Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Aflysningerne vælter ind i mødebranchen | Coronapres kan udløse dyr pengejagt | Kapitalfond må hælde millioner i Flying Tiger

GODMORGEN

Det er torsdag. Her er, hvad du skal vide. Bragt til dig direkte af Finans.

Nyheder

Aflysningerne vælter ind i mødebranchen

Kunderne aflyser møder og konferencer langt frem i tiden, og det kan trække tæppet yderligere væk under en presset branche. Der er stor usikkerhed om, hvad regeringens udmelding om forsamlingsforbud reelt betyder. Og for eventbrachen, som Danlas og Nordic Rentals, der leverer teknisk udstyr til større events, er den helt gal. Her er udsigterne til en genåbning umiddelbart noget længere end i andre dele af erhvervslivet. Der er faktisk stort set dødt indtil september.
 

»Vi har fået masser af aflysninger i den seneste uge, fordi kunderne er utrygge og ikke ved, hvad der er op og ned,« siger Mette Ravn, direktør for Vingsted Hotel & Konferencecenter. Foto: Inge Lynggaard Hansen

»Vi har fået masser af aflysninger i den seneste uge, fordi kunderne er utrygge og ikke ved, hvad der er op og ned,« siger Mette Ravn, direktør for Vingsted Hotel & Konferencecenter. Foto: Inge Lynggaard Hansen

Coronapres kan udløse dyr pengejagt hos danske børsselskaber

Flere danske børsselskaber risikerer at skulle bede investorerne om frisk kapital på noget nær det værst tænkelige tidspunkt for at komme helskindede igennem coronakrisen. Sådan lyder vurderingen fra en række analyse- og investeringschefer hos nordiske investeringsbanker og investorer, som Finans har talt med.

Nyt notat godkender yderligere genåbning. Så længe vi fortsat holder afstand, kan 27.000 flere personer begynde at arbejde, uden at kapaciteten i sundhedsvæsenet bliver udfordret, viser et nyt notat, som flere medier bragte onsdag aften. De Radikale efterlyste på bagrund af notatet hurtig politisk handling for de liberale erhverv. Mens Venstre ønsker en samlet langsigtet plan for genåbningen af Danmark, der skal skabe større klarhed for virksomheder, foreninger og befolkning. (Politiken/JP)

Kapitalfond må hælde millioner i Flying Tiger. Den danske detailkæde Flying Tiger Copenhagen har 80 pct. af butikkerne rundt om i verden lukkede lige nu. Men nu er en ny plan lagt, der skal bringe kæden gennem coronakrisen. Den indeholder blandt andet 150 mio. kr. i ny kapital.

USA har registreret knap 5.000 coronadødsfald på et døgn. Det høje antal af coronadødsfald det seneste døgn i USA kan skyldes opjusterede tal fra New York.

Storinvestor: Coronakrisen koster Trump jobbet som præsident. Effekterne af coronavirussen i USA kommer til at betyde, at Donald Trump kun kommer til at sidde i Det Hvide Hus i én valgperiode. Sådan lyder det fra den store amerikanske kapitalforvalter Nuveen.

Amerikansk detailsalg i sænk. Tal for det amerikanske detailsalg viser et fald på 8,7 procent i marts. Det er det største fald registreret på en enkelt måned, siden man i 1992 begyndte at opgøre det fra regeringens side.

IEA: Oliekollapset er en tragedie. Den globale olieefterspørgsel vil i år falde med 9,3 mio. tdr. i døgnet, hvilket er uden fortilfælde. På overfladen kan det ligne en gigantisk skattelettelse til de olieforbrugende lande, men de negative konsekvenser er langt større end de positive, fastslår Det Internationale Energi Agentur.

Dansk oliemillionær femdobler overskuddet. 2019 var et meget specielt år for den danske olievirksomhed Monjasa, der er ejet og ledet af erhvervsmanden Anders Østergaard. Store ændringer i shippinindustrien fik omsætningen til at vokse med 10 pct., og bundlinjen blev mere end femdoblet. Det viser et nyt årsregnskab.

Nu er det nemmere at få en cabriolet som firmabil. Skattestyrelsen har ændret praksis, og det gør det nemmere at have en cabriolet som firmabil i sommerhalvåret, lyder det fra revisionshuset BDO.

