Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Nemmere adgang for udenlandsk arbejdskraft | Penge fra hjælpepakkerne udebliver | Ny kollaps i USA: Råolien dykker igen markant

Artiklens øverste billede

GODMORGEN

Timingen kunne ikke have været værre. Midt i coronakrisen og et voldsomt hop i antallet af ledige vil regeringen give udlændinge fra lande uden for EU lettere adgang til et dansk job, lyder kritikken fra fagbevægelsen og venstrefløjen. Vi kigger også nærmere på de problemer, virksomheder har med at få udbetalt penge fra hjælpepakker. Her er et nyhedsoverblik.

Nyheder

Regeringen vil give lettere adgang for udenlandsk arbejdskraft

Fra 1. juli skal udlændinge uden for EU have lettere adgang til det danske arbejdsmarked. Det sker selvom den danske ledighed er steget under coronakrisen. Det møder kritik fra venstrefløjen og fagbevægelsen. Ordningen vil dog kun kunne bruges i brancher, hvor det er svært at skaffe arbejdskraft, forsikrer udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Penge fra hjælpepakkerne udebliver

Det tager for lang tid at få pengene fra hjælpepakkerne ud til de danske virksomheder, der har alvorligt brug for dem. Få dage inden den store betalingsdag 1. maj har danske virksomheder uhyre svært ved at få udbetalt de penge, der skulle have hjulpet dem med at betale regningerne. Derfor opfordrer flere erhvervsorganisationer nu regeringen til at øge indsatsen markant for, at pengene kan nå frem, inden det er for sent.

Det er flere uger siden, at Helle Poulsen ansøgte staten om lønkompensation til fire medarbejdere hos Brødkunsten. Københavns bedste bageri og konditori - som butikken på Jagtvej ublu markedsfører sig som - har dog ikke set noget til pengene endnu. Foto: Brødkunsten.

Ny kollaps i USA: Råolien dykker igen markant. Siden handlen begyndte på oliebørserne mandag morgen, er prisen på råolie til levering i juni faldet med 38 pct. til 12,25 dollars pr. tønde. Udviklingen rammer også prisen på råolie fra Nordsøen til levering i juni.

Spar Nord presser bank i fjendtligt opkøbsforsøg. Der er lagt op til en uforsonlig konfrontation, når Spar Nords topchef onsdag deltager på Danske Andelskassers Banks generalforsamling. Ifølge Finans’ oplysninger vil adm. direktør Lasse Nyby lægge et maksimalt pres i et forsøg på at sluge konkurrenten.

Først Moody’s: Nu sænker også S&P udsigten til Mærsks vigtige kreditvurdering. A.P. Møller-Mærsks adgang til billig kapital kommer nu yderligere i fare. For en måneds tids siden sænkede Moody’s udsigterne for Mærsks kreditvurdering fra stabil til negativ – og nu følger Standard & Poors eksemplet.

Mode- og tøjbranchen slår alarm: Vi ser ind i butikslukninger og konkurser. Seks organisationer med rødder i mode- og livsstilsbranchen efterlyser hurtig genåbning af butikker i storcentre og øget støtte, hvis politikerne vil undgå »en tsunami af afskedigelser«.

Familiestyret bryggeri dækker op til et blodrødt årsregnskab. Harboes Bryggeri forventede oprindelig et overskud før skat i indeværende regnskabsår på 5-10 mio. kr. Nu lyder der helt andre toner.

Erhvervsminister vil følge op på Ikea-åbning. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger, at han vil "følge op" på sagen om Ikea, der er åbnet i Danmark mandag, selv om han har anbefalet virksomheder at holde lukket. (TV 2)

Telenor går nye veje i kundejagten. Danmarks næststørste telekoncern skruer nu op for konkurrencen om mobilkunderne. Fremover kan Telenor-kunder ved køb af en ny mobil få skiftet ødelagte mobilskærme som en del af det løbende abonnement. Dog ikke helt gratis.

Prisportal er gået konkurs. Selskabet bag prisportalen Comparo og forsikringsappen Kolibri er gået konkurs. Advokat Preben Jakobsen fra Gorrissen Federspiel er indsat som kurator i konkursboet.

Gik du glip af...

Fakta og Kvickly endelig i plus - Irma halter efter. 2019 har ifølge Coops topledelse været et »tilfredsstillende« år, hvor fire ud af fem dagligvarekæder i form af Dagli’Brugsen, SuperBrugsen, Kvickly og Fakta går i plus. Irma halter imidlertid efter med tab.

