Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Store ejendomsmæglere skrumper | Healthtech-industrien forventer eksporteventyr | Sommerhussalget er fordoblet på et år

GODMORGEN

Her er, hvad du skal vide.

Nyheder

Danske Banks ejendomsmægler Home skrumper

Boligsælgerne foretrækker tilsyneladende de mindre ejendomsmæglere frem for de bankejede mæglerkæder, som har tabt markedsandele det seneste år. Home er gået 5,69 pct. tilbage i forhold til sidste år. Men nogle af de nye mindre kæder er kommet i karambolage med Dansk Ejendomsmæglerforening.

Den ejendomsmægler, som går mest frem det seneste år, er kæden John Frandsen. Butikken har i dag 11,25 pct. flere boliger til salg end 1. juni sidste år. Arkivfoto: Ole Lind.

Healthtech-industrien forventer eksporteventyr efter krisen.

Healthtech-industrien i Danmark kan stå over for et eksporteventyr i milliardklassen efter coronakrisen. Det er meldingen fra flere organisationer, som blandt andet udvikler software, apps og udstyr rettet mod sundhedsområdet, og som under krisen har oplevet en øget efterspørgsel.

Sommerhussalget er fordoblet på et år. Intet kan stoppe danskernes glubende appetit for sommerhuse. På blot et år er sommerhussalget fordoblet, eller mere præcist: I maj blev der solgt 93 pct. flere sommerhuse end i samme måned sidste år, viser Boligsidens nye markedsindeks. Og noget tyder på, at det ikke er slut endnu.

Landets største ejendomsmæglerkæde åbner nyt kundecenter. Landets største ejendomsmæglerkæde EDC ansætter nu 30 medarbejdere til at tage imod opkald fra boligsøgende danskere, som ønsker at blive klogere på en bolig på tidspunkter af døgnet, hvor ejendomsmægleren er utilgængelig.

DSV overrasker positivt. Transportselskabet DSV meddeler, at andet kvartal trods coronakrise er gået bedre end ventet. Men der er stadig ingen prognose for hele året.

Rejselystne danskere er klar til at booke næste ferie. I løbet af den forgangne weekend er antallet af søgninger hos rejsesøgemaskinen Momondo steget 142 pct. Det ligger dog fortsat 10 pct. under normalen i forhold til året før.

Dansk milliardærfamilie i generationsskifte. Enggaard-familien, der er Nordjyllands rigeste, gennemfører nu et generationsskifte. 80-årige Jørgen Enggaard har således valgt at lade sønnerne Asger Enggaard og Jens Enggaard overtage kontrollen over Jørgen Enggard-koncernen, som står på to ben; bygge- og udviklingsvirksomheden A. Enggaard og kranvirksomheden BMS.

Svære forhandlinger forudses til efteråret efter klimaaftale. Der er ros til en ny klimaaftale, men forude venter vanskeligere og større beslutninger, lyder advarslen.

Det skriver andre

Mads Nipper vil have alle til at betale drivhus­gasafgift. Grundfos-chefen stempler ind i debat om CO2-afgift med en væsentlig betingelse: Provenu skal gå til at lette andre afgifter. (Børsen - låst artikel).

Trump vil suspendere tech- og forskervisa for resten af året. USA's præsident, Donald Trump, vil forlænge et forbud mod udstedelse en række former for indvandring på arbejdsvisa. Det gælder blandt andet det såkaldte H-1B-visum, der er meget brugt i tech-industrien. (Reuters)

Gik du glip af...

Natten til mandag blev der landet en klimaaftale på Christiansborg. Her står det klart, at Danmark vil indarbejde en Co2-afgift som en central del af den grønne omstilling.

  • Aftalen: Målet er at reducere den danske udledning af drivhusgasser med 70 pct. i 2030. Den nye klimaftale er dog langt fra nok. Udledningen skal reduceres med 20 mio. ton, og søndagens aftale bidrager kun med 3,4 mio. ton.
  • Reaktionen: De to største erhvervsorganisationer i Danmark var fortrøstningsfulde. Ikke mindst fordi, at det er aftalt, at en grøn skattereform skal ske under "hensyntagen til bæredygtig erhvervsudvikling og dansk konkurrencekraft".
  • Knasterne: De helt store klumper, som nu mangler, er landbruget og transportsektoren. Om landbruget, som står for godt 20 pct. af den danske udledning af drivhusgasser, siger klimaaftalen kun, at de enkelte landbrugsbedrifter nu skal til at føre regnskab over deres udledning. Og først senere på året skal regeringens transportkommission komme med bud på en klimavenlig omlægning af registreringsafgiften på personbiler.