Tusindvis søger corona-hjælp. Over 36.000 selvstændige og små virksomheder har søgt om corona-hjælp fra staten de seneste to uger, oplyser Erhvervsministeriet. Med hjælpen kan man få godtgjort op til op til 23.000 kr. per selvstændig. (Ritzau Finans)

Gik du glip af...

Topfolk deler ikke Vestagers frygt for kinesere. Hvis staten begynder at overtage dele af corona-pressede danske virksomheder, rejser det store udfordringer, og det bør kun være noget, politikerne kaster sig ud i med stor forsigtighed, lyder det fra en række erhvervsledere i forlængelse af EU-kommissær Magrethe Vestagers forslag tidligere på ugen.

Foto: Niels Hougaard

Jens Moberg, bestyrelsesformand i Grundfos er ikke umiddelbart bekymret for kinesisk storopkøb af aktier i danske selskaber i forlængelse af coronakrisen. Foto: Niels Hougaard

Indsigt

Kan techgiganternes overvågning være redningen? Efter de første ugers store samfundsomvæltninger, er den store diskussion nu, hvordan vi får åbnet økonomien igen, uden at hospitalerne bliver fyldt og løber tør for intensivpladser. Og her kan de store tech-selskabers omfattende overvågning af vores liv pludselig gå fra at være en dårlig sag til den redningsplanke, vi kan bygge samfundet op omkring igen.

Interview

Ingen hurtige udsigter til en vaccine mod Covid-19. Mens alle på kloden går rundt og håber og venter på, at medicinalvirksomhederne udvikler en vaccine mod Covid-19 på rekordtid, slår Nikolai Brun, enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, koldt vand i blodet. Det er nemlig ikke kun kompliceret at udvikle vaccinen - men også at få den produceret i tilstrækkelige mængder, lyder det.

Dagens profil

Jesper Boysen voksede op på en gård med svine- og planteproduktion. Den lå i Hørve på Lammefjorden i Odsherred. Familien forventede, at sønnen ville gå landbrugsvejen, men Jesper Boysen foretrak at blive forretningsmand. I dag er der langt til svinestalden for Jesper Boysen, der i stedet har sin daglige gang som topchef i medicovirksomheden Nanovi - og så fylder han i øvrigt 60 år på lørdag. 

Jesper Boysen. Nanovi.

Dagens tal

130

Så mange milliarder har fem amerikanske banker hensat. Beløbet skal dække de tab, der kan komme i forlængelse af coronakrisen med gæld, der ikke bliver tilbagebetalt af virksomheder og private, fordi de enten er gået konkurs eller har svært ved at møde terminerne.

Børs

Aktierne faldt onsdag i USA. Svage økonomiske nøgletal og nogle tunge bankregnskaber med negative fortegn holdt sammen med endnu et fald i olieprisen risikolysten ude af markedet. Det brede S&P 500-indeks bakkede derfor med 2,2 pct., mens Dow Jones mistede 1,9 pct., og teknologitunge Nasdaq tabte 1,4 pct. Her er den seneste børsberetning.

Debat

»Lige nu ligger økonomien i respirator, og der kommer næppe et bedre tidspunkt at stoppe op og spørge sig selv, hvad man som virksomhed bidrager med i verden. Er tiden inde til at gentænke, forandre og genopdage virksomheden i en mere relevant og ansvarlig retning?« Sådan spørger Flemming Møldrup.

Det sker i dag

  • Erhverv: Zalando, LVMH, Morgan Stanley, Chr. Hansen Holding og Blackrock kommer med regnskaber
  • Økonomi: Der kommer amerikanske tal for antallet af nytilmeldte i sidste uge.
  • Øvrigt: Dronning Margrethe fylder 80 år.

PS...

Her i denne corona-tid er der nok at historier, som får bekymringerne frem og mundvigene til at hænge. Men der er også positive erhvervshistorier, som den om cykelfirmaet Mate.Bike, der har vendt en eksistenstruende situation til et millionoverskud, og her midt i coronakrisen har holdt en crowdfunding-runde, hvor de allerede efter 24 timer havde opnået en 100 pct. finansiering og støtte – og efter seks dage 700 pct.

Mate Bike startede sin crowdfundingkampagne på platformen Indiegogo, og har fået omtale i internationale medier som Forbes, The Verge og Business Insider. Foto: PR

El-cyklen Mate.Bike har masser af medvind - også her i coronakrisen. Foto: PR.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.