Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Rejsekoncerner truer med at forlade Rejsegarantifonden i protest mod hjælpepakker | Stort imagedyk til Vestas efter fyringer | Kritik: Små virksomheder går forgæves efter hjælp

GODMORGEN

Hold på hat og briller, for om lidt vælter det ind med regnskaber fra bl.a. Danske Bank, DSV, ATP, PFA og Carlsberg. Vi stiller med A-kæden, der sidder klar til at opdatere dig lynhurtigt på alt det vigtigste.

Nyheder

Rejsekoncerner truer med at forlade Rejsegarantifonden

En stribe store navne i den danske rejsebranche truer nu med at forlade Rejsegarantifonden og udflage til udlandet, hvis ikke en hjælpepakke med solidarisk hæftelse laves om. Det fremgår af et åbent brev sendt til erhvervsminister Simon Kollerup og Folketingets erhvervsudvalg.

Stort imagedyk til Vestas efter fyringer

Vindmølleproducenten Vestas' omdømme har fået markante klø under coronakrisen, viser ny måling. Nylige fyringer kan være forklaringen, lyder det fra brandingekspert. Lundbeck og Ørsted er de store imagevindere under coronakrisen.

Kritik: Små virksomheder går forgæves efter hjælp. En ny undersøgelse blandt SMV Danmarks medlemmer viser, at en større andel af virksomhederne søger hjælp i banken uden held. Finans Danmark afviser kritikken.

Brian Schøler driver sammen med sine tre partnere reklamebureauet Worth Your While. De bad forgæves om et sikkerhedsnet i banken. Foto: Gregers Tycho.

Statsministeren lover langsigtet plan for genåbning. Fase 2 af genåbningen af Danmark efter coronakrisen, der er planlagt til at begynde efter 10. maj, vil indeholde en langsigtet strategi. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen onsdag.

Federal Reserve klar til »aggressiv handling«. Nu er det officielt: Det længste opsving i USA’s historie er forbi og afløst af den værste nedtur siden Anden Verdenskrig. Arbejdsløsheden eksploderer. Federal Reserve Bank erklærer sig nu parat til »aggressiv handling«.

Nyt studie: Lægemiddel hjælper coronapatienter. Remdesivir, som selskabet Gilead Sciences står bag, har været beskrevet som et af de lægemidler, der kan vise sig at hjælpe til behandlingen af coronasmittede patienter. Nu viser et amerikansk studie, at der er noget om snakken.

Christine Lagarde er under massivt pres. ECB-præsidentens kommunikation har ikke været skarp nok under coronakrisen, og det sætter centralbanken under pres før rentemødet torsdag.

Bestyrelser følger med direktørerne ned i løn. Flere bestyrelser - bl.a. Danfoss og Demant - har besluttet også at skære i eget honorar, efter at topledelsen er gået ned i løn. Men Vestas' bestyrelse følger ikke med topdirektørerne ned.

Fald i forretningsrejser kan ramme SAS hårdt. Virtuelle møder er blevet en løsning for mange virksomheder under coronakrisen. Det kan efter genåbningen føre til et fald i forretningsrejser, hvor SAS henter en stor del af indtjeningen.

Kims taber retten til den firkantede chips. Kan man eje eneretten til at sælge firkantede chips på det danske marked? Kims siger ja, men en ny dom i Sø- og Handelsretten betyder, at chipsproducenten har fået afslag på klagen over afgørelsen om at patentere Snack Chips. (Fødevarewatch)

Presset dansk tøjkoncern kæmper for overlevelse: Nu er norsk datterselskab erklæret konkurs. Det danske modeselskab PWT har trukket stikket på sit norske datterselskab Wagno A/S, som onsdag blev erklæret konkurs.

Fagforening advarer sælgere mod konkurser. Mange sælgere og marketingsfolk har ofte store udlæg, som de i tilfælde af en konkurs kan kigge langt efter. Business Danmark advarer medlemmer om at sikre sig, at de får udgifter dækket på forhånd.

Gik du glip af...

Det væltede ind med interessante regnskaber onsdag. Her er et overblik.

