Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Europæiske aktier kan blive taberne | Topledere lærer af medarbejderne under coronakrisen | Staten sløser med leverandør-kontrollen

Lørdag kom det frem, at fitnesscentre og svømmehaller kan åbne igen fra mandag den 8. juni, men Fitness World tager ikke del i åbningen til at begynde med. Foto: Fitness World

GODMORGEN

Fase 3 af genåbningen ventes at blive indledt i dag. Det betyder, at forsamlingsforbuddet hæves fra 10 til minimum 30 men nok mere sandsynligt 50. Og så vil man med stor sandsynlighed igen kunne gå i svømmehal og til fitness, når de endelige detaljer offentliggøres senere i dag. Men først et nyhedsoverblik med alt det bedste og seneste.

Nyheder

Europæiske aktier kan blive taberne i coronakrisen: »Europa har for lidt it og for meget bank«

I årene efter finanskrisen, mens Europa sloges med gældskrise og vækstproblemer, gav amerikanske aktier et langt højere afkast end de europæiske. Det samme kan ske igen efter coronakrisen, advarer en række kapitalforvaltere og banker. Coronavirus vil ligesom finanskrisen udstille Europas problemer med at skabe økonomisk vækst og politisk enighed.

Mange aktiehandlere anbefaler at holde amerikanske aktier frem for europæiske i kølvandet på coronakrisen. Foto: Finn Frandsen.

Topledere lærer af medarbejdernes lynreaktioner under coronakrisen: »De er kommet med de bedste og vildeste løsninger«

Under coronakrisen er beslutninger blevet truffet hurtigere og længere ude i organisationen. Det er en vindermodel, der også skal bruges efter krisen, lyder det fra en stribe erhvervsledere. Læs i øvrigt meget mere om de erfaringer, som topchefer og virksomheder har gjort sig i vores serie: Det har vi lært af coronakrisen.

Svømmehaller og fitnesscentre åbner igen. Regeringen og Folketingets partier blev i weekenden enige om at fremrykke åbningen af fitnesscentre, svømmehaller og legelande, så det fra i dag er muligt igen at få sved på panden. Dog ikke hvis du har abonnement til Fitness World.

Med datteren ved roret vokser 83-årig danskers milliardformue. Han deler navn med en kendt dansk politiker, men udover det er der ikke meget genkendeligt ved den 83-årige danske skibsreder og erhvervsmand Jens Rohde Nielsen. Det burde der måske være.

Britiske bilklassikere nedskærer kraftigt. Over de seneste to uger har de tre britiske bilproducenter Bentley, McLaren og Aston Martin offentliggjort, at mere end 3.000 ansatte samlet set kommer til at modtage en fyreseddel med posten.

Fristads Kansas Group fortsætter fremgangen. Fristads Kansas Group, der er en af Europas største producenter af arbejdstøj, har netop fremlagt et årsregnskab, der viser vækst på alle områder. Det er tredje år på række med positive tal på bundlinjen. Bag firmaet står de to danske ejere Michael Hauge Sørensen og Christian Dyvig.

Investeringsvirksomhed vil købe kriseramt varehuskæde. Investeringsvirksomheden Sycamore Partners er i indledende forhandlinger om at overtage det 118 år gamle stormagasin J.C. Penney. Efter Reuters rapporterede om en mulig handel fredag, steg J.C. Penneys aktier med mere end 47 pct.

Regeringen vil blokere hjemmesider. Med en ny lov i hånden kan myndighederne nu blokere for hjemmesider, hvis de bliver ved med at sælge produkter, der ikke lever op til reglerne. De problematiske varer tæller bl.a. legetøj, der kan medføre kvælning eller brandfarlige mobilopladere.

Det skriver andre

Fitness World har tabt 1 mio. kr. om dagen under coronakrisen. Nedlukningen har derfor presset landets største fitnesskæde til det yderste, selv om Fitness World har modtaget lønkompensation i hele perioden. (Børsen - Låst artikel)

Pengene fosser ud af Fitness World, som blev opkøbt af britiske Puregym tidligere i år - med penge fra bl.a. Danske Bank. Foto: Fitness World

Verdens største medicinalfusion kan være under opsejling. Ifølge Bloomberg har britiske AstraZeneca - der har en markedsværdi på 140 mia. dollars - i hvert fald lagt en forespørgsel hos amerikanske Gilead, som har tiltrukket sig enorm opmærksomheden takket være Covid 19-antistoffet Remdesivir. (Bloomberg - låst artikel)

