Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Lego-chef priser sig lykkelig over alle Legos fabrikker | Private investorer strømmer ind på aktiemarkedet | Virksomheder taget i at give sig selv fem stjerner | Ny liste: Her er det bedst at være pensionist

Legos topchef er lykkelig over alle Legos fabrikker, der har hjulpet dem gennem krisen. Foto: Lego

GODMORGEN

Skoleferien er i gang, men der er stadig masser af nyheder fra erhvervslivet, politik og verdensøkonomien. Her er, hvad du skal vide.

Nyheder

Lego-chef priser sig lykkelig over alle Legos fabrikker

Lego oplevede flere gange under coronakrisen at måtte lukke sine fabrikker - først i Kina og så i Mexico. Men de andre fabrikker kunne dække ind og levere de produkter, som millioner af familier bestilte over nettet i stadig større udstrækning. Læs også alle de øvrige artikler i serien: Det har vi lært af coronakrisen.

USA er verdens største legetøjsmarked og derfor ekstremt vigtigt for Lego. Da fabrikken i Mexico lukkede ned og ikke kunne levere produkterne til de amerikanske kunder, blev produkterne fløjet ind fra Kina og Europa. Foto: AP/M. Spencer Green.

Private investorer strømmer ind på aktiemarkedet

Coronakrisen, der siden midten af februar har skabt de voldsommeste udsving i aktiepriserne i nyere tid, har også udløst en guldfeber hos privatinvestorer.  Men det er ikke så nemt, som det har set ud de seneste måneder, advarer flere eksperter.

Unge grækere bliver krisens tabere – igen. For anden gang på mindre end 10 år er Grækenland på vej ind i en dyb økonomisk krise. Sidste gang endte to af tre unge som arbejdsløse. Nu advarer EU-Kommissionen om en mulig gentagelse.

Virksomheder taget i at give sig selv fem stjerner. I løbet af det seneste år er flere virksomheder blevet taget i at fuske med anmeldelserne på Trustpilot. En af dem er et politianmeldt energiselskab.

Risikoen for at komme hjem til indbrud efter ferien er styrtdykket. Det er langtfra så risikabelt at forlade huset og rejse på ferie som for få år siden. Sidste år var der i gennemsnit lidt over 67 indbrud om dagen i hjem eller fritidsboliger - mindre end halvt så mange som i 2009.

Nike fyrer medarbejdere efter stort underskud. En af verdens største producenter af fodtøj har valgt at skære ned på antallet af medarbejdere, mens der skal sælges flere produkter direkte til kunderne.

Det skriver andre

Coronalukning af tysk slagteri rammer danske landmænd. Danske svineproducenter kæmper med at komme af med svin, der ikke kan blive slagtet på coronaramt slagteri i tyske Rheda. (Landbrugsavisen)

Storbank skærer 7.000 jobs. Den tyske storbank Commerzbank skal skære dybt for at reducere omkostninger. Ifølge Bloomberg arbejdes med en nedskæring på 7.000 jobs og 400 bankfilialer. (Bloomberg)

Amazon på opkøbsjagt i Rusland. Onlinegiganten Amazon og den japanske bank SoftBank har angiveligt givet tilbud om at overtage nethandelsplatformen Ozon fra det russike konglomorat Sistema. (Reuters)

IT-gigant lukker butikker. Microsoft trækker sig ud af den fysiske detailhandel over for forbrugere. I hvert fald har den amerikanskie gigant netop meddelt, at dens 83 butikker rundt om på kloden lukkes. (CNN Business).

Boeing-fly på vingerne igen. Siden marts 2009 har flytypen Boeing 737 Max været på landjorden efter to ulykker. Mandag og de følgende dage laves i USA dog nye testflyvninger sammen med de amerikanske luftfartsmyndigheder. (Reuters).

DSB bygger boliger. Statens togselskab bliver gennem DSB Ejendomsudvikling storinvestor i et byggeprojekt med 29.000 kvm. boliger i Valby sammen med erhvervsmanden Hans-Bo Hyldig i udviklingsselskabet FB Gruppen. (Børsen - låst artikel)

Gik du glip af...

Hyrer erhvervslivet kun politiske profiler for at opnå bedre adgang til Borgen? Stabschef Martin Rossens skifte fra Statsministeriet til Danfoss førte atter engang til en debat om gyldne svingdøre, karensperioder og politisk inhabilitet.

