Morgen
BREAKING

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Billig dansk realkredit finansierer solcelleparker | Sommerhusmarkedet i historisk optur - men ikke priserne | Er der opklaring på vej i Costa del Billund?

GODMORGEN

Hjemmearbejde, solceller, Mars, kongelige nøgletal og zombie-job. Der er noget for enhver smag i dagens briefing. God fornøjelse.

Nyheder

Billig dansk realkredit finansierer solcelleparker for første gang

Det er et vigtigt skridt i den grønne omstilling, at Nykredit nu for første gang finansierer solcelleanlæg med billige realkreditlån. Markedet ventes at nå op på et tocifret milliardbeløb på få år. »Det, vi har manglet i Danmark, er et finansielt instrument til at skalere solcelleparker. Derfor er det historisk for Danmark, at der nu kommer en realkreditløsning.«

De første solcelleanlæg fra Better Energy er blevet finansieret med realkreditlån. Arkivfoto: Better Energy

Sommerhusmarkedet i historisk optur, men priserne følger ikke med

Danskerne trodser den økonomiske panik, der opstod i forbindelse med coronakrisen, og står i kø for at købe sommerhuse. Salgsrekorderne afspejler sig dog ikke direkte i priserne. En af forklaringerne er, at de dyrere sommerhuse tæt på de store byer er mere eller mindre udsolgt eller uopnåelige for danskere med en gennemsnitsindkomst.

Sommerhusene rives nærmest væk, men der er sket et skifte i, hvilke hustyper der købes. Her er vi i Krakær i Syddjurs kommune. Foto: Joachim Ladefoged

Chr. Hansen sætter milliarddivision til salg. Ingredienskoncernen Chr. Hansen kan se frem til at score et større milliarbeløb, hvis tankerne om et frasalg af forretningsbenet Natural Colors bliver realiseret. Og mulighederne er gode, hvis man spørger selskabets topchef. Det har journalist Benjamin Werner Christensen gjort.

Kvinder betragtes i højere grad som dygtige ledere. Der er forskel på kvinder og mænds ledelseskompetencer, og kvinder betrages oftere som dygtige ledere. Men paradoksalt nok søger færre kvinder end mænd mod lederstillinger, viser ny undersøgelse.

Bredsiderne flyver frem og tilbage mellem Japan og Sydkorea. Japan og Sydkorea har været rasende på hinanden i et år. Nu vil Japan blokere for Sydkoreas invitation til G7-topmødet. Den endelige taber kan let blive verdens elektronikindustri.

PFA indfører hjemmearbejde to dage om ugen. PFA følger i blandt andet Codans fodspor og indfører hjemmearbejdsdage for medarbejderne i 40 pct. af arbejdstiden. Erfaringerne fra coronakrisen har ifølge topchef Allan Polack lært selskabet, at fleksibiliteten ved at kunne arbejde hjemme både er godt for produktivitet og trivsel.

Danmark åbner grænserne for yderligere seks lande. Danmark åbner for indrejse fra turister fra seks lande herunder Australien og Japan, oplyser Udenrigsministeriet. Men danskere frarådes fortsat at rejse dertil.

Køberne har mistet overtaget på boligmarkedet. Balancen er tippet. Boligmarkedet er nu sælgers marked. I hvert fald i de mest populære områder af Danmark. Og det er efterhånden alle bortset fra de områder, der ligger et stykke fra større byer og arbejdspladser.

Største jobvækst i USA siden 1930'erne. Beskæftigelsen uden for landbruget i USA steg med 4,8 mio. personer i juni, hvilket var et godt stykke over økonomernes estimat, der lød på det noget mere beskedne 3,2 mio. personer, viste den månedlige jobrapport torsdag. »Et skønmaleri af virkeligheden,« siger cheføkonom.

