Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Regeringen åbner for et tillæg til dagpengene | Begrænset butiksplads tvinger Pandora til at sætte fart på digital omstilling | Hvem sagde corona? Her er boligpriserne steget 3 pct. på én måned

GODMORGEN

Et tillæg til dagpengene kan være på vej, Pandora tvinges til at speede digital udvikling op, og så stiger boligpriserne igen. Det og meget mere i morgenens første briefing fra Finans.

Nyheder

Regeringen åbner for et tillæg til dagpengene

Fagbevægelsen har længe krævet et corona-tillæg, men nu spiller regeringen selv et tillæg til dagpengesatsen ind i forhandlingerne om en afløser for lønkompensation. Regeringen vil gøre arbejdsfordeling til afløseren for lønkompensation, men funktionæransatte risikerer indgreb i velerhvervede rettigheder og økonomisk tab.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard forsøger at lande en aftale med arbejdsmarkedets parter om udvidet brug af arbejdsfordeling, når ordningen med lønkompensation udløber til september. Arkivfoto: Jens Dresling.

Begrænset butiksplads tvinger Pandora til at sætte fart på digital omstilling

Coronaens krav om afstand mellem mennesker vil betyde færre kunder i de fysiske butikker, og det kan gå hen og få afgørende betydning for den digitale udvikling hos smykkegiganten Pandora.

Status på coronakrisen: Dansk økonomi klarer sig bedre end frygtet. Det så ellers sort ud i marts, da nedlukningerne lammede landet. Men nye nøgletal viser, at økonomien er sluppet bedre igennem krisen end frygtet. Nu venter runde nr. to.

Britisk toldmur kan udradere dansk milliardeksport. Eksporten af Lurpak og bacon over Nordsøen er truet af forlis. Den britiske regering vil indføre toldsatser, som kan udradere op mod 70 pct. af den danske fødevareeksport til Storbritannien.

Danske Banks bestyrelse får lønforhøjelse. Karsten Dybvad og resten af Danske Banks bestyrelse kan se frem til pæne lønforhøjelser efter tirsdagens generalforsamling. Bestyrelsesformanden måtte arbejde længe for sin lønforhøjelse, men Karsten Dybvad synes ikke, at lønstigningen var det vigtigste på generalforsamlingen.

Hvem sagde corona? Her er boligpriserne steget 3 pct. på én måned. Coronakrisen har givet boligmarkedet et chok. Men på kort tid har markedet fået det overraskende godt. Salgsfesten er dog truet flere steder: Der er nu flere boliger til salg i Jammerbugt end i København.

Bilindustrien har det forfærdeligt. Bilsalget er styrtdykket under coronakrisen, og de nyeste prognoser forudser, at der vil gå flere år, før det tabte er vundet tilbage.

Lundbeck planlægger fyringsrunde. Medicinalkoncernen nedlægger 130-160 stillinger globalt, herunder 100 i Danmark. Lundbeck vil være mere moderne i sin forsknings- og udviklingsstrategi, selvom det koster en række medarbejdere jobbet, lyder det fra koncerndirektør.

"Årets cateringleverandør" i 2019 går konkurs. Madkastellet har valgt at lade sin catering- og eventvirksomhed gå konkurs. Over 40 årsværk er påvirket.

Kamerakæmpe poster 6 mia. i dansk medicinfabrik. Den japanske kamerakonglomerat Fujifilm vil investere massivt i sin Hillerød-baserede lægemiddelfabrik for at fordoble den mængde medicin, som kan produceres på anlægget.

Det skriver andre

Fynsk oliekøbmand overdrager hovedparten af livsværk til sine børn. 36-årige Nina Østergaard Borris får sammen med sin lillesøster på 30 år overdraget to tredjedele af aktierne i familiens olieselskab med en omsætning på 71,6 mia. kr. (Børsen - låst artikel)

Ændring af hastelov kostede virksomheder mindst 18 milliarder kroner. Brancheorganisationen SMVdanmark foreslår, at der oprettes en særlig coronadomstol og overvejer et fælles søgsmål mod regeringen. Løb regeringen fra regningen? (Berlingske)

Gik du glip af...

Fondsbørs stiller skarpt på virksomheders miljø- og samfundsansvar. Investorerne har kæmpe interesse for virksomhedernes indsats på klima og sociale forhold, og den københavnske fondsbørs Nasdaq ser nu en forretningsmulighed i at indsamle oplysningerne for dem.

