Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Advarsel: Der er for stor usikkerhed i Danske Bank | De rige bankkunder har talt | Det er dyrt at eje sin egen ø

GODMORGEN

Danske Bank kan se frem til at afholde sin udskudte generalforsamling. Der har ikke i nyere tid været så stor usikkerhed om banken som netop nu, siger en af landets førende aktieanalytikere. Dette og meget mere i tirsdagens første briefing. God læselyst!

Nyheder

Opråb til ledelsen før generalforsamling: Der er for stor usikkerhed i Danske Bank. Der har ikke i nyere tid været så stor usikkerhed om Danske Bank som nu. Det skyldes, siger landets førende aktieanalytiker, uklarhed om, hvad banken vil rent forretningsmæssigt, og tvivl om, hvorvidt der er ordentligt styr på kreditpolitikken. Per Grønborg, der er aktieanalytiker i SEB, vurderer ligefrem, at Sydbank og Jyske Bank er bedre stillet end Danske Bank, hvis finanssektoren bliver ramt af flere tab.

Landets banker kæmper med en markant overkapacitet, påpeger aktieanalytiker Per Grønborg fra SEB. Han mener også, at det er svært at forklare rationalet bag mange af Danske Banks handlinger. Foto: Jens Dige/Polfoto/Arkiv.

De rige bankkunder har talt.

Jyske Bank er danmarksmester i tilfredse velhaverkunder, men banken skal tage sig sammen, hvis den ikke allerede i år skal se sig overhalet af Nykredit Bank, som sammen med Danske Bank stormer frem. Sådan lyder konklusionen på årets store tilfredshedsundersøgelse blandt danske bankers velhaverkunder – de såkaldte private banking-kunder. Nordea har de mindst tilfredse kunder ifølge undersøgelsen, men det billede kan Nordea ikke genkende.

Verdenshandlen er truet af rejserestriktioner. Flere organisationer og virksomheder i shippingindustrien kalder på handling, mens 400.000 søfolk er fanget i udlandet på grund af rejserestriktioner.

Kendt dansk højttalerproducent reddet fra konkurs. Højttalerproducenten Libratone er blevet købt af udenlandske investorer og er dermed reddet fra konkurs. Afdelingen i Danmark vil forblive hovedsædet for selskabet salgs- og markedsføring.

Friske data skaber optimisme i USA. Flere kommer i arbejde, og restauranterne er langsomt på vej mod en normalisering, men de nyeste økonomiske prognoser sætter den gryende optimisme i relief.

Storinvestor om aktieopturen: »Jeg har undervurderet centralbanken«. Stanley Druckenmiller var i maj overbevist om, at coronakrisen ville føre til en kreditkrise. Nu er han knap så sikker.

Landets største fitnesskæde klar med åbningsdato. Fitness World, som genåbner efter 3 måneder, vil ved hjælp af sine systemer og indgange sikre, at de svedende medlemmer træner med afstand til hinanden.

Det ser ud til, at det værste for økonomien er bag os, men... Coronakrisen har formentlig toppet. Det er den positive overskrift i en ny økonomisk analyse fra den store britiske kapitalforvalter Schroders.

James Bond har lært biograferne, at de nok skal overleve krisen. Landets største biografkæde vil skrue endnu mere op for sit luksuskoncept. Nedlukningen har nemlig vist, at det store lærred kan noget særligt, selv om streamingtjenesterne vokser.

Danske brødre sælger biler for milliarder - nu tager svigersøn over. De fire Hessel-brødre havde speederen i bund i 2019, men blev hårdt ramt af coronakrisen. Direktøren i 36 år træder tilbage.

Det skriver andre

Lækket dokument: Regeringen åbner for ny kurs i budgetkrig. Regeringen åbner for at opgive kravet om et EU-budget på allerhøjst 1,00 pct. af BNI og ser i et lækket papir også ud til at åbne for uddeling af direkte støtte. (Børsen - låst artikel)

Gik du glip af...

Da Twitter satte foden ned over for Trump – og Facebook lod ham rase. Mark Zuckerberg har før været i ilden over Facebooks rolle i samfundsdebatten. Men denne gang kommer kritikken fra et nyt hjørne af det sociale medies imperium: De ansatte.

USA’s præsident Donald Trump er blevet voldsomt kritiseret for sine skriverier på de sociale medier siden protesterne over George Floyds død. Nu lader Twitter til at have fået nok. Facebook vælger en anden strategi. Foto: Reuters/Leah Millis/Ritzau Scanpix.