Det skriver andre

Coronavirus var i omløb i Danmark tre dage før første tilfælde. Flere dage før Danmark officielt fik sit første coronatilfælde - en ansat på TV2 - var der coronavirus i omløb i Danmark. En test af spildevand fra Solrød syd for København, som stammer fra 23.-24. februar, indeholdt coronavirus. Den TV2-ansatte blev testet positiv 27. februar. (Berlingske - låst artikel)

Danske forskere får grønt lys til at teste lovende corona-medicin. Danske forskere kan være på vej med en ny lovende medicin, der kan behandle coronatilfælde. I test har det vist sig 40 gange mere effektivt end remdesivir, der ellers har været anset som det mest effektive middel. (TV 2)

Ørsted overvejer frasalg af havvindpark i Holland. Energikoncernen Ørsted overvejer angiveligt i øjeblikket et potentielt frasalg af en del af selskabets hollandske havvindmøllepark Borssele 1 & 2. Det skriver Bloomberg med henvisning til anonyme kilder. (Bloomberg)

Stort dansk bidrag til NASA’s vilde Mars-mission. Et kamera på jagt efter liv og en maskine, som brygger ilt på Mars. Det er blot nogle af de projekter, som danske forskere deltager i på NASA’s kommende Mars-mission. (Videnskab.dk)

Podcast

Bundlinjen. I denne uge vender det faste panel fodboldlandstrænerens opgør med spilreklamer, Aldis umulige image og et milliardopkøb, der potentielt er på vej i mobilbranchen.

Fra venstre: Virksomhedsredaktør Søren Linding, nyhedsredaktør Maria Kehlet og kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen.

Indsigt

Er der opklaring på vej i Costa del Billund? I løbet af et normalt år kommer der 2 mio. turister til den lille by Billund. Sådan er det ikke i år – men handelsstandsforeningen har besluttet selv at bringe solen til Billund.

Billund er på flere måder en corona-følsom by idet nogle af byens store arbejdspladser Legoland, lufthavnen og Lalandia har måttet lukke ned. Foto: Marie Ravn

Finans fakta

Elbiler vinder især frem i den danske hovedstads-region. Til gengæld holder nord- og sønderjyderne mere igen med at købe biler, der kører på batteri. Det viser en opgørelse fra De Danske Bilimportører.

Dagens profil

Topleder revser byggebranchen. Stine Egsgaard står ved en skillevej, hvor hun langer ud efter en byggebranche, der i hendes optik står i stampe. Hvor hun skal hen i karrieren, er dog uvist.

Stine Egsgaard, der fylder 50 år, er mangeårig direktør i byggebranchen og har flere bestyrelsesposter. Foto: Stine Bidstrup

Investor

Coronakrisen kommer til at ændre investeringslandskabet i en sådan grad og med en så stor hastighed, at investorerne skal tage alle deres investeringer op til genovervejelse og ikke kun pudse porteføljen af i kanterne, mener Blackrock, der er verdens største kapitalforvalter.

Dagens tal

6.000

Ledigheden under corona slår rekord. Køen af ledige voksede med lidt over 6000 personer 1. juli, og dermed er antallet af ledige steget med 54.076 under coronakrisen - fra 9. marts og frem. Samlet set er 185.913 personer ledige i øjeblikket - det højeste niveau, ledigheden har ligget på under coronaudbruddet.

Børs

Endnu en stærkt dansk børsdag. Det danske C25 indeks lukkede torsdag 1,5 pct. højere end onsdagens lukkeniveau. Dermed blev lukkerekorden fra tirsdag i sidste uge passeret. Også i resten af Europa  spillede aktiemarkederne overbevisende med musklerne, og i USA endte de amerikanske aktier med endnu et plus. Det var kongetallet, opgørelsen over beskæftigelsen i USA, der for juni overraskede, og som løftede stemningen, og sikrede Nasdaq-indekset årets 23. lukke-rekord. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Kampen imod Danmarks nye zombie-job begynder nu. Teknologien og coronakrisen vil overflødiggøre tusindvis af de stillinger, vi for tiden poster milliarder i at bevare, mener chefredaktør Steen Rosenbak.

Steen Rosenbak, chefredaktør

Det sker i dag

  • Erhverv: Retten i Glostrup fortsætter sagen mod Britta Nielsens tre børn. Der falder muligvis dom i dag.

PS...

Mød manden, der hjælper virksomheder med at skjule dårlig omtale. Internettet glemmer aldrig. Siges det. Men William Atak hjælper institutioner, virksomheder og privatpersoner med at skjule dårlig omtale fra Googles altseende øje. Netmediet Zetland spørger, om alle fortjener en chance til.

Læs også
Top job