Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

20 kommuner er særlig udsatte i coronakrisen | Stop for hjælpepakker kan igangsætte bølge af retssager | Danmarks sparekurs får kritik fra socialdemokraterne i Europa

GODMORGEN

Masser af begivenheder på denne torsdag. SAS kommer med halvårsregnskab i en sort skygge af coronakrisen. Det samme gør Norwegian for første kvartal. Og så kommer der igen ugentlige arbejdsløshedstal fra USA, som giver et pejlemærke på, hvor langt amerikanerne er i kampen for at komme ud af den første bølge af krisen. Her og nu starter vi med dagens første opdatering på nyhedsfronten. 

Nyheder

20 kommuner er særlig udsatte i coronakrisen

Danske arbejdspladser inden for handel, hotel, restauration og transport er blandt de hårdest ramte under coronakrisen, men der er stor geografisk forskel på, hvor hårdt krisen kan ramme. Særligt 20 kommuner omkring hovedstaden og ned midt igennem Jylland er udsatte, da mere end hver fjerde ansat i kommunerne er i en af de udsatte brancher. Samtidig advarer flere økonomer og DI's topchef om, at næste fase af coronakrisen meget vel kan blive en hård omgang for landets eksporttunge industrivirksomheder.

Coronakrisen rammer i særlig grad 20 kommuner, som har en høj andel af arbejdspladser inden for fire udsatte brancher. Særligt det midt- og sønderjyske, samt visse steder på Sjælland og enkelte steder på Fyn (markeret med mørkeblåt) er hårdt ramt. Grafik: Anders Thykier.

Stop for hjælpepakker kan igangsætte bølge af retssager

Landets domstole kan godt finde arbejdshandskerne frem. For som det var tilfældet efter finanskrisen, hvor domstolene druknede i retssager, vil coronakrisen føre stribevis af sager med sig. Det forudser advokat Nicolai Dyhr fra advokatfirmaet Horten, som er en af landets førende konkursadvokater. For hvis en kurator vurderer, at en virksomhed er drevet udover håbløshedstidspunktet, kan det føre til retssager om erstatningsansvar mod ledelsen og konkurskarantæne.

Trump vil gribe ind mod sociale medier efter Twitter-strid. Ifølge Det Hvide Hus vil Trump nu underskrive et præsidentielt dekret om sociale medier. Det fremgår endnu ikke, hvad dekretet kommer til at indeholde, men det relaterer sig givetvis til, at Twitter tirsdag for første gang satte et faktatjek-mærkat på et Trump-tweet, der blev stemplet som vildledende. (Reuters)

Danmarks sparekurs får kritik fra socialdemokraterne i Europa. Danmark er imod to tredjedele af gigantpakke, og det udløser socialdemokratisk kritik. Danmark står til at få 16 mia. kr. i støtte, men også del i regningen.

Ukendt dansk familie tjener stort. Når en hæderkronet dansk virksomhed leverer rekordregnskaber år efter år, flokkes medierne typisk til for at beskrive bedrifterne. Men der findes også virksomheder, der vokser stødt, men holder sig fra mediernes søgelys. En af de virksomheder er Sunds Textiles.

Canada giver grønt lys til mulig udlevering af Huawei-chef. En canadisk domstol har onsdag givet grønt lys til, at sagen om en mulig udlevering af Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, til USA kan fortsætte.

Eksperter: Nordic Eye har brudt hvidvaskreglerne. Venturefonden Nordic Eye, der bl.a. er stiftet af Peter Warnøe, har ifølge eksperter brudt hvidvaskloven. Vi har rettet op, siger finansdirektør. (Børsen)

Kinesisk pletskud: TikTok-ejers bundlinje bugner. Kinas nyeste megasucces inden for techverdenen kan ud over at vokse også tjene penge - en hel del af dem.

Thailændere flokkes mod socialt kryptomedie i kamp for ytringsfrihed. Det sociale kryptomedie Minds har set en stigning på 100,000 nye medlemmer på bare én dag i Thailand, efter at Twitter er rykket tættere på regeringen.

Gik du glip af...

Når kompensationsordningerne udløber den 8. juli, foreslår regeringens økonomiske ekspertudvalg at lade dem ophøre som planlagt.