I Nasdaqs opgørelse kan man aktuelt se f.eks., at A.P. Møller-Mærsk har den højeste CO2-udledning, at Carlsberg har det højeste vandforbrug og at afstanden mellem topchefens løn og gennemsnitslønnen er størst i Mærsk og Ambu.

Podcast

Da Danish Crown købte Kina-grisen i sækken. Danish Crown trak sig for nylig ud af en aftale, der skulle have kastet masser af omsætning af sig, men Alibaba-selskabet viste sig ikke at kunne levere varen. Men det kinesiske eventyr er slet ikke opgivet, fortæller journalist Lars Attrup i dagens podcast.

Serie: Det har vi lært af coronakrisen

James Bond har lært biograferne, at de nok skal overleve krisen. Hvis biografgæsterne i fremtiden fordriver ventetiden ved at snakke om, hvad coronakrisen egentlig førte med sig af små og store forandringer i filmindustrien, behøver de blot at læne sig tilbage og mærke efter: Landets største biografkæde vil skrue endnu mere op for sit luksuskoncept - for nedlukningen har vist, at det store lærred kan noget særligt, selvom streamingtjenesterne vokser.

Læs hele serien: "Det har vi lært af coronakrisen"

Nordisk Film Biografer med Casper Bonavent i spidsen vil bruge krisen til at fokusere endnu mere på kvaliteten foran det store lærred. Foto: Stine Bidstrup. 

Dagens profil

»Jeg har aldrig oplevet noget lignende.« Heldigvis trives hun godt med at have travlt, og arbejdskapaciteten er stor. »Døgndrift« er faktisk det ord, som Katia Østergaard først kommer i tanke om, når hun skal beskrive de seneste måneder i coronakrisens stormvejr. Mød her den 50-årige topchef for Horesta.

Katia Østergaard, adm. direktør i Horesta, blev sidste år gift med Wolfgang Neumann, topfigur i den internationale hotelbranche. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

128

Opsvinget varede i 128 måneder, og det var dermed det længste i amerikansk historie. Men nu er det slut. Den amerikanske økonomi blev ramt af en recession i februar - allerede inden coronaen for alvor ramte, lyder det fra den amerikanske recessionskomité.

Børs

Mindre tilbagegang på Wall Street. I USA skrumpede det brede S&P 500-indeks i aftes med 0,8 pct., mens Dow Jones-indekset tabte 1,1 pct. Nasdaq steg med 0,3 pct. Efter flere dage med optur, var der med andre ord mere stilstand og mindre tilbagegang på markederne, mens verden kæmper sig ud af coronakrisen.

Debat

Kina vil frem mod 2035 omdanne den sydligste ø Hainan til et eksperimentarium. Udenfor Asien får Hainan ikke mange klokker til at ringe. Men det vil være anderledes om fem år og endnu mere markant forskelligt fra dagens verden i 2035, hvis Kinas nyeste ambitiøse projekt lever op til ambitionerne, skriver kommentator Jan Lund.

Det sker i dag

  • Erhverv: Luftfartsselskabet Air France kommer med trafiktal for maj.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal på inflationen i maj. European Business Summit holder online debat om konsekvenserne af coronapandemien for Europas økonomi. Finansdanmark udsender opgørelse over, hvor mange boliger, der var udbudt til salg i maj. Boligsiden.dk offentliggør i dag Boligsidens Markedsindeks for maj.
  • Politik: Organisationen af olieeksporterende Lande (Opec) holder videokonference i dag med en gruppe lande, der kaldes non-Opec, som blandt andet inkluderer Malaysia og Rusland.
  • Øvrigt: Højesteret afsiger dom i en sag om designet af en gummistøvle. Designeren Ilse Jakobsen fra Hornbæk har anlagt sag mod Morsø Sko Import for at efterligne hendes produkt og dermed have krænket ophavsrets- og markedsføringsloven.

PS...

Igennem tiden har restauranten klaret sig igennem fem økonomiske kriser. Coronakrisen tog da heller ikke livet af det kendte spisested Restaurationen, der åbnede tilbage i 1991, men nu går ægteparret bag på pension. Læs Politikens interview med den bramfri kok Bo Jacobsen, der nu trækker stikket.

BRANCHENYT
Læs også