Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Henrik Poulsen stopper i Ørsted | Eksporteventyr af digitalisering lurer forude | Hård kritik: Jyske Bank overser aktionærerne

GODMORGEN

Det Økonomiske Råd offentliggør ved middagstid en vurdering af den økonomiske situation og udsigterne for dansk økonomi frem til 2021. Først dagens tidlige overblik, hvor vi blandt andet ser nærmere på Henrik Ørsteds overraskende exit fra Ørsted.

Nyheder

Henrik Poulsen stopper i Ørsted

Ørsted skal have ny topchef. Henrik Poulsen har opsagt sin stilling efter otte år som adm. direktør i energikoncernen og fortsætter kun som administrerende direktør indtil senest 31. januar 2021.

Henrik Poulsen stopper i Ørsted efter otte år på posten. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017

Eksporteventyr af digitalisering lurer forude.

Digitaliseringen af Danmark – både i virksomheder og i hele den offentlige sektor – viste muskler, da Danmark blev lukket ned og de fleste kontorarbejdere sendt hjem midt i marts. Det ser danske it-firmaer store eksportmuligheder i fremover.

Hård kritik: Jyske Bank overser aktionærerne. Jyske Bank angribes for at overse aktionærerne og have alt for høje omkostninger, ligesom en bankekspert sætter spørgsmålstegn ved, om det overhovedet giver mening, at banken er børsnoteret. Kritikken kommer i forbindelse med bankens generalforsamling, der afholdes i hovedsædet i Silkeborg tirsdag, og hvor der bl.a. skal vælges en ny formand.

Olien under fornyet pres af coronakrisen. Frygten for en 2. virusbølge breder sig i USA og Kina, hvilket skaber tvivl om udviklingen i den globale olieefterspørgsel.

Ny superinsulin overgår Novo-direktørs egne forventninger. Novo Nordisk har præsenteret nye data for insulinen Icodec, der skal tages ugentligt, og den er fuldt ud i stand til at levere samme data som den gyldne standard Lantus fra franske Sanofi.

Konservative sikrer regeringen flertal bag EU-mandat. Med støtte fra De Konservative har statsminister Mette Frederiksen fået flertal til at forhandle om det nye syvårige EU-budget. Venstre får dermed ikke indfriet det krav, som partiformand Jakob Ellemann-Jensen stillede i sidste uge.

Brexit-forhandlinger skal op i gear hen over sommeren. Det er ikke kun coronavirussen, der holder lederne af Storbritannien og EU på behørig afstand af hinanden. WTO-boss understreger alvoren for Storbritannien, hvis der ikke kommer en aftale med EU.

Finte kan få feriepengene til at yngle. Når de indfrosne feriepenge tøes op, skal de bruges til forbrug, lyder beskeden fra regeringen. Men hvis ikke man har brug for pengene her og nu, kan man både nedsætte skatten og øge sin pensionsformue med en skattefinte.

Det skriver andre

Grim dagsorden venter danskerne trods milliardstor hjælp. Trods sommerpakken vil udfordringerne for den danske økonomi de kommende måneder vælte frem, advarer økonomer. (Berlingske - låst artikel)

Dansk selskab klar med verdens største klimafond. En gigantisk grøn fond bliver nu lanceret i Danmark. Fonden har allerede fået to markante danske investorer med sig, og flere andre forbereder store indskud. (TV 2)

Gik du glip af...

Tre ugers hengemte feriepenge udbetales til danskerne i efteråret, og borgere på sociale ydelser får en skattefri check. Et politisk flertal er klar med en pakke, der skal puste ekstra luft i økonomien. Her er nogle af hovedelementerne:

  • En ny statsfond med en pengebeholdning på 10 mia. kr. skal kunne skyde midler ind i kriseramte virksomheder for at sikre deres overlevelse.

  • Tre uger af danskernes indefrosne feriepenge udbetales til efteråret.

  • Borgere på overførselsindkomst modtager et skattefrit engangstilskud på 1.000 kr., som ikke modregnes i andre ydelser. Udbetalingen ventes til efteråret.

