Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Tusindvis af virksomheder løber tør for egenkapital | Wirecard var Europas fintech-håb - nu er det på vej mod kollaps | Det danske opsving vinder fart

GODMORGEN

Du skal passe på de usynlige omkostninger, når du handler aktier. Det og meget mere kan du læse om i morgenens briefing. Rigtig god dag.

Nyheder

Tusindvis af virksomheder løber tør for egenkapital

Virksomheder med til sammen 130.000 ansatte løber ifølge en ny undersøgelse tør for egenkapital på grund af tab som følge af coronakrisen. Pengetørken kan ramme hver 10. virksomhed i Danmark, men det er utopi at redde alle, mener virksomhedsredaktør Søren Linding.

Wirecard var Europas fintech-håb - nu er det på vej mod kollaps

På kort tid er Wirecard gået fra at være en lovende fintech-komet til at have hovedrollen i en af de potentielt største erhvervsskandaler i Tysklands historie. Det havde blandt andet en dansk hedgefond luret allerede for to år siden på en JP Morgan-konference, hvor Wirecards topchef Markus Braun holdt oplæg.

Wirecards topchef Markus Braun. Foto: Reuters /Michael Dalder.

Det danske opsving vinder fart. Friske tal for forbrug, boligmarked og husholdningernes tillid til fremtiden bestyrker økonomerne i, at den danske genopretning er på sporet. Men der lurer farer i horisonten.

Christiansborg sender 260 mio. kr. mod luftfarten. Der er ny hjælp på vej til den pressede luftfart i Danmark. Et flertal i Folketinget er blevet enige om at afsætte 260 mio. kr., som bl.a. skal bringe den danske indenrigstrafik igennem den voldsomme turbulens.

Eksplosiv vækst i coronasmitte er et hårdt slag mod USA. Bedst som USA er begyndt at spejde efter opsvinget, er totredjedele af alle stater ramt af en kraftig stigning i antallet af nye smittetilfælde.

Podimo har fået millioner fra fond i sortlistet skattely. Podcasttjenesten Podimo har fået en ny medejer og storinvestor fra Caymanøerne, som er på EU's liste over skattely. Det vækker ikke begejstring hos flere pensionskasser, der indirekte har investeret i Podimo.

Mærsk vil gøre skibsfart klimaneutral. Danmark - nærmere bestemt København - bliver center for et nyt hold forskere, der med millioner i ryggen fra bl.a. A.P. Møller Fonden skal finde løsninger på at gøre skibsfart CO2-neutral.

Novozymes køber irsk bakterieproducent. Novozymes overtager den irske bakterieproducent PrecisionBiotics med en omsætning på 100 mio. kr. Coronakrisen illustrerer med al tydelighed, hvorfor det er nødvendigt at udvide sin portefølje, forklarer topchef Ester Baiget.

Køen af arbejdsløse vokser eksplosivt i USA. I sidste uge søgte 1.480.000 amerikanere om understøttelse som følge af ledighed. Det var 160.000 mere end ventet, men dog et fald i forhold til ugen før.

Harboes afleverer blodrødt regnskab. Det Skælskør-baserede Harboes Bryggeri kommer ud af sit skæve regnskabsår med dundrende underskud. Det kommende år bliver bedre, lover ledelsen. Forstå regnskabet på 2 minutter.

Byggefirma har rejst sig efter »katastrofalt« år. Det 101 år gamle byggefirma Hustømrerne, der er et af landets største af sin slags, er lykkedes med en stor turnaround.

Det skriver andre

Google indgår aftaler med publicistiske medier. Google vil begynde at betale særligt udvalgte udgivere i mediebranchen penge for deres nyheder. (Financial Times - låst artikel)

Skatteskyldnere får også 1.000 kroner i regeringens sommerpakke. Sommerchecken går også til pensionister og andre på overførselsindkomst, selv om de har gæld til det offentlige. »Det handler om at hjælpe dansk økonomi,« siger skatteministeren. Nye Borgerlige undrer sig. Andre partier mener, at det godt kan forsvares. (Berlingske - låst artikel)

Ledigheden er den højeste i syv år - alligevel slår C25-indekset rekorder. Ledigheden er den højeste i syv år. Alligevel opfører aktiemarked og forbrugere sig, som havde vi besejret covid-19. (Børsen - låst artikel)

Kameraproducent siger stop efter 84 år. En af verdens mest kendte kameraproducenter, japanske Olympus, har truffet en drastisk beslutning: Den tabsgivende kameraforretning sælges fra for i stedet at fokusere på medicinsk udstyr. (BBC)

Gik du glip af...

