Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Ole Andersen var i topform til det sidste - derfor efterlader han erhvervslivet i chok | Coronakrisen har givet Danmark et digitalt crash kursus | Fragtkoncerner har kurs mod gedigen lussing til efteråret

GODMORGEN

Dansk erhvervsliv fik sig noget af et chok tirsdag formiddag med meldingen om, at den kendte erhvervsmand Ole Andersen pludselig er afgået ved døden. Vi går tæt på manden, der undervejs i karrieren skiftede spor fra kapitalfondskonge til skrap bestyrelsesformand i bl.a. Danske Bank og B&O.

Nyheder

Ole Andersen var i topform til det sidste - derfor efterlader han erhvervslivet i chok. B&O's bestyrelsesformand var i højt humør og helt nede i detaljerne så sent som i fredags. Hans intelligens og integritet har gjort dybt indtryk hos hans forretningsfæller.

  • Ekstraordinær generalforsamling. Redningsplanen for Bang & Olufsen bliver ikke påvirket af bestyrelsesformandens død. Den ekstraordinære generalforsamling onsdag kører videre med samme program.
  • Podcast: Farvel til en bestyrelseskæmpe. Ole Andersen var en fornyer af kapitalfondenes rolle, og han var en mentor for mange unge bestyrelsesmedlemmer, fortæller virksomhedsredaktør på Finans, Søren Linding.
  • »En hammersvær situation«. Bang & Olufsen er midt i en alvorlig krise og en redningsplan, der skal stemmes igennem onsdag. Formand Ole Andersens død stiller »ekstraordinære krav« til selskabet, vurderer professor Flemming Poulfelt.

Bestyrelsesformand Ole Andersen døde tirsdag af naturlige årsager, oplyser B&O. Foto: Stine Bidstrup.

Fragtkoncerner har kurs mod gedigen lussing til efteråret

Transportbranchen ser frem mod et efterår, hvor udsigten til lavere vækst og tårnende gæld kan få de svageste til at styre mod konkurser.

Elkunder betalte overpris i koncernintern handel. Verdos elnet-selskab købte energibesparelser af søsterselskab til overpris, fastslår Forsyningstilsynet. Regningen blev betalt af elkunderne.

Børsdebutanten Penneo kom godt fra land. Det danske teknologiselskab Penneo bragede frem på sin første dag på den københavnske minibørs, First North, hvor aktien lukkede i 23,70 kr. Dermed blev kursen mere end fordoblet i forhold til tegningskursen.

Spekulative boligejere kan udnytte gylden genvej. Kurserne på de 30-årige obligationer falder igen. Selv om faldet er beskedent, giver det nye konverteringsmuligheder.

Tøjeksperten reddet fra konkurs. Rekonstruktionen af PWT Group, der står bag kæderne Tøjekperten og Wagner, er gået igennem, efter kreditorer tirsdag stemte ja til genopretningsplanen. Kapitalfond udgår af ejerkredsen.

Olieproducenter arbejder på at tvinge priserne i vejret. Historiske nedskæringer i olieproduktionen ser ud til at blive forlænget ind i sommeren for at presse oliepriserne i vejret.

Dansk togdrift halter bagefter andre lande – og det bliver endnu værre. Det er næppe tilfældigt, at kunderne de senere år er flygtet fra toget, mens andre lande, som Danmark normalt sammenlignes med, har oplevet en stigning på 20-30 pct.

Det skriver andre

Stor succes for nye noteringer på First North giver investorer bagslag. Håndteringen af de små børsnoteringer med for små udbud kan bremse aktiekulturen, vurderer bl.a. Dansk Aktionærforening.(Børsen - låst artikel)

Aktiehandlere vil have kortere åbningstid på børsen. Et flertal af investorer, bankansatte og aktiehandlere er positive over for ideen om at gøre åbningstiden halvanden time kortere på London Stock Exchange for at sikre en bedre work-life-balance. (BBC)

Ny serie: Det har vi lært af coronakrisen

Coronakrisen har givet Danmark et digitalt crash kursus. Den knap tre måneder lange nedlukning har efterladt danskerne, erhvervslivet og ikke mindst politikerne med nogle digitale erfaringer, som for altid vil ændre vores måde at tænke og agere på.

