Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Storbanker kan komme til at mangle polstring | Olieprisen i ekstremt kollaps | Virksomheder frygter skrumpede markeder efter krisen

GODMORGEN

Her er, hvad du skal vide.

Nyheder

Storbanker kan komme til at mangle polstring

Danske storbanker kan ende i en kapitalknibe, hvis coronakrisen sender dansk økonomi ud i en hård krise. Sådan lyder advarslen fra flere kanter, mens de økonomiske vismænd advarer om, at situationen kan blive så alvorlig, at den kræver bankpakker at håndtere.

Usikre økonomiske fremtidsudsigter fik mandag Danske Bank til at opgive at udbetale 7,3 mia. kr. i udbytte. Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Virksomheder frygter skrumpede markeder efter krisen

Selvom der begynder at være små lyspunkter i dansk erhvervsliv, så har kampen mod coronavirusset gjort så store skader på både virksomheders og privates lyst til at bruge penge, at en stribe industrier fortsat vil køre i slæbesporet. Sådan lyder vurderingen fra et bredt udsnit af erhvervslivet, og der udtrykkes frygt for, at et nyt og lavere aktivitetsniveau vil koste arbejdspladser, når regeringens hjælpepakker udløber.

Olieprisen i ekstremt kollaps. Frygten for, at USA inden for få uger løber tør for olielagerkapacitet, sendte mandag aften prisen på amerikansk råolie til levering i maj ned i minus 37,63 dollars pr. tønde. Det amerikanske oliemarked er brudt fuldstændigt sammen.

Nye tal: Sådan er boligmarkedet ramt. Boligmarkedet rammes nu for alvor af lavere handelsaktivitet, viser nye tal. Men det er muligvis kun begyndelsen.

Chr. Hansen køber østrigsk selskab. Det er ikke stort, men det vokser hurtigt. Biotekselskabet Chr. Hansen opsluger østrigske HSO Health Care, som udvikler mikrobiologiske løsninger til kvindesygdomme.

Gule fagforeninger er klar til at køre sager på 3F’s "corona-aftaler". Krifa og Det Faglige Hus står på spring for at forfølge sager, hvor deres medlemmer bliver fyret før 3F’ere som følge af den corona-aftale, eksperter har vurderet er i klar strid med retten til frit fagforeningsvalg.

Finansiel Stabilitet dropper Kammeradvokaten i Ebh-sagen. Det statslige skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet har droppet Kammeradvokaten og partner Boris Frederiksen forud for den historiske erstatningssag i Højesteret mod den tidligere ledelse i Ebh Bank. (Børsen)

Milliardær bønfalder om hjælp til at redde sit flyselskab. Grundlæggeren bag Virgin Atlantic, Richard Branson, meddeler, at der bliver brug for statslig støtte, hvis flyselskabet skal overleve coronakrisen.

Fyringsrunde i Vestas. Vindmølleproducenten vil skille sig af med 400 medarbejdere. Fyringerne vil primært falde i Danmark, og her vil det især ramme Vestas’ hovedkontor i Aarhus samt vingefabrikken i Lem i Vestjylland.

Radio24syv opgiver retssag. Radio24syv opgiver nu at føre en retssag mod Radio- og tv-nævnet på grund af mangel på penge til at føre sagen, oplyser advokat Anders Nørgaard Jensen. (Politiken)

Gik du glip af...

Norwegian er tvunget til at flyve videre uden danske datterselskaber. Mandag blev tre bemandingsselskaber i Danmark erklæret konkurs.

  • Årsagen. Norwegian slås med en gæld på næsten 60 mia. norske kroner, og i modsætning til SAS har selskabet ikke opnået en ubetinget statsgaranti i forbindelse med coronakrisen.
  • Konsekvensen. Konkursbegæringen medfører en øjeblikkelig fritstilling af 614 piloter, stewardesser og andet kabinepersonale ansat herhjemme. Om selskaberne bliver genoprettet efter krisen, tør Norwegian ikke at garantere.
  • Reaktionen. Norwegians topchef Jacob Schram skælder ud på den danske og svenske stat: Vi kunne have bevaret de her job.