Frygten for den anden coronabølge vokser. Der er nye coronaudbrud i Beijing og Sydkorea, og i USA rapporterer 30 stater om stigninger i antallet af nye smittede. Det nærer frygten for, at en anden smittebølge kan være på vej.

Badesæsonen er begyndt i Californien, og livredderinstruktør Christopher Zang viser den personlige beskyttelse, der skal bæres af livredderne på strandene ved San Diego for at forebygge en anden smittebølge. Foto: Reuters/Mike Blake.

Privatøkonomi

Pas på de usynlige omkostninger ved aktiehandel. De mere usynlige omkostninger betyder, at Danmarks to store digitale børshandlere ikke altid er billigere end de traditionelle banker.

Indsigt

Hyrer erhvervslivet kun politiske profiler for at opnå bedre adgang til Borgen? Stabschef Martin Rossens skifte fra Statsministeriet til Danfoss har atter ført til en debat om gyldne svingdøre, karensperioder og politisk inhabilitet.

Henrik Sass Larsen (DVCA), Gitte Seeberg (WWF), Martin Rossen (Danfoss), Karen Hækkerup (Landbrug & Fødevarer) samt Brian Mikkelsen (Dansk Erhverv) er en håndfuld af de politiske profiler, der er sprunget direkte fra Christiansborg til chefstillinger i erhvervslivet. Illustration: Anders Vester Thykier.

Podcast

Bundlinjen. Corona har været det største vink med en vognstang, man kan ønske sig, når man taler fremtidens lederskab, siger rådgiver Louise Orbesen, der er ekstra gæst i dagens panel i Bundlinjen, hvor emnerne er: Nej tak til chefer, klimakampen spidser til og jagten på Linak-Bents afløser.

Finans fakta

Disse lande må du rejse til fra lørdag. Udenrigsministeriet åbner grænser og lemper rejsevejledninger for næsten alle EU- og Schengenlande fra lørdag. Grænsen vil dog fortsat være lukket for turistrejser til Portugal, dele af Sverige og andre udvalgte lande.

Dagens profil

»Jeg oplevede demokratiet ved køkkenbordet.« Helle Borup Friberg, der er adm. direktør i Økologisk Landsforening, voksede op i et hjem, hvor der i stor udstrækning blev diskuteret politik. Hun legede tidligt i livet med en drøm om at arbejde ude i den store verden og forestillede sig også, at hun blev direktør.

Helle Borup Friberg. adm. direktør i Økologisk Landsforening, arbejder for foreningens vision om en verden, der tænker og handler økologisk. Foto: Marendine Ladegaard.

Kommentar

Arnes børnebørn er på støtten: Mød generation lockdown. Ungdomsarbejdsløsheden er på vej tilbage, og coronakrisen øger risikoen for, at vi taber en generation mellem arbejdsmarkedets sprækker, skriver chefredaktør Steen Rosenbak.

Dagens tal

313

Det danske flyselskab Jet Time fyrer 313 medarbejdere - svarende til mere end 9 ud af 10 af de ansatte.

Børs

Aktiefremgang trods coronaproblemer i USA. Mens der var dømt nedtur for det danske aktiemarked inden lukketid i går, gik det omvendt godt i USA. Det brede S&P 500-indeks steg i aftes 1,1 pct., mens Dow Jones-indekset gik op med 1,2 pct. Nasdaq oplevede en fremgang på 1,1 pct. Finans-aktierne steg mest, og det hænger givetvis sammen med, at de amerikanske myndigheder har besluttet sig for at lempe lidt på de såkaldte Volcker-regler indført efter finanskrisen.

Det sker i dag

  • Erhverv: FLSmidth afholder generalforsamling.
  • Erhverv: Den økonomisk trængte Bang & Olufsen venter at kunne offentliggøre resultatet af det aktieudbud, der skal skaffe virksomheden 400 millioner kroner i likvider.
  • Erhverv: H&M kommer med halvårsregnskab.

PS...

Social credit score. I Kina bliver den såkaldte social credit score stadig mere udbredt. Den betyder, at dårlig adfærd på nettet og i den virkelige verden kan resultere i, at man ikke kan få adgang til eksempelvis offentlig transport, hoteller og den slags. Men det sker også i vores del af verden.

Chelsea sparkede Liverpool til længe ventet mesterskab. Med en 2-1-sejr hjemme over Manchester City sørgede Chelsea for, at Liverpool kan kalde sig engelsk mester for første gang i 30 år.

BRANCHENYT
Læs også