Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter
Store virksomheder belejrer bankerne: Efterspørger for mere end 100 mia. kr. likviditet | Topfolk deler ikke Vestagers frygt for kinesere | Arbejdsgivere vil give arbejdende forældre forrang til institutioner
GODMORGEN
Forhandlinger om yderligere genåbning af Danmark er i gang på Christiansborg, mens virksomhederne belejrer bankerne efter likviditet og Ecco kæmper med krisen. Det og meget mere i dagens første briefing fra Finans.
Nyheder
Store virksomheder belejrer bankerne: Efterspørger for mere end 100 mia. kr. likviditet
Landets største virksomheder arbejder i disse dage på højtryk med at få adgang til milliardbeløb fra deres banker langt ud i fremtiden, så de kan overleve, hvis coronakrisen udvikler sig værre end forventet. En af dem er den danske transport- og logistikvirksomhed DVS Panalpina.
Topfolk deler ikke Vestagers frygt for kinesere
Hvis staten overtager aktieposter i coronaramte virksomheder, skaber det klare udfordringer, lyder det fra erhvervsfolk. Erhvervsorganisationer er dog mere positive over for statsopkøb som bolværk mod kinesiske overtagelsesforsøg: »Måske ser vi spøgelser ved højlys dag«
EU’s konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har opfordret europæiske lande til at overtage aktieposter i selskaber for at forhindre, at de bliver købt af kinesiske konkurrenter. Foto: Geert Vanden Wijngaert
Investorer træder ind i tåget regnskabssæson. De store coronaspørgsmål forbliver ubesvarede i den kommende regnskabssæson, forventer chefstrateger, der holder øje med de voksende huller i børsselskabernes pengekasser.
Arbejdsgivere vil give arbejdende forældre forrang til institutioner. I dag begynder genåbningen af skoler og daginstitutioner, men mange forældre kan alligevel ikke få plads til deres børn.
Ecco forudser, at coronakrisen sluger en stor del af milliard-overskuddet. Krisen har de seneste måneder vendt op og ned på alt i selskabet, som ellers kom ud af 2019 med et overskud på 1,5 mia. kr. Ecco-chefen tror dog på, selskabet vil klare sig igennem en svær tid, hvor detailbranchen ifølge ham rammes af "otte til ni måneder med en permanent ”black friday".
Steen Borgholm er adm. direktør for Ecco Sko, der som alle andre i modebranchen globalt kæmper med coronakrisen. Arkivfoto: Gorm Branderup.
Guvernører og Trump lægger arm om at genstarte økonomien. Trump mener, at beslutningen er hans alene, men flere delstater planlægger at gøre det i deres eget tempo.
Trump standser USA's økonomiske bidrag til WHO. Ifølge USA's præsident har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) været på Kinas side under coronapandemien. (Jyllands-Posten)
Skæv lånepakke til rejsebureauer: Nogle skal betale mere tilbage, end de har lånt. Rejsebranchen vil have ændret vilkårene for lån til at refundere kunderne for aflyste rejser. Lånene skal være individuelle, og der skal ydes mere direkte støtte.
Populær dansk restaurant er gået konkurs. Den danske frokostrestaurant Palægade, der for en måned siden blev raseret af en brand, er gået konkurs.
Stor dansk maskinhandler kuldsejlet - alle medarbejdere opsagt. Det lykkedes ikke at finde en køber til konkursramte Hjallerup Maskinforretning, som har næsten 100 år på bagen.
Obama giver officielt sin støtte til sin vicepræsident. USA's tidligere præsident Barack Obama har nu for første gang meldt ud, at han støtter Joe Biden ved det kommende amerikanske præsidentvalg.
Gik du glip af...
Statsminister Mette Frederiksen åbner nu mere op for Danmark. Fase 1 er gået så godt, at den nu bliver udvidet, lyder det.
- Pressemødet: »Vi kan gøre mere i fase 1, end vi umiddelbart havde forestillet os,« lød det fra Mette Frederiksen, der tirsdag aften satte gang i forhandlinger med Folketingets partier om, hvor der yderligere kan åbnes op.