Foto: Finn Frandsen

Interview

Han forudså finanskrisen og it-boblen - nu frygter han en langvarig depression. Det går bedre på aktiemarkedet efter de voldsomme dyk i marts. Faktisk er halvdelen af det tabte indhentet. Og mange investorer er begyndt at købe op. Men dette er ikke en gylden opkøbsmulighed, advarer Svend Jørgen Jensen. »Dette kan blive rigtig alvorligt. Og det er ikke overstået på få måneder. Der er risiko for, at vi havner i depression,« siger han til Finans.

Svend Jørgen Jensen, stifter og chefstrateg i Fondsmæglerselskabet Demetra. Foto: Demetra

Finans fakta

Mickey Mouse vs. Tiger King. Coronakrisen har fået Netflix-aktierne til at rykke – og værdien af Disney til at falde. Nu ligger den gamle kæmpe og den nye dreng i klassen side om side og kæmper om tronen.

Disney har været hårdt ramt af, at både forlystelsesparker og biografer ligger øde hen.

Dagens profil

Troels Philip Jensen mener, at han som ny topchef i Adform skal gå forrest. Derfor accepterede han lige som sine kolleger en lønreduktion på 20 pct. Men nu ser han fremad. Da Adforms omsætning hovedsageligt kommer fra forretninger uden for Danmark, er han især optaget af, hvornår »verden for alvor starter op igen«.

»Når vi kigger længere frem end 2020, er ambitionen fuldstændig intakt,« lyder det fra troels Philip Jensen. Foto: Alex Berger

Dagens tal

14

Bilindustrien kæmper for livet. Kreditvurderingskoncernen Moody’s Investors Service forudser i sin seneste gennemgang af bilproducenternes kreditværdighed, at det globale bilsalg i år vil falde med 14 pct. Men allerede inden coronakrisen ramte, var bilindustrien under pres.

Børs

Olienedsmeltning sænkede Wall Street. Prisen på amerikansk råolie hamrede mandag aften ned i minus 38 dollars, og det trak stemningen gevaldigt ned på aktiemarkedet. S&P 500 faldt 1,8 pct., Dow Jones mistede 2,5 pct. og Nasdaq dykkede 1 pct. i mandagens handel.

Her er den seneste børsberetning.

Debat

Coronaen har kidnappet det ukomplicerede liv. »I min garage ligger beviset på, at jeg er et uordentligt menneske. Fuldkornspasta. I stabler. Hamstret under massepsykosen 11. marts om aftenen, da statsministeren satte Danmark på corona-standby og fortalte, at der ikke var grund til at hamstre... Coronaen har trukket karaktertræk op,« skriver Anders Heide Mortensen.

Det sker i dag

  • Erhverv: Tryg, NTR Holding, Tele2, SAP, Danone, PSA Group, Philip Morris, Coca-Cola, The Travelers Companies, Lockheed Martin og Netflix kommer med regnskaber.
  • Økonomi: Der kommer nye tal for handelsaktivitet på boligmarkedet, når Boligsiden.dk offentliggør en oversigt over handelsaktiviteten i marts.
  • Politik: Statsminister Mette Frederiksen holder i dag sin første spørgetime i salen, siden corona-epidemien medførte en omfattende nedlukning af Danmark.
  • Øvrigt: Storbritanniens dronning Elizabeth fylder 94.

PS...

The Last Dance. De taler om to ting i USA i disse dage: Coronakrisen og den nye dokumentarserie om basketstjernen Michael Jordan og hans hold Chicago Bulls, som er lavet i et samarbejde mellem ESPN og Netflix. De sportsglade amerikanere er helt oppe at ringe, efter de første to afsnit er blevet frigivet. Se dem her.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.