Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Ny bred energiaftale er faldet på plads | Ejendomsejere har milliarder i klemme | Medicinalindustrien kan spare digitale milliarder

GODMORGEN

Et bredt politisk flertal indgik i nat en ny klimaaftale, der skal sikre den ønskede CO2-reduktion frem mod 2030. Det kan du læse mere om nedenfor, hvor du får ugens første overblik på nyhedsfronten.

Nyheder

Ejendomsejere har milliarder i klemme hos kriseramte virksomheder

Mange virksomheder, især butikker og hoteller, har svært ved at betale husleje som følge af coronakrisen. Det har ført til et milliardhul i kassen hos dem, der ejer ejendommene. Shoppingcentrene håber dog på comeback i butikkernes salgstal: »Det er klart, at der er nogle, der er knækket«.

»Vi har modtaget en række opsigelser,« siger Jesper Faurholdt, adm. direktør i Danske Shoppingcentre. Han forventer en stigning i mængden af tomme lokaler som følge af coronakrisen. Foto: Gregers Tycho.

Øget digitalisering kan spare medicinalindustrien for milliarder

Mens stribevis af milliarddyre kliniske studier har været sat på pause under coronakrisen, har situationen også åbnet for langt smartere måder at gøre tingene på. Det gælder ikke mindst måden, den globale medicinalindustri kører studierne på. Og det er langt fra kun i medicinalindustrien, at man har gjort sig vigtige erfaringer oven på coronakrisen. Læs meget mere i vores tema her.

Ny bred energiaftale er faldet på plads. Et bredt flertal i Folketinget er natten til mandag blevet enige om en klimaaftale med principbeslutning om en grøn skattereform med CO2-afgift. De endelige detaljer udestår fortsat, men det ligger ifølge parterne fast, at der udover en CO2-afgift bl.a. også skal etableres to energiøer. Danmarks mål er at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

Mange misser gevinst ved at forlænge pension. I PFA kan hver tredje få en gevinst på 10.000-50.000 kr. efter skat ved at forlænge ratepensionen fra 10 år til 20 år. Men nye tal viser, at kun hver femte forlænger udbetalingsperioden.

Luftfarten ønsker afgifter lempet. Politiske forhandlinger om genstart af luftfarten blev indledt søndag. Mens regeringens støttepartier gerne ser hensyn til klimaet som del af aftalen, vil luftfarten selv gerne have økonomisk støtte eller fritages for afgifter.

Filippinsk centralbank afviser at kende til forsvundne milliarder. 14 mia. kr., som den tyske betalingsgigant Wirecard ikke kan lokalisere, har på trods af mistanke ikke været gennem det filippinske system, lyder det fra Bangko Sentral ng Pilipinas.

Dansk Metal forslår ny model for udbetaling af feriepenge. Det sker efter, at beregninger viser, at udbetalingen af de indefrosne feriepenge vil betyde, at næsten 100.000 danskere bliver sendt over topskattegrænsen.

Og mere topskat: Det er nemlig muligt at spare den hele to gange. Ligger man omkring topskattegrænsen, når ens pension skal udbetales, kan man ved at time udbetalingen få en ekstra gevinst, viser beregninger.

Korrektion lurer: Investeringsoptur i emerging markets er for usikkert. Optimismen på de finansielle markeder har fået investorerne til igen at kaste sig over de risikable investeringer på fjerne markeder. Men hverken coronasmitte eller økonomisk krise er ovre endnu, advarer analytikere.

Danske bilbrødre i milliontab. De to brødre bag den danske industrivirksomhed Tajco, der producerer rørhaler til biler, er ramt af nedgang i forretningen. Omsætningen i Tajco dykker for andet år i træk, og der er underskud, viser et nyt regnskab.

