Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Aftale om yderligere åbning af Danmark er på plads | Bankerne frikender sig selv | Trump: Delstaterne bør åbne gradvist op

Artiklens øverste billede
Foto: Reuters

GODMORGEN

Regeringen og Folketingets partier er efter sene forhandlinger natten til fredag blevet enige om en yderligere åbning af Danmark. Fra på mandag må flere virksomheder og institutioner, der har været lukket siden midten af marts, åbne igen. Det drejer sig blandt andet om frisører, køreskoler, domstole, Kriminalforsorgen med henblik på afsoning, forskningslaboratorier og visse liberale erhverv. Dermed må restaurationsbranchen fortsat vente på at åbne. Her er dagens første briefing.

Nyheder

Bankerne frikender sig selv.

Bankerne modtog en løftet pegefinger fra Statsministeren i sidste uge, da historier florerede om, at erhvervsdrivende ikke blev hjulpet i tilstrækkelig grad igennem coronakrisen. Nu har bankernes interesseorganisation offentliggjort en undersøgelse, der viser, at bankerne faktisk har hjulpet 98 pct. af de erhvervskunder, som har bedt om finansiel assistance. Det er dog et tal, der undrer SMV Danmark. Ifølge professor Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School er det dog ikke så vigtigt, hvor stor en andel der lige præcis ender med at få hjælp. »Det afgørende er, at de sunde virksomheder får kredit, uanset om de udgør 95 eller 98 pct.,« siger han.

Som direktør i FinansDanmark skal Ulrik Nødgaard sørge for at udøve indflydelse over for politikere, embedsværk og offentligheden. Foto: Lars Krabbe

Adm. direktør Ulrik Nødgaard fra Finans Danmark glæder sig over, at det nu er dokumenteret, at langt de fleste erhvervskunder får hjælp i banken. Foto: Lars Krabbe.

Aftale i hus: Partierne er enige om en yderligere åbning af Danmark

Regeringen og Folketingets partier er efter sene forhandlinger natten til fredag blevet enige om en åbning af visse liberale erhverv i Danmark, oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse og flere partiledere samt statsminister Mette Frederiksen (S) på de sociale medier. Genåbningen vedrører frisører, køreskoler, domstole, Kriminalforsorgen med henblik på afsoning, forskningslaboratorier og 'visse liberale erhverv'. Dermed må restaurationsbranchen, højskoler og efterskoler vente på at åbne - blandt andet efter råd til politikerne fra direktør for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, som har advaret mod dette i et notat. Den nye aftale glæder Dansk Erhverv, der mener, at en hurtig genåbning er vigtig for at få sat skub i økonomien.

Trump: Delstaterne bør åbne gradvist op. USA's præsident har meldt ud, at den amerikanske økonomi bør genåbnes gradvist, og at guvernørerne i USA bør lade hastigheden afhænge af, hvor stor succes de enkelte delstater har med at hindre spredningen af coronavirus. Nogle af staterne bør åbne op i indeværende måned, lyder meldingen fra Trump.

Foto: Reuters

Præsident Donald Trump under torsdagens coronavirus-briefing i Det Hvide Hus. Præsidenten satser på, at flere stater kan genåbne flere dele af samfundet i løbet af april. Foto: AFP.

Storbritannien afviser at forlænge overgangsperiode med EU. Storbritannien kommer ikke til at bede om en forlængelse af overgangsperioden med EU efter brexit, selv om coronakrisen har givet udfordringer i forhandlingerne om det fremtidige forhold, lyder det fra Storbritanniens chefforhandler, David Frost. (Ritzau)

Kapitalfondsejet designselskab har hastig vækst i det globale salg. Menu, der har kapitalfonden Polaris som hovedaktionær, ruster sig til, at coronakrisen kan ramme selskabets afsætning, som ellers er i fremgang rundt om i verden.  

Horesta ønsker et skattefradrag for oplevelser i Danmark. Horesta vil kickstarte omsætningen i den kriseramte turist- og oplevelsesbranche, når Danmark åbner igen. Udgifter til overnatninger, bespisning og brug af forlystelser og kulturtilbud skal kunne trækkes fra efter samme model som håndværkerfradraget. Forslaget får en blandet modtagelse på Christiansborg.

OK's satser på elbiler midt i coronakrise. Coronakrisen har fået mange virksomheder til at skære dybt og hårdt i sine omkostninger - typisk medarbejdere. OK-koncernen vil derimod til at udrulle ladestandere til elbiler og har ifølge topchefen »en masse folk« til at kode på infrastruktur til ladestandere til elbiler.

Unge iværksættere stormer mod milliardær-status. Stifterne af Better Collective, der lever af at sende tips til onlinegamblere, har lagt lidt over 200 mio. kr. til deres formue og har nu værdipapirer for over 700 mio. kr., viser nye regnskaber for 2019.

Afrikas engang største flyselskab er kommet ét skridt nærmere likvidation eller konkurs. Kun med økonomisk hjælp fra den sydafrikanske stat har flyselskabet kunne holde sig i luften, men nu har staten sagt stop og lukket pengekassen i.

Gik du glip af...