  • Det bliver der sagt: »Du har omkostninger til at holde en gammel verden i live, samtidig med at du bygger en ny verden. Det gør rigtig ondt i starten, fordi der er store digitale investeringer, og du kan næsten ikke tage noget væk fra den analoge verden,« siger topchef Peter Høgsted om Coops omfattende digitaliseringsstrategi og fortsætter: »Vi er midtvejs på den rejse. Der er en stor stigning i vores digitale kommunikation og dialog med vores medlemmer.«
  • Planerne for fremtiden: Coop vil over en periode på tre år flytte produktion af varer til en samlet værdi af 5 mia. kr. til danske leverandører. Det skal være med til at skubbe Danmark i gang efter coronakrisen. lyder det fra koncernens ledelse.
  • En anden vinkel: Coop går nu også ind i kampen om boligkunderne. I løbet af få måneder kan foreningens knap 1,9 mio. medlemmer få både bolig- og realkreditlån gennem Coop Bank, som for første gang siden starten i 2013 har et overskud inden for rækkevidde.

Peter Høgsted og Coop er i gang med en omfattende omstrukturering af hele koncernen, og 2019 var også et år med rekordinvesteringer inden for blandt andet digitalisering og IT. Foto: Lars Krabbe.

Optakt

Hvor længe vil krisen vare, og hvor dyb bliver den? Den amerikanske centralbank har den seneste uge købt obligationer for næsten 12 mia. kr. i timen. Tallene siger alt om coronakrisen i verdens største økonomi. Federal Reserve har ikke bare reageret hurtigt, men med den mest vidtrækkende pengepolitik, der nogensinde er set. Når centralbankchef Jerome Powell onsdag holder pressekonference, venter alle med spænding på at høre hans vurdering af, hvor hårdt coronakrisen vil ramme amerikansk økonomi.

Podcast

Skal det sorte guld have den sidste olie? Olieprisen er kommet lidt igen, efter at coronaen gav råvaren en nærdødsoplevelse. Opec er i fuld gang med førstehjælpsterapi, men måske har olien i det hele taget toppet og er på vej ned? Vært Lone Andersen spørger Finans' globale redaktør, Keld Louie Pedersen.

Alle rørledninger og lagre er fyldt med overskydende olie, og derfor bruger  olieselskaberne nu tankskibe til at opbevare råvaren, som ikke bliver brugt nær så flittigt under coronakrisen. Foto: Apu Gomes/AP.

Dagens profil

Nima Astanehdost, topchef i vikar- og rekrutteringsvirksomheden Randstad i Danmark, blev for nylig syg med alle tænkelige symptomer på covid-19 og måtte isolere sig i et sommerhus. »Det var en udfordring sammen med ledergruppen at skulle holde Randstad i gang fra en sygeseng,« fortæller han til Finans.

Nima Astanehdost er født i Iran og kom til Danmark i 1990 med sine forældre og sin bror. Foto: Randstad.

Dagens tal

50

50 nye parcelhuse om dagen. Siden finanskrisen har landets håndværkere haft nok at lave, viser en ny analyse. Det samlede boligareal er siden 2011 vokset med 7 pct. Det er sikkert en abstrakt størrelse for de fleste, men det svarer til, at der hver eneste dag gennem det seneste årti er blevet tilført et areal svarende til 50 nye parcelhuse.

Børs

Aktieplusser i USA, mens olieprisen styrtede mod jorden. Det brede S&P 500-indeks og Dow Jones steg begge med 1,5 pct., mens teknologitunge Nasdaq voksede med 1,1 pct. De amerikanske aktier indledte dermed en regnskabstung uge med plusser på en dag, hvor olieprisen igen styrtede mod jorden.

Debat

Sådan kan dansk økonomi kickstartes. »Der er masser af muligheder for at kickstarte og få økonomien op i omdrejninger igen. Også muligheder, der ikke belaster de offentlige finanser,« skriver fire cheføkonomer i fagbevægelsen, der blandt andet peger på udbetaling af indefrosne ejendomsskatter og feriepenge samt midlertidig momsfritagelse til pressede brancher.

Det sker i dag

  • Erhverv: Royal Unibrew, Rtx Dkk, BP, Novartis, HSBC, NCC, Skanska, FLSmidth, Pfizer, Telenor, Santander, Columbus IT Partner, Pepsico, UPS, Harley-Davidson, Starbucks, Ford og Alphabet kommer med regnskaber.
  • Økonomi: Den Amerikanske Centralbank, Federal Reserve, holder i dag og i morgen rentemøde. Der ventes en meddelelse efter mødet i morgen.
  • Øvrigt: I dag er det verdensdag for Arbejdssikkerhed

PS...

Teleselskab sætter ind overfor tyveri af dyre mobiltelefoner med et fjernstyret våben. Med et nyt sikkerhedssystem er Telia i stand til at gøre stjålne iPhones ubrugelige. Nu går jagten i gang på 500 stjålne mobiltelefoner.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.