Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Storbanker har milliarder i firmaer med nye kulprojekter | Huscompagniet vil sælge rækkehuse til investorer | Nyhedsmedierne forbereder sig på en konsolideringsbølge

GODMORGEN

Vi er klar med ugens sidste nyhedsoverblik inden grundlovsdag. Læs bl.a. om danske storbanker med kulsorte investeringer og det seneste kapitel i vores nye serie om, hvad en række brancher har lært af coronakrisen. God fornøjelse.

Nyheder

Danske Bank og Nordea har milliarder i virksomheder med nye kulprojekter

En kortlægning viser, at landets to største banker har investeret i og givet lån til virksomheder med planer om nye kulprojekter for sammenlagt 40 mia. kr. Danske Bank og Nordea bebuder forbedret screening. Kortlægningen viser – siger bankerne selv – at der endnu er noget at lære.

Der skal skrues dramatisk ned for brugen af kulkraft, hvis vi skal leve op til klimamålene i Parisaftalen. Alligevel har danske storbanker milliarder sat i virksomheder, der udvikler nye kulkraftværker. Foto: Alik Keplicz/AP.

Nyhedsmedierne forbereder sig på en konsolideringsbølge

Coronakrisen vil for alvor føre nyhedsmedierne ind i den digitale tidsalder. Derfor er forretningerne tvunget til at tilpasse sig en lavere indtjening, lyder det på tværs af branchen. Nedlukningen af landet har især ramt ugeaviserne hårdt, fordi deres forretning står og falder med annoncesalget, men også de regionale titler står over for en tilpasning, vurderer en forsker bakket op af flere mediechefer. Læs også de øvrige historier fra Finans' nye serie: Det har vi lært af coronakrisen.

Huscompagniet vil sælge rækkehuse til investorer. Typehusgiganten Huscompagniet vil jagte ny vækst i Danmark ved at sælge rækkehusprojekter til professionelle investorer. Nedlukning af tyske og svenske aktiviteter har kostet millioner.

Tyskland sænker momsen i hjælpepakke på 130 mia. euro. Partierne i Tysklands koalitionsregering er blevet enige om en økonomisk hjælpepakke på 130 milliarder euro. Hjælpepakken indeholder blandt andet en nedsættelse af momssatser.

B&O-aktionærer godkender kapitaludvidelse. Aktionærerne i Bang & Olufsen godkendte onsdag på en ekstraordinær generalforsamling i København den planlagte kapitaludvidelse på godt 400 mio. kr.

Klimarådet: Aflys ny oliejagt i Nordsøen. Klimaministeren bør trække stikket for den udbudsrunde i Nordsøen, som allerede er skudt i gang, mener Klimarådet.

Chok i EU: Nederlandene stemmer nej til stor handelsaftale. En af Europas store eksportnationer vender ryggen til en handelsaftale, der har været mere end 20 år undervejs.

Dansk købmand har tjent 228 mio. kr. på fem år. Et nyt regnskab fra Allan Witt Kempels koncern afslører, at overskuddet i det forgangne år rundede 60 mio. kr. Dermed har den succesrige købmand på fem år samlet tjent 228 mio. kr.

Japanske virksomheder står til masseudskamning: Har ikke nok kvindelige bestyrelsesmedlemmer. Flere større kapitalforvaltere har svoret at straffe de virksomheder, som ikke har nok kvinder i bestyrelsen, ved at stemme imod bestyrelsen til deres årlige generalforsamlinger.

Det skriver andre

Nu stiger selv de aktier, der var hårdest ramt af nedturen. En gruppe C25-aktier er de seneste uger steget voldsomt i kurs. Aktiecomebacket er nu nået til de cykliske aktier. (Børsen - låst artikel)

Coronakrisens danske epicenter tager sagen i egen hånd. Tårnby Kommune, SAS og Københavns Lufthavn er alle ekstraordinært hårdt ramt af coronakrisen, som også rammer op mod 1.000 virksomheder i og omkring lufthavnen. Derfor er trioen nu gået sammen om et usædvanligt initiativ. (Berlingske)

Gik du glip af...

Ole Andersen var i topform til det sidste - derfor efterlader han erhvervslivet i chok. B&O's bestyrelsesformand var i højt humør og helt nede i detaljerne så sent som i fredags. Hans intelligens og integritet har gjort dybt indtryk hos hans forretningsfæller.