Her kommer drivhusgasserne fra: Diagrammet viser de største udledere af drivhusgasser i Danmark, tal i mio. ton CO2-ækvivalenter, 2018. Grafik: Dorte Ipsen Boddum.

Podcast

Sallings polske satsning strutter af sult. Så ruster Salling massivt op i Polen! Den danske supermarkedskæmpe har smidt halvanden mia. kr. på bordet og købt i alt 301 butikker af den britiske dagligvarekæmpe Tesco. Men hvis Tesco ikke vil have butikkerne selv – hvorfor er det så, at Salling synes, det er en fantastisk handel? Det forklarer Journalist Jesper Olesen i dagens podcast.

Finans fakta

Så mange er klar til et job, hvor de aldrig har mødt chefen. Coronakrisen ser ud til at have forandret mange danskeres syn på arbejdsliv og ikke mindst hjemmearbejde. En ny undersøgelse viser, at rigtig mange danskere er klar til et job, hvor de kun arbejder hjemmefra.

Andel, der kan se sig selv arbejde for en virksomhed, hvor de aldrig har mødt ledelse/kolleger fysisk. Svar angivet i procent. Grafik: Sille Wulff Mortensen.

Dagens profil

Det er ikke mange 60-årige, som har været direktør for den samme virksomhed i mere end halvdelen af livet. Toke Foss er en af dem. Han er uddannet indenfor skovbrug, og naturen har altid betydet meget for ham. Det er derfor naturligt, at klimaet og den grønne omstilling i stigende grad optager ham. »Jeg er bekymret for klimaet. Det er uden sammenligning den største udfordring for menneskeheden«.

Toke Foss overtog som 26-årig familiens virksomhed, Deif. Foto: Joahim Ladefoged.

Dagens tal

14

Kreditorer truer med at trække tæppet under betalingsgigant. En stor skandale udspiller sig i øjeblikket i Tyskland, hvor 14 mia. kr. er forsvundet fra betalingsgiganten Wirecard. Den seneste udvikling mandag er, at de forsvundne milliarder måske aldrig har eksisteret, og lånegiverne diskuterer nu, om de vil holde hånden under virksomheden, der fortsætter sit styrtdyk på børsen i Frankfurt.

Børs

Teknologiaktier løftede Wall Street op. Det brede S&P 500 indeks steg I aftes 0,7 pct. Dow Jones-indekset steg 0,6 pct., og det teknologidominerede Nasdaq-indeks vandt 1,1 pct. Især teknologiaktierne styrede markedet i plus. Derudover løftedes stemningen ifølge iagttagere af, at centralbanken, Federal Reserve, fortsat ventes at holde hånden under aktierne. (Reuters)

Kommentar

Tale til årets studenter fra dansk erhvervsliv. Tillykke! Med studenterhuen, med eksamensbeviset og med friheden. Men det frie liv er ikke enkelt. Slet ikke. Du skal være nysgerrig, flittig og modig på én gang. Du skal give alt, hvad du har, i et job og samtidig være modig nok til at sige det op, hvis du kan mærke, at du er ved at dø inden i af mangel på gnist og meningsfuldhed. Læs hele Anders Heide Mortensens tale til årets studenter her.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver. Arkivfoto.

Det sker i dag

  • Erhverv: Topsil Semiconductor afholder generalforsamling.
  • Økonomi: Boligsiden.dk offentliggør oversigt over handelsaktiviteten på boligmarkedet i maj.
  • Politik: Folketingets Europaudvalg mødes for at diskutere Eu-topmødet, der fandt sted som videokonference den 18.-19. juni.

PS...

Krisens største tabere skal findes inden for finans- og energisektoren. Nogle af de selskaber, som har tabt størst værdi, er blandt andet bankerne JPMorgan, Wells Fargo, Berkshire Hathaway og Bank of America, der samlet er skrumpet med over 450 mia. dollars målt på markedsværdi, viser en opgørelse fra Financial Times.

BRANCHENYT
Læs også