Det skriver andre

Bank of England undskylder for slaveri. Storbanken er blevet den seneste i rækken af britiske selskaber til at undskylde for sine historiske bånd til slaveriet. Ledelsen har samtidigt lovet at give mere finansiel støtte til minoriteter og sorte fællesskaber. (CNN)

Spanien genåbner grænser til de fleste europæiske lande. Borgere fra de øvrige EU-lande på nær Portugal kan nu krydse grænsen, efter Spanien har været lukket og haft forbud mod rejser også internt i landet siden 14. marts. (Reuters)

Elon Musk og resten af ledelsen i Tesla bliver sagsøgt igen. Denne gang er det en pensionsfond, der repræsenterer politi og brandvæsen i Detroit, som mener, at ledelsen i Tesla har givet sig selv for høje bonusser på bilproducentens regning. (Bloomberg)

Italiensk turistsektor i knæ også efter genåbning. Selvom landet åbnede for turister 3. juni, forventer landets turistråd et voldsomt fald i antallet af udenlandske turister. Landet, der i 2018 havde 60 mio. udenlandske turister regner med 56 mio. færre overnatninger i år. Det svarer til et tab på 3,2 mia. euro. (NTP, AFP, TT).

Podcast

Skjult i en musikkasse flygtede Carlos Ghosn fra retsforfølgelse i Japan. Den tidligere Nissan-topchef beskylder sine fjender for komplot – de mener, han blev for magtfuld og selvdestruerede. Bliv klogere på, hvad der er op og ned i den spektakulære sag i vores daglige podcast, som du samtidig kan finde flere tidligere af her.

Fra korrespondenten

Ansigtsgenkendende teknologi spotter dig i mængden – er det ok? Algoritmerne har længe overvåget dig via overvågningskameraer. Nu kan de også snart automatisk genkende dit ansigt. Anonymitet ligner snart et fortidslevn. Med ansigtsgenkendende teknologi kan staten altid finde dig - borgerretsgrupper slår alarm.

Overvågningskameraer er efterhånden alle vegne. Men nu kan softwaren bag dem også identificere dig og sende dine handlinger direkte ned i myndighedernes databaser. Foto: Reuters/Thomas Peter/Ritzau Scanpix.

Finans fakta

Danmark har de højeste forbrugerpriser i EU. Både fødevarer, transport, hotelovernatning og restaurantbesøg er dyrest i Danmark. Danmark har i særklasse de højeste forbrugerpriser i EU.

(EU-27 er indeks 100). Danmark har Europas højeste forbrugerpriser. Grafik: Lars Attrup.

Dagens profil

Gitte Seeberg: »Ingen må mene noget som helst, og der tromles henover folketingspolitikerne«. Hun var afklaret med at forlade politik og kunne ikke tænke sig at være folketingspolitiker igen. »Ingen må jo mene noget som helst, og der tromles henover folketingspolitikerne,« lyder det fra Gitte Seeberg, som torsdag fylder 60 år. I dag færdes hun som adm. direktør og lobbyist for Autobranchen Danmark stadig på Christiansborg. »De stærke værdier, som jeg har, kommer nok især fra min mor«.

Gitte Seeberg drømte som barn om at blive pilot. I stedet blev hun jurist og siden advokat. Foto: Gregers Tycho.

Debat

Investering i sort energi er ”risky business”. Aktier i energisektoren er steget mere end andre aktier de seneste tre måneder. Opportunistiske investorer er stormet ind i energiselskaber efter store fald. Det har været givtigt, men der er grund til stor varsomhed, skriver Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit, i sin seneste klumme.

Det sker denne uge

Nu begynder den sidste uge, før agurketiden for alvor sætter ind. Internationalt byder ugen på topmøde mellem repræsentanter fra EU og Kina. Og nationalt afsiger Højesteret fredag dom i sagen mod Eik Bank. Desuden begynder folkeskolernes sommerferie fra på fredag og fra lørdag genåbnes grænserne yderligere i store dele af Europa, så sommerferien også kan nydes udenfor de danske grænser. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Det bliver kaldt et samlerobjekt uden lige, og det afspejler sig også i prisen. Den guitar, som den afdøde forsanger i grungebandet Kurt Cobain spillede på under en sjælden og i dag legendarisk akustisk koncert, er blevet solgt på auktion. Køberen, Peter Freedman, har givet 6 mio. dollar for guitaren, der er en akustisk-elektrisk 1959 Martin D-18E. Det er rekord for en guitar solgt på auktion. Kurt Cobain og resten af Nirvana indspillede koncerten MTV Unplugged i 1993 bare fem måneder før, forsangeren blev fundet død. (BBC)

BRANCHENYT
Læs også