Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Danske virksomheder sparer milliardbeløb på rejsekontoen | Betal grundskylden nu og undgå en ekstra regning senere | Martin Thorborg: Jeg kan ikke læse et regnskab eller ansætte folk

GODMORGEN

Her er, hvad du skal vide.

Nyheder

Danske virksomheder sparer milliardbeløb på rejsekontoen

Flere måneder med rejseforbud og lukkede grænser betyder minimal rejseaktivitet i dansk erhvervsliv. Det sparer masser af udgifter, men det er ikke godt for salget. Høje priser og mere tidsspilde ventes fremover at punktere erhvervslivets rejselyst.

Flere store koncerner forventer, at rejseaktiviteten vil blive mindre, når coronakrisen ebber ud. Foto: Gorm Olesen

Betal grundskylden nu og undgå en ekstra regning senere

Det bliver igen frivilligt, om boligejerne vil indefryse stigninger i grundskylden frem til 2024. Dermed undgås en kæmperegning, når huset sælges, viser beregninger fra Nykredit.

Kontanter er kommet tættere på et dødsstød. Eksperterne venter ikke, at kontanterne genvinder det terræn, der er blevet tabt til digitale betalinger under krisen. Kontanter kan være stor set væk som almindeligt betalingsmiddel om fem år.

Skuffede sommerhusudlejere mister 40.000 overnatninger hver dag. Det giver rent sundhedsfagligt ikke mening at holde grænserne lukket for turister fra vores nabolande, og så længe beslutningen er gældende, bløder dansk turisme penge. Sådan lyder det fra Carlos Villaro Lassen, der er direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening.

200.000 danskere er sendt hjem med lønkompensation. Især hoteller, restauranter og virksomheder inden for handel har sendt tusindvis af ansatte hjem, men det ses også tydeligt i industrien og transportsektoren.

Brostrøms papirer rejser tvivl om Mette Frederiksens forklaring. Det var »myndighedernes anbefaling« at lukke ned, sagde statsministeren en historisk aften. Dokumenter i sagen fortæller en anden historie, vurderer eksperter. (JP)

Banker har sendt 133 advarsler om svindel med hjælpepakker. Bagmandspolitiet har indtil videre modtaget 20 anmeldelser om svindel med hjælpepakker. Samtidig har bankerne sendt 133 advarsler om mistænkelige transaktioner.

Verdens største passagerfly kommer aldrig på vingerne igen. Den franske flygigant Air France-KLM parkerer sin flåde på ni Airbus A380-fly, der er verdens største passagerfly, for altid.

Ar­nold Busck får stats­støt­te ef­ter kon­kurs. Boghandlerkæden Arnold Busck har fået godkendt 6 mio. kr. i lønkompensation efter at være gået konkurs - selvom det forlød, at de ikke havde nået at få støtte. (Børsen)

Interview

Martin Thorborg: Jeg kan ikke læse et regnskab eller ansætte folk. Brug dine kræfter på alt det, du er god til, og få andre til det, du har svært ved. Sådan har Martin Thorborg kørt sit liv helt fra de unge dage, og derfor står han nu i spidsen for et regnskabsprogram. For regnskaber er det rene volapyk for ham.

Martin Thorborg ved stranden foran hans hus på Strandvejen. Et kørekort til speedbåd er næste projekt for iværksætteren, der har lært at nyde livet og ikke kun stræbe efter noget større. Foto: Stine Bidstrup

Gik du glip af

Farvel corporate sludder, velkommen dybe samtaler. Frank Vang-Jensen hvæser det ud mellem tænderne: »Corporate sludder!« Han kan ikke skjule det, Nordea-chefen, der ellers er veloplagt og smilende: Han hader det, hader sludderen, flosklerne, den varme luft. Genuint, som han siger.

 »Når vi er i sådan en krise, hvor alting eksploderer rundt omkring i verden på samme tid. Så er der rigtig mange, som forhåbentlig får en lille smule bedre indtryk af, hvorfor vi egentlig har bankerne,« siger Frank Vang-Jensen. Foto: Gregers Tycho

Finans fakta

Danske banker har lånt 103 mia. kr. til coronapressede brancher. Danske banker har få misligholdte lån sammenlignet med de fleste andre europæiske lande, viser en opgørelse. Coronakrisen kan dog ændre på det lave danske niveau.

Misligholdte lån fyldte allerede meget i flere sydeuropæiske lande før coronokrisens udbrud.

Dagens profil

Direktør, landmand, formand, vinkender, operafan og kunstkøber. Peter Cederfeld er topchef i Realdania By & Byg, der har fokus på historiske huse, eksperimenterende nybyggeri og byudvikling. Men han har travlt med mere end det.

Peter Cederfeld har ved siden af diretørjobbet et landbrug på Fyn og flere formandsposter. Foto: Realdania

Dagens tal

968

Musikindustrien vil komme stærkt tilbage. Goldman Sachs forventer, at den globale omsætning i musikindustrien vil ramme 142 mia. dollars - ca. 968 mia. kr. - i slutningen af dette årti. Det er en stigning på 84 pct. i forhold til niveauet fra 2019.

Investor

Finansmarkedets nye darling hedder Wai. Nogle af de bedste tyske økonomer har udviklet et nyt økonomisk indeks, der skal fungere som en tidlig økonomisk indikator. Det er lavet med inspiration fra den amerikanske centralbank.

Sådan vil USA forhindre fupfirmaer i at komme på børsen. Nye regler på teknologibørsen Nasdaq skal især ramme kinesiske selskaber, der søger en "tynd" børsnotering i USA.

Debat

Nu skal regeringen stække sin egen magt over erhvervslivet. Når fokus i den økonomiske politik nu skifter fra arbejdspladser til konkurrenceevne, skal og må magten returneres til direktionsgangen, mener chefredaktør Steen Rosenbak.

Steen Rosenbak, chefredaktør på Finans.

Det sker i dag

  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal på beskæftigelsen for lønmodtagere i marts.

PS...

Velkommen til dit nye kontor midt i coronakrisen. Arbejdspladsen og det perfektdesignede kontor vil være en illusion for mange den kommende tid. Når virksomheder verden over genåbner, vil det i mange tilfælde ske i et rod af plexiglas-vægge, maskeringstape, ansigtsmasker og med alskens forholdsregler, der skal forhindre spredningen af Covid-19. Adskillige producenter er allerede klar med smarte, midlertidige løsninger til kontorer og arbejdspladser, og du kan se nogle af løsningerne beskrevet og illustreret her. (Quartz)

BRANCHENYT
Læs også