Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Elitevirksomheder blæser til opkøbsangreb under coronakrisen | Coronakrisen åbner ladeport for luftens lavprisselskaber | Novos fedmecocktail leverer varen

Facebook med Mark Zuckerberg i spidsen har nu købt en svensk virksomhed. Foto: Marcio Jose Sanchez

GODMORGEN

Vi nærmer os weekenden med hastige skridt. Du kan passende starte fredagen med et nyhedsoverblik over det seneste og bedste.

Nyheder

Elitevirksomheder blæser til opkøbsangreb under coronakrisen

En række store danske virksomheder har brugt coronakrisen til opkøb, og flere ventes at være på vej. Det giver god mening at købe op nu, men noget af det er også rene tilfældigheder, lyder det fra flere iagttagere. Bump på vejen har langt fra skræmt Velux fra at udleve sit nye eventyr med at købe andre virksomheder op. Coronakrisen kan få flere muligheder frem i lyset. Krise åbner for ny offensiv hos vindueskæmpen: »Vi er klar til at foretage nye opkøb«.

Coronakrisen gør, at væksten i Velux formentlig er aflyst i 2020. Men David Briggs ser muligheder i fremtiden og har igen rettet sit fokus på opkøbsmuligheder, som der måske kommer flere af pga. krisen. Foto: Gregers Tycho.

Coronakrisen åbner ladeport for luftens lavprisselskaber

Norwegian og SAS er sårbare selskaber efter coronakrisen. Analytiker vurderer, at det vil blive udnyttet af de stærkeste lavprisselskaber, der vil kapre kunder og markedsandele.

IEA lancerer storstilet plan for bæredygtigt opsving. Frem til 2023 skal der investeres 20.000 mia. kr. i et bæredygtigt opsving, der vil skabe millioner af job og resultere i en markant reduktion i den globale CO₂-udledning.

Novos fedmecocktail leverer varen. Novo Nordisks kombination af to lægemidler som fedmebehandling skaber optimisme i det danske medicinalselskab.

Rederi taber 29 mia. kr. på et kvartal. Økonomien styrtbløder i verdens største krydstogtrederi. På grund af coronakrisen er hele flåden lagt op, og selskabet har de seneste tre måneder tabt 29 mia. kr.

Skandale i teknologigigant: 14 mia. kr. er forsvundet. Selskabets revisor har afvist at underskrive selskabets 2019-regnskab, og jorden åbner sig nu under Wirecard, der formidler digitale betalinger for både forbrugere og virksomheder.

Nu ruller hjulene igen: Smoggen er tilbage over storbyerne. Under coronakrisen blev himlen blå over verdens storbyer. Nu er trafikken og udledningerne af drivhusgas ved at være oppe samme niveau som før krisen.

Hvem skal nu betale? Hvem skal have pengene? Og hvordan skal de bruges? De europæiske milliarder skal i gang med at skifte hænder, men først skal betingelser og principper på plads. Før fredagens topmøde opfordrer den tidligere præsident Francois Hollande sin partifælle Mette Frederiksen til at vise mere europæisk solidaritet.

Det skriver andre

Statsministeren inviterer klimatopchefer til Marienborg. Efter et pres fra erhvervslivet har Mette Frederiksen nu inviteret det grønne erhvervsråd med topchefer fra 13 forskellige brancher til et møde. Det er i sidste øjeblik, hvis rådet og de 13 topchefer skal nå at give deres input, inden der skal træffes afgørende klimabeslutninger. (Berlingske - låst artikel)

Facebook køber svensk korttjeneste. Facebook bekræfter, at selskabet overtager den svenske crowdsource-baserede by- og landkorttjeneste Mapillary, et selskab med base i Malmø, men ønsker ikke umiddelbart at løfte sløret for prisen eller andre detaljer. (Reuters)

Gik du glip af...

Torsdag åbnede den danske regering grænserne til det meste af Europa. Nye rejsevejledninger og grænselempelser betyder, at der fra 27. juni kan rejses til og fra flere lande.