Præsident Trump indleder tilbagetrækningen af National Guard. 10 dage efter indsættelsen af de amerikanske reservestyrker i Washington D.C. som følge af Black Lives Matter-demonstrationerne, har Trump beordret hæren til at begynde tilbagetrækningen. (Washington Post)

Mindst 77 dollarmilliardærer har doneret penge i kampen mod corona. Det viser en kortlægning, som Forbes Magazine har foretaget siden midten af marts med afsæt i verdens 2.095 dollarmilliardærer. Foreløbigt kommer det største bidrag fra Jack Dorsey (Twitter, Square) i form af aktier til en værdi af 1 mia. dollars til en fond. (Forbes)

Rejsestoppet denne sommer rammer Europas lunger. Sådan lyder det fra EU’s danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, i en stor artikel i The Atlantic, der har undersøgt, hvorfor grænselukningerne egentlig fylder så meget mere i Europa end i USA. (The Atlantic)

Podcast

Bankernes kulbeskidte investeringer. Landets to største banker sidder lige nu og forsøger desperat at vaske deres kulsorte hænder hvide. Både Danske Bank og Nordea har investeret milliarder af kroner i gode gammeldags kulprojekter af den forurenende slags - og det passer rigtig skidt med de to bankers erklærede målsætning om at bakke op om den temmelig grønne Paris-aftale. Journalist Jette Aagaard forklarer i dagens podcast.

Finans fakta

Danskerne vil have mere hjemmearbejde efter corona. Corona-nedlukningen har givet danskerne smag på at arbejde hjemmefra. Hver tredje beskæftigede drømmer om flere hjemmearbejdsdage end før nedlukningen.

Især blandt de 35-49 årige og i hovedstadsområdet er flere hjemmearbejdsdage, når samfundet igen er fuldt genåbnet, et stort ønske. Blandt mænd og kvinder fordeler det sig nogenlunde ligeligt.

Dagens profil

Forsikringsdirektør: »Medarbejderne er mit vigtigste aktiv«. Michael Klitvad er øverste chef for det tyske forsikringsselskab HDI i Danmark med 35 ansatte. De fleste har som følge af coronakrisen arbejdet hjemmefra, men det er meningen, at alle vender tilbage til kontoret på Indiakaj i København fra mandag den 8. juni. Samme dag fylder Michael Klitvad 60 år. Fødselaren har under coronakrisen gjort en dyd ud af at forkæle sine medarbejdere.

Michael Klitvad fik eksempelvis produceret et puslespil af en plakat af alle medarbejderne, som de kunne lægge derhjemme. Han har også holdt digitale fredagsbarer, hvor han har købt og sendt drikkevarerne hjem til medarbejderne, der ligeledes har fået påskeæg i forbindelse med påsken. Foto: HDI

Dagens tal

78

Staten sløser med kontrollen af sine leverandører. Hver gang staten indgår en kontrakt med en leverandør, skal der stå i en klausul, at der skal være styr på arbejdsforholdene. Men ifølge en ny rapport har 78 pct. af departementerne/styrelserne ikke ført den nødvendige kontrol.

Debat

Bye bye buybacks – og på gensyn. Mange selskaber har aflyst udbyttebetalinger og aktietilbagekøb i kølvandet på det massive økonomiske kollaps, man har kunnet se på tværs af kloden i takt med nedlukningen af samfundene, skriver Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje, i sin seneste klumme.

Det sker denne uge

Genåbningen af Danmark går ind i fase tre i denne uge. Danske Bank kan se frem til at afholde sin udskudte generalforsamling. Den Amerikanske Centralbank holder rentemøde. Og der vil i løbet af ugen dryppe tal ud, der kan give os et bedre overblik over coronakrisens konsekvenser. Blandt andet tal for arbejdsløse i USA, inflationen i maj og udviklingen i de danske boligpriser i den seneste måned. På Finans glæder vi os til at forsyne dig med nyheder, perspektiv og analyse i ugen der kommer. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Hvorfor vælge vinyl, når det er dårlige kopier af digitale kilder? Vinylpladens renæssance fortsætter, og stadig flere titler udgives i det 70 år gamle, analoge lp-format. Men hvad med indholdet på disse skiver, er det også født analogt, eller er det i virkeligheden bare dårlige, analoge kopier af digitalt kildemateriale? Denne artikel punkterer myter. Men en advarsel inden du læser videre: Det bliver meget nørdet.

BRANCHENYT
Læs også