Tech-giganternes overvågning var en møgsag - men nu kan det være nøglen til at åbne samfundet igen. Efter de første ugers store samfundsomvæltninger, hvor nødbremsen blev trukket for at stoppe smitteudbredelsen, er den store diskussion nu, hvordan vi får åbnet økonomien igen, uden at hospitalerne bliver fyldt og løber tør for intensivpladser. Her kan de store tech-selskabers omfattende overvågning af vores liv pludselig gå fra at være en dårlig sag, de prøver at gemme lidt væk, til den redningsplanke, som vi kan bygge samfundet op omkring igen.

Taiwan reagerede hurtigt og på mange fronter for at begrænse corona-smitten - her desinficerer soldater en vej i New Tapei City. Men også en række former for digital overvågning, for eksempel til at kontrollere om folk blev i karantæne, blev rullet ud. Foto: AP/Chiang Ying-ying

Taiwan reagerede hurtigt og på mange fronter for at begrænse corona-smitten - her desinficerer soldater en vej i New Tapei City. Men også en række former for digital overvågning, for eksempel til at kontrollere om folk blev i karantæne, blev rullet ud. Foto: AP/Chiang Ying-Ying.

Indsigt

Jesper Julian Møller får millionhjælp i banken. Coronakrisen har givet en brat opbremsning for Street Food District, der står bag madmarkeder i København og Odense. I højsæsonen triller en omsætning på op til 30 mio. kr. ind i kassen om ugen. Men nu er pengestrømmen tørret ind til et rundt 0. Det har sat ejer og stifter Jesper Julian Møller under maksimalt pres, og han har taget både traditionelle og kreative løsninger i brug for sammen med de ansatte at sikre, at virksomheden klarer sig igennem krisen.

Jesper Julian Hansen har som indehaver af Street Food District haft brug for en hjælpende hånd fra sin bank.

Explainer

Genåbningen af Danmark: Nu vil eksperter have vigtige beregninger frem i lyset. De epidemiologiske modeller, som staten bruger til at beregne konsekvenserne af den økonomiske genåbning, er meget usikre. Nu opfordrer en række eksperter staten til at lægge kortene på bordet - få overblik over fejlskudene og konsekvenserne her.

Faglig direktør for Infektionsberedskab i Statens Serum Institut Kåre Mølbak har flere gange måtte stå for skud for fejlslagne prognoser. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Faglig direktør for Infektionsberedskab i Statens Serum Institut Kåre Mølbak har flere gange måtte stå for skud for fejlslagne prognoser. En række eksperter kræver nu mere åbenhed om de epidemiologiske modeller, der er med til at bestemme farten for økonomiens genåbning. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Dagens profil

Den nye topchef i PKA Pension må vente lidt med at udfolde sin plan. Det første møde, som Jon Johnsen indkaldte til efter sin tiltræden, havde corona-situationen som overskrift. Det foregik kl. 9 den 2. marts med direktørgruppen. »Allerede her tog vi konkrete beslutninger om, hvordan vi skulle håndtere situationen, og som ugen udviklede sig, blev corona mit altoverskyggende fokus, for det var jo tydeligt, at en krise var på vej,« fortæller han om en opstart, der blev meget anderledes end planlagt.

Jon Johnsen, Administrerende direktør PKA Pension

Jon Johnsen arbejder stadig hjemmefra med mange videomøder og telefonsamtaler i løbet af døgnet. Foto: Jakob Dall.

Dagens tal

6,4

Skattestyrelsen har standset fejlagtige momsudbetalinger. På seks år har Skattestyrelsen standset fejlagtige udbetalinger af negativ moms for 6,4 mia. kr. Det oplyste styrelsen i en pressemeddelelse torsdag. Rigsrevisionen ventes at offentliggøre en skarp kritik af netop momskontrollen i dag fredag.

Børs

Små plusser på Wall Street trods skræmmende ledighedstal. Det brede S&P 500-indeks steg med 0,6 pct., mens teknologitunge Nasdaq voksede med 1,7 pct. Dow Jones steg med beskedne 0,1 pct. på en dag, hvor bankerne og luftfarten trak ned. Rygterne om en opblødning og genåbning af USA's økonomi løftede markedet til sidst i handelen trods skræmmende ledighedstal.

Debat

Alle advarsler blev ignoreret – derfor slår corona ekstra hårdt. »Det internationale samfund må efter krisen stå sammen om en garanti for et solidt minimumsafkast til de kommercielle medicinalkoncerner, der investerer i udvikling af lægemidler, som ikke er i konstant efterspørgsel i verdens rigeste lande. For de bliver, som vi ser i disse uger, uundværlige, når krisen rammer,« mener chefredaktør Steen Rosenbak.

Steen Rosenbak, chefredaktør.

Det sker i dag

  • Erhverv: Onxeo, Rio Tinto og Vale kommer med regnskaber.
  • Økonomi: Nationalbanken offentliggør udlånsundersøgelse for 1 kvartal 2020 klokken 8. Beskæftigelsesministeriet kommer med ledighedstal klokken 10.
  • Politik: Europa-Parlamentet holder en ekstraordinær plenarsamling i Bruxelles 16. og 17. april, hvor der kan fjernstemmes.
  • Øvrigt: Hvordan skal sæsonerne i både den tyske Bundesliga og den britiske Premier League afsluttes i år? Det er på programmet, når de to ligaers klubber mødes i dag.

PS...

Første flyselskab i verden tester passagerer for coronavirus. Emirates vil som det første flyselskab undersøge sine passagerer for coronavirus ved at benytte lyntests, som kommer med svar i løbet af få minutter.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.