Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

3F indgår corona-aftaler, der har karakter af ulovlige eksklusivaftaler | Dansk erhvervsliv viser modstandskraft over for coronakrisen | Over 150.000 privatansatte danskere får krise-løn fra staten

Artiklens øverste billede
Rockwool er blandt de virksomheder, der indtil videre ikke har fyret medarbejdere pga. coronakrisen.

GODMORGEN

3F har indgået aftaler, der kan være ulovlige, dele af erhvervslivet står stærkt imod krisens kraft - og så får du overblik over de mange hjælpepakker - og dem, der bruger dem. God læselyst.

Nyheder

Dansk erhvervsliv viser modstandskraft over for coronakrisen

Dansk erhvervsliv står midt i en historisk krise, men der er også tegn på, at virksomhederne er i stand til at kæmpe sig igennem problemerne. Mange danske virksomheder forventer kun at fyre i begrænset omfang, og hjælpepakkerne giver god støtte, viser nye analyser. Med justeringer af hjælpepakkerne vil flere virksomheder blive stillet endnu bedre, lyder det fra konsulenthuset Deloitte og tænketanken Kraka.

Mange virksomheder holder hjulene i gang i håbet om, at man snart kan komme tilbage i normal drift, siger Terje Vammen, formand for erhvervsorganisationen Erhverv Aarhus. Foto: PR.

3F indgår corona-aftaler, der har karakter af ulovlige eksklusivaftaler 

Ifølge en 3F-aftale skal arbejdsgivere fyre de ansatte, der ikke er medlem af 3F, først. Det er i direkte strid med loven, lyder vurderingen fra flere eksperter. Opgøret med de ulovlige eksklusivaftaler er langt fra slut i fagbevægelsen, hvor endnu en sag retter fokus på en fastgroet, men ulovlig, kultur. Finans har set på sager og årsager til 3F's evige problem.

Over 150.000 privatansatte danskere får krise-løn fra staten. Aftalen om lønkompensation til ansatte i private virksomheder hjælper nu over 150.000 danskere, oplyser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

USA er tæt på at lande endnu en corona-hjælpepakke. Første corona-hjælpepakke i USA blev vedtaget i slutningen af marts. Trump siger, at endnu en pakke er på vej.

EU har brug for 500 mia. euro ekstra til genopretning.
Europa bliver nødt til at finde yderligere 500 mia. euro til at finansiere den økonomiske genopretning efter coronavirus-pandemien, mener chefen for redningsfonden for euroområdet. (Politico)

Her er tallene, der giver sommerhusejere lys i øjnene. Udbuddet falder, prisnedslagene bliver mindre, salgstiden er rekordlav. Til gengæld stiger priserne.

Passagerer bliver spist af med vouchers, når flyet er aflyst. Stik imod EU-reglerne prøver en række flyselskaber at undgå at betale pengene tilbage, når et fly er aflyst. Nogle selskaber skjuler aktivt muligheden, og enkelte har helt fjernet den i kommunikationen til kunderne. (Jyllands-Posten)

Velhavere investerer i superbiler hos milliardær. En række danske erhvervsfolk har skudt et større tocifret millionbeløb i den første puljeinvestering hos milliardæren Torben Østergaard-Nielsens luksuriøse bilhus.

Foto: Joachim Ladefoged

Torben Østergaard-Nielsen begyndte for mange år siden at investere i biler. Det har indbragt ham et pænt afkast og Europas måske fineste bilsamling. Foto: Joachim Ladefoged

Guvernører opfordrer Trump til at vente med genåbning. Flere guvernører i USA opfordrer nu præsident Donald Trump til at vente længere før, man begynder at genåbne landet. (Reuters)

Vismænd: Coronakrisen må ikke stå i vejen for CO2-afgifter. DI's forslag til statsstøttede grønne tiltag, advarer de økonomiske vismænd nu imod. I stedet er der behov for CO2-afgifter, som er mere effektive, lyder det. (Information)

Kåre Mølbak: Danskerne skal regne med at holde afstand i mindst et år. Der vil ikke foreløbigt blive lempet på sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at holde afstand til hinanden, fastslår faglig direktør i Statens Seruminstitut.

Gik du glip af...

Regeringen var søndag igen på banen. Denne gang med retningslinjerne for frisører, kørelærere og andre liberale erhverv, der igen kan åbne fra i dag.