Podcast

Vil fakta snart lukke aktiefesten? Overraskende positive jobtal gav i sidste uge det allerede superoptimistiske amerikanske aktiemarked endnu et løft. Men analytikere begynder at advare om, at der kan komme en dukkert, når fakta afslører coronakrisens reelle pris.

Finans fakta

Medicinalselskaber løfter Danmarks industriproduktion i en svær tid. Den danske industriproduktion faldt med 4,5 pct. fra marts til april. Men det kunne være meget værre. Bare spørg Sverige.

Industriproduktion i udvalgte brancher (indeks 100 = 2015). Klik på artikellinket for at se hele grafikken. Chart: René Deichgræber Kilde: Danmarks Statistik.

Dagens profiler

Michael og Freddy Svane, der hele livet er blevet forvekslet med hinanden, har som transportdirektør og ambassadør fyldt godt i mediernes coronadækning. »Jeg er nok lidt mere mild og diplomatisk,« lyder det fra DI’s branchedirektør, Michael Svane, som forklarer, at han som storebror har 10 minutters mere livserfaring. »Siger han det? Ha!« lyder det fra ambassadør Freddy Svane, da han hører brorens forklaring. Han ender med et stilfærdigt: »Jeg er nok mere kontant«.

De fysiske ligheder har både arbejdet for og imod dem. Da Michael Svane tidligt i karrieren arbejdede i Justitsministeriet, bemærkede hans kolleger, at han nogle morgener farvelkyssede med en kvinde, som på ingen måde lignede hustruen, som sad derhjemme og var højgravid med parrets første barn. Fotos: Betina Garcia/Privatfoto.

Dagens tal

5,2

Verdensbankens dystre prognose. Verdensbanken regner nu med et fald på 5,2 pct. i globalt bruttonationalprodukt (bnp) i år, kun efterfulgt af en stigning på 4,2 pct. næste år.

Økonomi

Friske data skaber optimisme i USA. Når den pengepolitiske komité i den amerikanske centralbank, Federal Reserve Bank, tirsdag den 9. og onsdag den 10. juni samles til møde, vil den største udfordring blive vurderingen af, hvor hårdt USA er mærket af coronakrisen, og hvor lang tid det vil tage at genrejse økonomien til det niveau, som den havde før krisen. Journalist Keld Louie Pedersen klæder dig på til de kommende dages rentemøder.

Børs

Lukkerekord for Nasdaq-indekset i USA. Optimismen spirrer igen på markederne. Nasdaq-indekset steg mandag på 1,1 pct. Den tidligere lukkerekord fra den 19. februar blev dermed overgået. S&P 500- og Dow Jones-indekset steg ligeledes med henholdsvis 1,2 pct. og 1,6 pct. De to indeks har nu stort set udryddet årets fald. De positive takter fortsatte dermed på det amerikanske aktiemarked efter fredagens flotte fremgang.

Debat

Nu begynder flere flyselskaber igen at have afgange til Sydeuropa. Selskaberne melder om stor interesse fra danskere for at komme sydpå i sommerferien. Imod Udenrigsministeriets anbefaling. Men nogen kan hurtigt komme til at se dumme ud. Hvis nogen af de danskere, der trodser vejledningen, vender hjem med covid-19, skriver Anders Heide Mortensen.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Erhverv: Danske Bank holder i dag ordinær generalforsamling. Den blev udskudt fra 17. marts på grund af coronavirus
  • Erhverv: Den amerikanske smykkekæde Signet, der forhandler Pandora-smykker, kommer med regnskab for årets 1. kvartal.
  • Økonomi: Den Amerikanske Centralbank, Federal Reserve, holder i dag og i morgen rentemøde. Der ventes en meddelelse efter mødet i morgen.
  • Økonomi: Danmarks Statistik offentliggør handels- og betalingsbalancen for april, samt statistik for antallet af overnatninger i april på hoteller, vandrehjem med mere.
  • Politik: Organisationen af olieeksporterende Lande (Opec) holder videokonference i dag.

PS...

Det er dyrt at eje sin egen ø. Siden Saxo Bank-milliardæren Kim Fournais i 2005 købte Vejrø har selskabet bag givet et samlet underskud efter skat på 264,3 mio. kr. Senest blev det i 2019 til et rekordstort underskud på 69,8 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også