Ole Andersen bestred på et tidspunkt helt usædvanligt formandsposten i tre C25-selskaber på samme tid og figurerede ofte som et af landets 25 mest indflydelsesrige navne i diverse undersøgelser. Foto: Rune Aarestrup Pedersen.

Podcast

Det brutale angreb på det amerikanske jobmarked. Coronaen har givet den amerikanske befolkning stuearrest, den har indtil videre slået over 100.000 amerikanere ihjel, og millioner af mennesker har mistet deres job. Den næste status for, hvor slemt det står til, får vi på fredag. Hør mere i denne podcast.

Indsigt

Krisen vil forandre kriteriet for god journalistik. Coronakrisen kan ændre vores medier. Og ikke bare antallet af udgivelser, men også måden journalister udvælger historier. Hidtil har redaktionsmøderne handlet om væsentlighed, identifikation, sensation, aktualitet og konflikt, men sat på spidsen står og falder abonnenternes loyalitet til syvende og sidst med, om indholdet er relevant for dem på den ene eller anden måde. »Det handler meget om at løfte journalistikken og gøre os klogere,« siger medieforsker Anker Brink Lund og peger på, at branchen skal bekende sig til dét formål frem for at forsøge at konkurrere med underholdningsplatforme som Facebook og Netflix. Vi har set nærmere på en branche i forandring.

Finans fakta

De amerikanske universiteter sidder på milliardformuer. De mest prestigefyldte amerikanske universiteter kommer mildt sagt ikke sovende til æren. De skraber milliarder sammen for at hente de bedste hoveder.

De amerikanske universiteter lever af enorme donationer til forskning og undervisning. Harvard skraber suverænt flest penge sammen. Se den udvidede grafik ved at følge artikellinket ovenfor.

Dagens profil

Morten Hansen, der har sin egen millionforretning, skal som adm. direktør få MT Højgaard på ret kurs. Den 56-årige Morten Hansen blev tilbage i november konstitueret adm. direktør. Han er for at undgå interessekonflikter trådt ud af den daglige drift i sit eget selskab og har reduceret sine ejendomsaktiviteter for at fokusere sin energi på MT Højgaard.

Morten Hansen bor i Vejle, men har i forbindelse med direktørjobbet i MT Højgaard lejet en lejlighed på Frederiksberg. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

500

Hvad har ECB i posen? Forventningerne til dagens ECB-møde er høje. Der synes nu at være noget nær konsensus om, at Styrelsesrådet vil beslutte at udvide det igangværende opkøbsprogram med 500 mia. euro.

Børs

Aktieopturen fortsætter. Det blev den fjerde dag i træk med plusser på Wall Street. Det brede S&P 500-indeks steg i aftes 1,4 pct. og er nu mindre end 8 pct. fra sin rekord i februar. Dow Jones-indekset voksede 2,1 pct. Nasdaqs teknologiaktier gik mere beskedne 0,8 pct. frem. Optimismen spirrer, og onsdagens økonomiske data fra USA var for engangs skyld bedre end ventet.

Debat

Et nyt eksistentielt chok venter detailhandelen efter corona. Efter uger med tiltagende panik, nyder de fleste danske detailhandlere genåbningens tilbagevendte iltforsyning til branchens organisme, skriver chefredaktør Steen Rosenbak. Men han advarer: »Butikkerne skal præstere en markant bedre produktudvikling, hvis vi skal undgå spøgelsestomme hovedstrøg i fremtidens bymiljøer.«

Det sker i dag

  • Erhverv: Glunz & Jensen kommer med årsregnskab.
  • Økonomi: Den Europæiske Centralbank, European Central Bank, holder rentemøde i Amsterdam.
  • Økonomi: Der kommer friske tal på, hvor mange amerikanere der fik en plads i arbejdsløshedskøen i sidste uge.
  • Øvrigt: Så drejer rouletten igen. Kasinoerne i Las Vegas genåbner efter coronakrisen.

PS...

Luksuskoncern i knibe i milliardhandel om den fineste diamant. Luksuskoncernen Louis Vuitton Moet Hennessy har egentlig budt godt 100 mia. kr. for juvelerselskabet Tiffany's. Men lige nu virker prisen alt for høj.

BRANCHENYT
Læs også