- Partierne: Statsministeren blev mødt af lang liste med ønsker, da hun tirsdag mødtes med partiledere. Fra De Konservatives formand lød det, at det kan sættes »sammen på 100 måder«.
- Erhvervsorganisationerne: »Det er sød musik i erhvervslivets ører. Dansk erhvervsliv styrtbløder lige nu«. Sådan lyder det fra Dansk Erhverv og DI, som har deres bud på, hvor der skal åbnes op.
Mette Frederiksen holdt tirsdag endnu et pressemøde om corona. Pressemøde nr. 10, som hun selv gjorde opmærksom på. Foto: Philip Davali
Interview
»Det er dybt uretfærdigt«. Ordene stammer fra Casper Dahlin, der føler, at han bliver urimeligt straffet i en situation, hvor han har skabt arbejdspladser og vækst. Han er frustreret over de hjælpepakker, der skal få erhvervslivet gennem coronakrisen.
Casper Dahlin driver tre herretøjbutikker i Aarhus og Randers. Den tredje kom til i 2017, og den har de seneste to år været med at trække bundlinjen i minus i hans virksomhed. Det koster ham nu støttemidler fra regeringens hjælpepakke. Foto: Privat
Aktie-overblik
Aktierne har vundet halvdelen af det tabte tilbage, mens økonomien får det værre. Aktiemarkederne sætter deres lid til, at en række ekstra finansielle hjælpepakker holder hånden under markederne. Men imens trækker genåbningen af flere lande i langdrag, og de økonomiske udsigter bliver mere dystre. Få overblikket her.
Dagens profil
Engang var Aage Tang-Andersen tit i medierne som erhvervsadvokat og kurator. Han blev ikke mindst kendt som kurator i det opsigtsvækkende konkursforløb, som it-virksomheden Memory Card Technology med John Trolle Rasmussen i spidsen var igennem. Nu fylder han 60 år.
Aage Tang-Andersen læste tidligt i livet romaner af blandt andre Thomas Mann og Ernest Hemingway, og interessen for bøger er usvækket. Foto: Cosmo Ejendomme
Dagens tal
13
EU-lande har lavere ledighed end Danmark. Mens slagsmålet om mangel på hænder raser i Danmark, så viser nye tal, at 13 EU-lande har en lavere ledighed end os. Ledigheden i flere østeuropæiske lande er i bund, mens unge sydeuropæere kæmper for at finde job.
Børs
Hvordan har markederne udviklet sig?
Nyt håb om genåbning i USA trak aktierne op - mens storbankerne til gengæld trak ned i tirsdagens handel. Præsident Trump fremlagde mandag en smule af planerne for en genåbning af økonomien, og det fik investorerne i bedre humør. Til gengæld er regnskabssæsonen skudt i gang, og her oplevede storbankerne JPMorgan Chase og Wells Fargo fald. Det brede S&P 500-indeks steg 3,1 pct., mens Dow Jones tog et nøk op med 2,4 pct., og Nasdaq gik op med 4,0 pct. Læs Reuters aktielukning her
Debat
Det ligner nærmest et globalt, socialt eksperiment. Hvad er den ”nye normal”, når verden har været lukket ned i månedsvis? Nogle adfærdsmønstre vil være ændret for altid. Måske ikke som en revolution, men mere som globaliseret tilnærmelse til fælles normer, skriver Jan Lund.
Det sker i dag
- Erhverv: Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America og den sønderjyske lokalbank Kreditbanken kommer med regnskaber for første kvartal.
- Økonomi: Finans Danmark kommer med tal på antallet af udbudte boliger til salg i marts måned 2020.
- Økonomi: Der kommer tal på detailsalget og industriproduktionen i USA i marts og dermed også de første uger den voldsomme økonomiske opbremsning som følge af coronakrisen.
- Politik: EU's sundhedsministre holder møde. De ventes at informere og koordinere tiltag om coronavirus, som er eneste punkt på mødet.
PS...
Har du en fornemmelse af, at dit kulturforbrug har ændret sig i disse coronatider? Måske har du ret. Musikstreamingtjenesterne har i hvert fald oplevet en markant stigning i antallet af streamede børnesange, mens den mere festlige latin-musik er faldet dramatisk. Bob Marley og Beatles går også frem. Dyk ned i tallene her.