Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Coronakrise skaber guldfeber hos danske børsdarlings | DI: Ingen ny kreditklemme hos banker | Politiet jagter coronasvindlere i hele verden

GODMORGEN

En ny uge er begyndt, og som bl.a. byder på en lang række kvartalsregnskaber. Men først en opdatering på alt det seneste og bedste, så du er godt klædt på fra start.

Nyheder

Coronakrise skaber guldfeber hos danske børsdarlings

Coronakrisen har sendt nogle de globale producenter af medicinsk udstyr som f.eks. Ambu og Coloplast i skyerne. Spørgsmålet er dog, om nogle af de meget store kursstigninger er langtidsholdbare. Den globale pandemi kløver medicobranchen i tre stykker.

Efter en svær start som ny topchef i Ambu kan Juan Jose Gonzalez glæde sig over den seneste tids kursudvikling, der har sendt Ambu-aktien mod himlen. Fotocollage: Anders Thykier

Efter en svær start som ny topchef i Ambu kan Juan Jose Gonzalez glæde sig over den seneste tids kursudvikling, der har sendt Ambu-aktien mod himlen. Fotocollage: Anders Thykier.

DI afliver virksomheders bekymring for ny kreditklemme i bankerne

Selvom 15 pct. af virksomhederne i ny undersøgelse melder om forringede kreditvilkår, konkluderer erhvervsorganisationen DI, at coronakrisen endnu ikke har ført en generel kreditklemme med sig. Holstebro Rejsecenter med Peter Kjærgaard Jensen i spidsen er dog en af de virksomheder, der snart kan få brug for sin bank. »Vores pengekasse får jo ende på et tidspunkt«.

Coronakrisen begynder at kunne mærkes i den norske restaurationsbranche. 69 konkurser ramte Norge i uge 17. Heraf var 16 pct. knyttet til restaurationsbranchen. (Dagens Næringsliv)

VW åbner i hjemby. Verdens største bilproducent, tyske VW, vil genoptage produktionenen på sin største fabrik i Wolfsburg, efter at de tyske myndigheder har lempet på corona-restriktionerne. (Reuters)

Det er ikke kun amerikanske Boing, der er ramt af coronakrisen. I en intern orientering advarer topchefen i europæiske Airbus, Guillaume Faury, at selskabet bløder penge. (Bloomberg)

Trods gigantiske hjælpepakker stiger frygten for en bølge af konkurser i USA. I marts steg antallet af virksomheder, der søgte såkaldt chapter 11-beskyttelse, skarpt. (AP News).

Frankrig planlægger en langsom genåbning fra den 11. maj. Imens viser en ny måling, at opbakningen til nedlukningen af landet er dykket til under 50 pct. (The Guardian).

Politiet jagter coronasvindlere i hele verden. Kriminelle i hele Europa udnytter i øjeblikket den kaotiske situation og behov for sikkerhed og viden hos befolkningen, der er opstået som følge af coronakrisen. Det skaber travlhed hos politimyndighederne - også i Danmark.

Han satsede hus, pension og opsparing - det er nu 100 mio. kr. siden. Nogle gange kan det betale sig at sætte alt på et bræt med risiko for at miste rub og stub. Det er den slags beslutninger, der gennem tiden har skabt store erhvervssucceser - også selvom det gælder noget så specielt som benproteser og skoindlæg. Det er René Engskov et godt eksempel på.

René Engskov, eneejer og direktør i Sahva, der er blevet en rigtig god forretning. Foto: Stine Bidstrup.

René Engskov, eneejer og direktør i Sahva, der er blevet en rigtig god forretning. Foto: Stine Bidstrup.

Gik du glip af...

Får coronavirussen os endelig til at tage VR-briller på? Teknologien er ikke ny, og VR har været plaget af bølge på bølge af denne slags hype, kun for at skuffe. Sidste gang verden blev fascineret af virtual reality, hev Facebook kreditkortet frem og betalte 14 milliarder kroner for Oculus, en af de førende producenter. Det var tilbage i 2014, og heller ikke det var en ubetinget succes. Men hvad hvis samfundet er lukket, og den virkelige verden ikke er til at opleve?

Podcast

3F og de ulovlige corona-aftaler. Finans har kunnet afsløre, at landets største fagforening 3F under coronakrisen har lavet aftaler med virksomheder om at stille 3F-medlemmer bedre ved eventuelle fyringer. Aftaler, som eksperter kalder ulovlige, fortæller journalist Martin Flink.

Finans fakta

Nye tal fra landets banker viser, at kreative tyveknægte sidste år franarrede godtroende danskere 52 mio. kr. Tallet for 2019 er baseret på nye opgørelsesmetoder, som samtidig indikerer, at danskerne tidligere år er blevet franarret langt større beløb end hidtil antaget.

Dagens profil

Carsten Koch er blevet pensionist, men er stadig aktiv i bestyrelser. »Aldrig.« Sådan var reaktionen fra Carsten Koch, som mandag fylder 75 år, da han i et interview blev spurgt, om han ville skrive en selvbiografi. Lige præcis i hans tilfælde - med sit meget vidtfavnende karriereforløb - er det en skam.

Selv om Carsten Koch kan kalde sig pensionist, er han fortsat aktiv i flere bestyrelser. Foto: Per Folkver

Når der skrives om Carsten Koch, fokuseres der ofte på, at han blev fyret som sundhedsminister af daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen i 2000. Det må dog betegnes som en parentes i en meget vidtfavnende karriere. Foto: Per Folkver.

Dagens tal

208

...millioner ekstra at gøre godt med i krisen. Når man drømmer om at besøge samtlige lande i verden - og allerede kan krydse 152 lande af listen - kommer en coronapandemi på et dårligt tidspunkt. Men når verden igen åbner sig for danskerne, har en direktør fra Strandvejen nord for København fået en hel del flere penge at rejse for. Kenneth Stampe indkasserede nemlig 208 mio. kr., da han i fjor solgte størstedelen af sin virksomhed Danaweb, der er landets største webbureau. Det viser et nyt regnskab fra Kenneth Stampes private holdingselskab.

Debat

EU overlever trods ubehagelige trakasserier på højeste niveau. Covid-19-pandemien har udviklet sig til at være den mest alvorlige globale sundhedskriser siden den spanske syge i 1918-19, og de nødvendige foranstaltninger for at bremse virusudbruddet i form af nedlukkede samfund har vist sig at have voldsomme konsekvenser for den økonomiske aktivitet. Men immunforsvaret i det snart 70-årige europæiske projekt er for stærkt til at lade sig knække af dyb uenighed om regningen for genopretning efter coronakrisen, mener Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

Det sker denne uge

Regnskabssæsonen står i fuld flor. I denne uge genåbner blandt andet landets domstole, og regeringen har indkaldt lederne af partierne i Folketinget til møde om fase to af genåbningen af Danmark. Men ugen står ikke kun på genåbning. Rigtig mange virksomheder kommer i denne uge ud med kvartalsregnskaber, bl.a. flere olieselskaber, der er ramt af både coronakrisens hærgen og oliepriskrigen, der har gjort prisen på olie historisk lav. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Blandt verdens digitale frontløbere. Sådan opfatter mange Japan. Landet hvor robotter og digitale betalinger for udenforstående fremstår som en indgroet del af hverdagen. Men coronakrisen har afsløret, at Japan også er landet, hvor gammeldags faxmaskiner er livsnerven for mange virksomheder, ligesom ansatte har svært ved at arbejde på hjemmekontor - på grund af mangel på digitale løsninger og hurtigt internet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.