  • Virksomhedernes fradrag for udgifter til forskning og udvikling hæves midlertidigt.

  • Virksomheder ramt af bl.a. forsamlingsforbud og regler og åbningstider vil kunne søge om kompensation for faste udgifter frem til 31. august.

Både LA og DF forlod forhandlingerne inden et politisk flertal kunne præsentere en hjælpepakke, der skal sparke gang i økonomien oven på coronakrisen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Podcast

Astrofysikeren Anja Andersen fik en ubehagelig overraskelse, da hun efter sin skilsmisse så sin pension efter. Hør hvordan hun har rettet op på fejlen, og hvorfor rigtig mange andre kvinder burde gøre det samme. Hør eller genhør mange andre af Finans' Podcast her.

Finans fakta

Dankortbrug i massivt fald. Under coronakrisen har mange butikker skiltet med, at de gerne ser, at kunderne betaler med f.eks. dankort i stedet for kontanter. Alligevel har krisen været en regulær mavepuster for det bolsjefarvede betalingskort. Det er i hvert fald det billede, som tegner sig, hvis man dykker ned i Nationalbankens tal for betalinger for januar, februar og marts.

Dagens profil

Selv om Pia Deleuran har måttet deponere sin advokatbestalling på grund af en hjerneblødning, har hun stadig tænkt sig at gøre noget for samfundet. Hendes mailboks vidner om, at hun heller ikke om natten slapper af. Og at det ikke er lykkedes skæbnen - eller hvem det nu er - at vælte hende omkuld, efter at hun i oktober 2018 fik hjerneblødningen og kun med nød og næppe overlevede. Onsdag fylder hun 60 år.

 

Pia Deleuran har genoptrænet sig til nærmest at tale normalt, hun kan måske komme til at gå igen (hun sidder i kørestol), efter at hun blev ramt af hjerneblødningen i 2018. Foto: Gregers Tycho

Dagens tal

15.000

Så mange job skulle den økonomiske hjælpepakke, som minimum kunne skabe. Det er i hvert fald det bud en række økonomer er kommet frem til, efter at et politisk flertal sent søndag aften blev enige om den økonomiske stimuluspakke, hvis detaljer er beskrevet ovenfor.

Børs

USA's centralbank løftede aktierne efter sløv start. Dow Jones-indekset endte med en stigning på 0,6 pct., mens it-aktierne på Nasdaq steg 1,4 pct. Det brede S&P 500-indeks steg 0,8 pct. Indledningsvist dykkede aktierne, men stemningen vendte og udløste pæne plusser, da Federal Reserve lancerede et bredt opkøbsprogram af amerikanske erhvervsobligationer. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Den særeste dialekt i Danmark er lufthavnsengelsk. Dansk har ikke en chance. Lufthavnsengelsk har bly i boksehandsken. Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver, skriver om det med at være et lille land i en stor, globaliseret verden.

Det sker i dag

  • Erhverv: Jyske Bank afholder generalforsamling.
  • Økonomi: Det Økonomiske Råd offentliggør i dag en vurdering af dansk økonomi og offentlige finanser. Og i udlandet ventes de tyske tal for inflationen i maj endelig opgjort.
  • Politik: Europaudvalget mødes i dag med finansminister Nicolai Wammen for blandt andet at præsentere EU's finansielle ramme fra 2021-2027 samt et forslag om at ændre budgettet for 2020. Nicolai Wammen er også kaldt i åbent samråd om statens brug af Kammeradvokaten.

PS...

Grænserne til udlandet åbnede så småt op mandag. Så nu kan den brede befolkning indtil videre drage udenlands til Tyskland, Norge og Island. Og netop Tyskland planlægger rigtig mange danskere ifølge flere medier at rejse til i sommerferien. DR giver her svar på fem vigtige spørgsmål, som er gode at kende, inden man rejser på ferie syd for grænsen i en tid, der stadig er præget af corona. 

BRANCHENYT
Læs også