  • Rejsebranchen: Glæden var stor hos SAS og Norwegiean, der meldte om åbning af flere ruter. Rejseselskaberne Tui og Apollo står også klar til at sende danskerne på ferie, selvom der er nogle udfordringer.
  • Turistbranchen: Horesta glædede sig over åbningen, men kritiserede samtidig 6-dages reglen, som de mener er endnu mere uforståelig nu. Mange turister vil fravælge Danmark som destination som følge af den. Samtidig vil mange danskere nu rejse ud, og disse danske turister vil mangle i det danske sommerland.
  • Turisterne: Færre i swimmingpoolen, masker og afstand. Det bliver nok en noget anderledes sommerferie sydpå, end den danskerne er vant til. Her er, hvad du skal vide om corona-retningslinjerne på danskernes mest populære rejsemål.

Sommerferien vil være reddet for nogle, efter at regeringen nu vil åbne for indrejse til flere lande, bl.a. Grækenland. Arkivfoto: Torleif Svensson/RItzau Scanpix.

Serie - Det har vi lært af coronakrisen

Øget digitalisering kan spare medicinalindustrien for milliarder. Mens stribevis af milliarddyre kliniske studier har været sat på pause under coronakrisen, har situationen også åbnet for langt smartere måder at gøre tingene på. Det gælder ikke mindst måden, den globale medicinalindustri kører studierne på.

Det koster enorme summer at udvikle ny medicin, og en af de store omkostninger er kliniske studier. Foto: Gregory Bull/AP.

Finans fakta

Coronakrisen har vækket deflations-spøgelset. Coronakrisen er ved at kvæle den sidste inflation i Europa. I 14 EU-lande falder priserne nu.

Inflationen er i frit fald i Europa. Coronakrisen har stort set kvalt prisstigningerne i Europa. Inflationen i euroland er helt nede på 0,1 pct. (årlig inflation pct.). Grafik: Lars Attrup.

Dagens profil

»Coronakrisen har lært mig, at vi skal presse på overfor politikerne og hele tiden være synlige i debatten. På den måde ændrer vi tingenes tilstand for de mange, der både ejer og driver en lille eller mellemstor virksomhed,« pointerer 45-årige Jakob Brandt. Selv om han først tiltræder som adm. direktør i SMV Danmark den 1. juli, er han allerede i fuld gang med sit nye arbejde.

Jakob Brandt har tidligere været erhvervschef i Københavns Kommune. Foto: Ulrik Jantzen.  

Dagens tal

1,5

Negativt nyt fra USA. Antallet af nye ledige overraskede torsdag negativt i USA. Godt 1,5 mio. amerikanere meldte sig ledige i sidste uge, og dermed har 46 mio. ansatte mistet jobbet, siden coronakrisen for alvor ramte USA for 13 uger siden.

Børs

Stilstand for aktierne på Wall Street. Det brede S&P 500-indeks steg i aftes 0,1 pct. Dow Jones-indekset faldt med 0,2 pct., mens teknologitunge Nasdaq steg 0,3 pct. Investorerne måtte forholde sig til nedslående ledighedstal og meldinger om et stigende antal coronatilfælde i flere amerikanske stater. (Reuters)

Debat

Statens magtfulde krisefond kan lægge erhvervslivets top i lænker. Vi er vel efterhånden der, hvor de færreste danske øjenbryn ville blive løftet, hvis regeringen nationaliserede erhvervslivets industrilokomotiver med henvisning til smittetrykket, børnenes fremtid og vores fælles velfærd. Men det stopper nu. Fordi det skal stoppe nu, skriver chefredaktør Steen Rosenbak.

Steen Rosenbak, chefredaktør.

Det sker i dag

  • Økonomi: Finansdanmark udgiver tal på gennemsnitlige priser og antallet af handler på ejerboliger i de første tre måneder af 2020.
  • Økonomi: Danmarks Statistik udgiver tal på forskellene i arbejdsomkostninger i henholdsvis Europa og USA i første kvartal 2020.
  • Politik: Der afholdes et EU-videotopmøde om det nye EU-budget og en genopretningsfond, der tilsammen skal anbringe godt 1.850 mia. euro.
  • Politik: Folketingets Europaudvalg mødes i dag. På dagsordenen er blandt andet det kommende rådsmøde for miljø.

PS...

Verdens største økonomi er ved at løbe tør for mønter. Centralbanken i USA har været nødt til at rationere distributionen af mønter til bankerne fra United States Mint. Den normale strøm af mønter går typisk fra forbrugerne til eksempelvis restauranter, mindre købmænd og convience-butikker, men den pengetrafik stoppede med lukningen af samfundet.

BRANCHENYT
Læs også