Krisen har åbnet en guldåre for telebranchen. Salget af hjemmekontorløsninger er rødglødende, fordi mange danskere arbejder hjemmefra. Både TDC og 3 forventer, at mersalget er kommet for at blive.

Indsigt

Coronakrisen har rystet garvet bankdirektør. Det er sjældent, at der for alvor er stille omkring bankdirektør John Lundsgaard. Det er ikke noget, han har tænkt meget over før. Som så meget andet, opdager man først baggrundslarm og den dér evindelige summen af liv, når den ikke længere er der. Og for John Lundsgaard var det en nærmest pinefuld oplevelse.

John Lundsgaard har været bankdirektør gennem 20 år i Spar Nord og oplevet flere kriser. Men ingen som den, samfundet står i nu. Foto: Jan Dagø.

Finans fakta

Status for magtbalancen: Hvis EU slår sig sammen, er det stadig større end Kina. Det ligner en sikker rejse mod nederlag, men indtil videre kan EU bryste sig af at være den næststørste økonomiske supermagt, viser Eurostats seneste kort over G20-landenes andel af verdens produktion.

Andel i pct. af verdens BNP (2018-tal). Mens USA i 2018 var den suverænt største økonomi i verden, kunne EU indtage en samlet andenplads, der satte Kina til vægs. Men med en kinesisk økonomisk vækst, der er betydeligt højere, er skryderetten nok relativt kortvarig. Kilde: Eurostat.

Dagens profil

Direktør er skiftet fra bh'er til mobiltelefoner. Torben Nørskov Pedersen er ikke til forkromede karriereplaner. Til gengæld er han hurtig til at gribe den rigtige mulighed, når den byder sig. Det gjorde den i Telia Danmark.

Torben Nørskov Pedersen, ny retaildirektør i Telia Danmark, tager gerne en tur på cyklen for at holde formen ved lige. Foto: Privatfoto.

Dagens tal

8,5

Regeringens talknusere vurderer, at det vil koste 8,5 milliarder kroner at forlænge den nuværende lønkompensationsordning til nytår i steder for som planlagt 8. juli. Det skriver erhvervsminister Simon Kollerup i et folketingssvar.

Børs

Markederne blev noteret for plusser trods øgede spændinger. Det brede S&P 500-indeks med 0,8 pct., efter et plus på 0,4 pct. Dow Jones-indekset voksede 1,1 pct. Nasdaq vendte samtidig et minus til et plus på 0,6 pct. De amerikanske aktier steg med andre ord på trods af bekymringer omkring protester i USA og i Hongkong og øgede spændinger mellem USA og Kina.

Debat

Statsministeren tager håbet fra folk med ny melding. Det er ubegribeligt, hvorfor det var nødvendigt for Mette Frederiksen at sætte mål for vores rejsemuligheder så langt ud i fremtiden, medmindre målet her og nu er at gøre os alle "håb"løse, tenderende til det desperate, mener Lars Krull.

Lars Krull er seniorrådgiver ved Aalborg Universitet. Tegning: Anders Thykier.

Det sker i dag

  • Erhverv: Bang & Olufsen afholder ekstraordinær generalforsamling. Her skal der stemmes om, hvorvidt man skal hente 400 mio. kr. i kapitaludvidelse ved at trykke nye aktier.
  • Økonomi: Boligsiden.dk offentliggør nye tal over udbuddet på boligmarkedet pr.1. juni.
  • Økonomi: Der kommer tal for arbejdsløsheden i både Tyskland for maj og Eurozonen for april.
  • Andet: Københavns Byret behandler en straffesag mod en forhenværende advokat og direktør i to mindre anpartsselskaber, som anklages for hæleri med 10 mio. kr. Sagen trækker tråde tilbage til den såkaldte Operation Hvepsebo.

PS...

Portræt af coronaen: Et monster eller en maskine? New York Times har forsøgt at tegne et portræt af den allestedsnærværende coronavirus, der nu er blevet seks måneder gammel.

Har du også holdt møde på Zoom under krisen? Så er du helt sikkert rendt ind i disse stereotyper :-)

BRANCHENYT
Læs også