Henrik Sass Larsen (DVCA), Gitte Seeberg (WWF), Martin Rossen (Danfoss), Karen Hækkerup (Landbrug & Fødevarer) samt Brian Mikkelsen (Dansk Erhverv) er en håndfuld af de politiske profiler, der er sprunget direkte fra Christiansborg til chefstillinger i erhvervslivet. Illustration: Anders Vester Thykier.

Podcast

IMF er kommet med en forudsigelse, ingen håber er rigtig: Coronakrisen har slået et kæmpe krater i verdensøkonomien, og det kommer til at tage lang tid, før vi er ovenpå igen. Global redaktør Keld Louie-Pedersen er med i studiet.

Finans fakta

Danmark på femteplads over de bedste lande at leve i som pensionist i Europa. Det viser en ny rangliste, som er lavet af den britiske finansielle rådgiver Blacktower. Listen er baseret på blandt andet levevilkår, kriminalitetsrater, forventet levetid, ejendomspriser og hvor stor en del af befolkningen, der er over 65 år.

Danmark ligger på en femteplads over de bedste lande at leve som pensionist i Europa. Tabel: Sille Wulff Mortensen Kilde: Blacktower.

Dagens profil

Han sagde op, da staten pludselig sad med størstedelen af aktierne. Ifølge en gammel fusionsaftale mellem Dong og Elsam skulle Elsam-chefen Peter Høstgaard-Jensen i sin tid have været topchef for det nye foretagende. Men da flere Elsam-aktionærer i forbindelse med fusionsaftalen fik øjnene op for de store værdier, der var opbygget i Elsam, besluttede de at sælge.

Det tippede magtbalancen i statens favør via statens ejerskab af Dong, og dermed sagde Peter Høstgaard-Jensen op. »Det blev for meget stat,« siger hovedpersonen, som tirsdag fylder 75 år. Peter Høstgaard-Jensen, som med flere bestyrelsesposter stadig er aktiv, var i centrum, da energibranchen i Danmark for alvor forandrede sig.

Peter Høstgaard-Jensen er stadig aktiv via fem bestyrelsesposter, heraf to som formand. Foto: Joachim Ladefoged.

Dagens tal

47

Flere store virksomheder har valgt at fjerne deres reklamer fra det sociale medie efter kritik af retningslinjer. Det rammer Facebook-stifter Mark Zuckerberg, der har kunnet se værdien af sine Facebook-aktier falde med 47 mia. kr.

Boganmeldelse

Fremragende bog om en charmerende løgner. Forfatterdebutant har skrevet en vellykket erhvervsbog om den karismatiske svindler Lars Nørholt, der stiftede lysvirksomheden Hesalight, førte investorer og samarbejdspartnere grueligt bag lyset og fik syv års ubetinget fængsel. Det mener anmelder Ulla Bechsgaard.

Debat

Går bæredygtige investeringer på kompromis med afkastet? Over en årrække er bæredygtige og ansvarlige investeringer gået fra at være nice-to-have til nu i højere grad at være need-to-have, når det kommer til investorernes investeringsporteføljer. Kan disse investeringer forenes med et konkurrencedygtigt afkast? Det ser Tine Choi, chefstrateg i PFA, nærmere på i sin seneste klumme.

Tine Choi, chefstrateg i PFA.

Det sker denne uge

Sommerferien er begyndt for mange, og for de fleste bliver den nok anderledes end normalt. Men det betyder ikke, at erhvervslivet går helt i stå: Flere flyruter genåbner efter coronanedlukning i denne uge, og luftfartsselskabet Easyjet kommer med halvårsregnskab. Retten i Glostrup starter også juli ud med at fortsætte sagen mod Britta Nielsens tre børn. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Rolling Stones går efter Trump. USA's præsident Donald Trump har siden 2016 brugt musik fra Rolling Stones ved vælgermøder. Under det seneste i byen Tulsa blev nummeret »You Can't Always Get What You Want« spillet fra scenen. Britiske Rolling Stone med Mick Jagger i front vil have Trumps brug stoppet. Sammen med den amerikanske organisation BMI lyder meldingen, at hvis Trump ikke afholder sig fra at spille sange skrevet af Roilling Stones-bandet, bliver han sagsøgt. (Rolling Stones).

BRANCHENYT
Læs også