Indsigt

Det har coronakrisen lært PFA-chefen. PFA opererer som en af landets største investorer med mange risikoscenarier. En verdensomspændende pandemi var ikke et af dem. Nu handler det for tophefen om at omdanne de sidste ugers pionérånd til en ny måde at arbejde på.

Øverste chef i PFA Pension Allan Polack. Illustration: Anders Thykier.

Podcast

Elendig timing får fagbevægelsen til at se rødt. Tusindvis af danskere mister deres arbejde under coronakrisen, men alligevel fremsætter regeringen et forslag, der tillader udenlandsk arbejdskraft uden for EU at komme til Danmark. Det lyder tonedøvt, men en aftale er en aftale, forklarer Finans´ journalist Dorte Ipsen Boddum.

Finans fakta

Disse brancher har mistet flest ansatte under coronakrisen. Lukkede butikker, tomme hotelværelser og tavse spisesteder med stolene på bordene. Nedlukningen af Danmark har været − og er − hård ved mange brancher. En ny analyse fra Finansministeriet viser, hvor voldsomt krisen rammer de forskellige brancher.

Dagens profil

Han var kendt som Mr. McKinsey. Michael Halbye var topleder i McKinsey & Company. Nu er han optaget af filantropisk arbejde, bestyrelsesposter, skov- og landbrug og ejendomme. Og så taler han om at få hobbystress. I dag fylder han 60 år.

Michael Halbye, tidligere topfigur i McKinsey & Company, har bopæl i både København og i Schweiz. Han er fotograferet i sit hjem i det indre København. Foto: Stine Bidstrup. 

Dagens tal

4,8

USA's økonomi skrumpede i første kvartal. Den amerikanske økonomi skrumpede med 4,8 pct. i første kvartal af 2020 i forhold til en vækst på 2,1 pct. i fjerde kvartal. Det er første gang siden 2014, at USA's økonomi bliver mindre.

Børs

Aktieoptur efter flere markante meldinger. De amerikanske aktier steg kraftigt onsdag. Det brede S&P 500-indeks steg 2,7 pct., mens teknologitunge Nasdaq voksede med 3,6 pct. Dow Jones gik op med 2,2 pct. Opturen skyldtes ifølge iagttagere flere faktorer herunder tirsdagens flotte regnskabstal fra Googles ejer, Alphabet, og gode nyheder fra det amerikanske biotekselskab Gilead, som har annonceret positive resultater med et middel til behandling af Covid-19. Samtidig slog Federal Reserve fast, at den vil fortsætte med støtteopkøb i obligationsmarkedet og med at forsyne de kommercielle banker i USA med rigelig likviditet. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Tabte momsmilliarder kan reddes med digitalisering. Vi vil snildt kunne få 10-20 milliarder ekstra i statskassen ved at digitalisere inddrivelsen af moms. Teknologien er her allerede. Så kan vi i stedet ansætte 1.000 ekstra personer i sygehusvæsenet, foreslår Toke Kruse, iværksætter og direktør.

Toke Kruse, iværksætter og direktør.

Det sker i dag

  • Erhverv: Carlsberg, Danske Bank, DSV Panalpina, ATP, PFA, BankNordik, Skjern Bank, Spar Nord Bank, Össur, Amazon, Lufthansa, Twitter, McDonalds, Visa og Nokia kommer med regnskab for første kvartal. Apple og Gabriel Holding kommer med halvårsregnskab, mens Japan Airlines kommer med årsregnskab.
  • Erhverv: Atlantic Petroleum og Blue Vision afholder generalforsamling.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal for ejendomssalget i februar og ledigheden på arbejdsmarkedet i marts. Ligeledes kommer der opgørelse for arbejdsløsheden i eurozonen i marts.
  • Udland: Den Europæiske Centralbank holder rentemøde.
  • Andet: Retssagen mod Britta Nielsens børn fortsætter.

PS...

Ansigtsmasker eller ej? I Tyskland har de indført et påbud om ansigtsmasker i offentlig transport og supermarkeder, men virker det? Ifølge denne test med laserlys er der vist ingen tvivl.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.