæmper for at holde liv i forretningen under coronakrisen, oplever bidet-virksomheden Tushy, at amerikanerne har taget et alternativ til toiletpapiret til sig. Bidet-salget er ifølge virksomheden mangedoblet. (Los Angeles Times)

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.