  • Retningslinjerne: Hold afstand, gør ekstra meget rent og brug eventuelt maske og visir. Sådan lyder retningslinjerne for frisører, tatovører, kørelærere og andre med tæt kontakt til kunderne.
  • Frisøren: Frisører og en række andre serviceerhverv må nu åbne for kunder, hvis de følger nye retningslinjer for at undgå smittespredning. Men reglerne kommer alt for sent, mener frisør Mette Hyttel, der nu står med flere kunder, end hun kan håndtere.
  • Hjælpepakkerne: De væsentligste hjælpepakker til erhvervslivet løber op i 387 mia. kr. Tre fjerdedele handler om lån, garantier og udskudte betalingsfrister. I alt er der nu 27 hjælpepakker.

Nu kan Mette Hyttel åbne sin salon igen, efter at have brugt nedlukningen til istandsættelse. Men når reglerne kommer søndag eftermiddag, og kunderne vælter ind mandag morgen, er det svært at håndtere, mener hun. Foto: Stine Bidstrup 

Indsigt

»Indonesien kan blive et nyt Italien«. Efter at have hærget den industrielle verden i snart to måneder, ser coronavirussen nu ud til at tangere kritisk masse i udviklingslandene. Ligesom deres vestlige modparter, har heller ikke disse brugt megen tid på at forberede sig – men modsat i Vesten har de langt færre ressourcer til rådighed, når virussen endelig går amok. Indonesien er et klart eksempel.

Finans fakta

De fem store er blevet endnu større under krisen. De fem største selskaber i S&P 500 udgør nu en større andel af det samlede indeks end tidligere. Særligt tech-selskaberne ser ud til at komme mere helskindet gennem coronakrisen.

Dagens profil

»Siden jeg var tre år, har jeg ikke været i tvivl om, at jeg ville være landmand«. Michael Brockenhuus-Schack, som fylder 60 år mandag, er bestyrelsesformand i Realdania og var engang afdelingsdirektør i Danske Bank. Men frem for alt er han til hver en tid landmand. »Siden jeg var tre år, har jeg ikke været i tvivl om, at jeg ville være landmand,« slår han fast. Hans kontor ligger på godset Giesegaard ved Ringsted på Midtsjælland. Giesegaard har været en del af familiens historie siden 1736, og snart skal stafetten gives videre til fødselarens søn, som også er dennes forretningspartner.

Michael Brockenhuus-Schack har været formand for den filantropiske forening Realdania siden 2013. Foto: Leif Tuxen.

Dagens tal

5000

Nye ansatte om dagen. Godt og vel. Så mange hyrer verdens rigeste familie i øjeblikket. Walmart, USA’s største private arbejdsgiver med 1,5 millioner ansatte, har over den seneste måned hyret 150.000 nye ansatte, hvoraf størstedelen er deltid eller tidsbegrænsede stillinger. Nu vil supermarkedsgiganten tilføje yderligere 50.000 til medarbejderstaben. Jobansøgere kan nøjes med at sende en sms, og de kan få jobbet inden for 24 timer.

De tre arvinger til Walmart-kæden, Jim Walton (tv.), Alice Walton og Rob Walton. Foto: AP.

Debat

Den seneste tids udvikling åbner på mange måder op for flere spørgsmål end svar. For betyder det for alle os, der tror på et V-formet genopretningsscenarie af økonomierne, at vi nu har set bunden? Eller er den seneste tids udvikling blot begyndelsen på en W-formet udvikling? Eller måske det, der er værre? Dyb nedtur efterfulgt af et historisk stærkt rally er den korte beskrivelse af udviklingen på aktiemarkederne indtil videre i 2020. I hvert fald for amerikanske aktiers vedkommende, skriver Tine Choi, chefstrateg i PFA.

Det sker denne uge

Efter fem ugers nedlukning kan en række erhverv nu begynde en genåbning i denne uge. I denne uge vil flere virksomheder udkomme med regnskab for årets første kvartal. Et kvartal, der både udgør tiden før og efter coronanedlukningen. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

»I do«. New Yorkere kan nu blive gift over facetime. Som med så mange andre ting, har coronapandemien sat en stopper for bryllupper over hele verden, men nu har statens guvernør Andrew Cuomo vedtaget en bekendtgørelse, der lemper kravene til ægtepar, der vil giftes.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.