Restauranter og barer blev ramt af coronakrisen fra dag ét. Men en række underleverandører blev først ramt senere, og de kan få problemer, hvis man fjerner størreordningerne nu, mener DI. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.

Indsigt

29 ledere i et pensionsselskab sidder bag skærmen og tager dybe indåndinger. Hos Danica Pension er man nemlig begyndt at indføre meditation som et af de redskaber, der skal løfte koncernen yderligere efter coronakrisen. Vi skal være bedre til at fokusere, mener Danica-chefen, der er på en mission for at reducere pensionsgigantens store udgifter til danskernes svigtende mentale helbred.

Danicas 51-årige topchef Ole Krogh Petersen har en baggrund som reserveofficer i militærpolitiet. Han har også været konstitueret landsretsdommer, inden han trådte ind i finansverdenen. Foto: Stine Bidstrup.

Podcast

Chip-producenten TSMC kan blive tvunget til at droppe det kinesiske marked til fordel for USA som en del af det verserende techkapløb mellem de to supermagter. Og det kan koste den kinesiske techgigant Huawei dyrt. Hør techjournalist Jesper Kildebogaard ridse chipkrigen op mellem USA og Kina i dagens podcast fra Finans.

Dagens profil

Michael Svarer stoppede som økonomisk overvismand i december for at få mere tid til forskning og familie. Men siden coronakrisen viste sig, har professoren haft travlt som medlem af et særligt ekspertudvalg for regeringen. Som han selv siger: »Det er et privilegium at bruge sine kompetencer på noget og til nogen, som gider høre på det«

Michael Svarer er en ombejlet herre i disse tider i kraft af sin rolle som en af regeringens toprådgivere om konsekvenserne af de politiske beslutninger, der skal tages i forbindelse med coronakrisen. Foto: Hans Christian Jacobsen.

Dagens tal

5000

Så mange ansatte vil SAS skille sig af med. Det stod klart, da selskabet for en måned siden meldte, at coronakrisens omfang betyder at lidt under halvdelen af medarbejderne skal fyres. Det sker i forsøget på at redde selskabets styrtblødende økonomi. Lidt senere her til morgen får vi, som nævnt, tal på, hvor slemt det står til.

Børs

Svingende dag endte med plusser. Det brede S&P 500-indeks steg 1,5 pct.  Dow Jones vandt frem med 2,2 pct. Nasdaq opnåede et mere beskedent plus på 0,8 pct. Facebook og Twitter blev belastet af Trumps trusler om regulering. Men generelt var der optimisme omkring genåbningen af økonomien i USA, og det smittede tilsyneladende samlet set positivt af på investorlysten.

Debat

Det danske aktiemarked er indtil nu gået ram forbi under coronakrisen. Det skyldes den ultralave rente, der i vidt omfang har immuniseret aktiekurserne mod udefra kommende ulykker. Det koster ikke noget at holde aktier og fast ejendom. Pengepolitikken begunstiger 'the haves' snarere end 'the have nots', skriver tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen i en kommentar på Finans.

Det sker i dag

  • Erhverv: Norwegian, Danske Andelskassers Bank, Firsfarms, Brdr. A&O Johansen og Brdr. Klee kommer med kvartalsregnskab. SAS aflægger halvårsregnskab. Nissan kommer med årsregnskab.
  • Erhverv: Nordea afholder generalforsamling. Det foregår elektronisk.
  • Økonomi: Der kommer tal på, hvor mange amerikanere, der meldte sig ledige i sidste uge (uge 21). Ledigheden er eksploderet i forbindelse med lukningen af det amerikanske samfund i forbindelse med udbruddet af corona.

PS...

En ny æra i amerikansk rumfart... blev udsat til lørdag. Mange havde set frem til opsendelsen af to astronauter, som i aftes omkring kl. 18 skulle være sendt på en spændende rejse af Elon Musks private rumfartsselskab SpaceX, som for første gang ville sende en kommerciel bemandet rumflyvning afsted til den internationale rumstation ISS. Det blev der dog ikke noget af pga. dårligt vejr. Missionen er udskudt til lørdag, men inden da kan du læse mere om udstyret her.

BRANCHENYT
Læs også