Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Nu rammer de negative renter for fuld styrke | Direktør tog et års pause i de svenske skove | Nu bliver turen til grænsebutikkerne hurtigere tjent hjem

Unn Wakefield har for et år siden droppet jobbet som direktør i PFA for at tage ud og bo i de svenske skove med sin søn. Hun er nu tilbage i et nyt chefjob i Alm. Brand. Foto: Stine Bidstrup

GODMORGEN

To nye sommerserier om negative renter og vendepunkter i livet serveres i denne briefing, hvor du også kan læse om Mærsks nye milliardopkøb. God fornøjelse.

Nye serier på Finans

2020 bliver et skæbneår for danske banker: Nu rammer de negative renter for fuld styrke.

Renteindtægterne i landets banker var sidste år 19 mia. kr. lavere end i 2012, da Nationalbanken indførte negative renter. Coronakrisen og de negative renter kan føre til flere fusioner mellem banker, lyder vurderingen fra Spar Nords topchef.

»Det er så nemt at slå en autopilot til. Man skal have et større hus, et større job, og så kører det bare derudad«

Unn Wakefield forlod sidste år jobbet som direktør i PFA og tog op i det nordsvenske med sin søn. Nu er hun tilbage, forandret og alligevel den samme i et nyt højprofileret job.

Nyheder

Nu bliver turen til grænsebutikkerne hurtigere tjent hjem. Der skal færre varer i kurven, for at turen over grænsen for at handle giver økonomisk mening.

Hvordan ser De Olympiske Lege ud i en coronatid? Tokyos populære borgmester, Yuriko Koike, er netop genvalgt. Meget af valgdebatten handlede om De Olympiske Lege – for hvordan skal de afholdes i en tid præget af usikkerhed om corona?

ATP vil have investorfokus på virksomhedernes medarbejdere. ATP vil være langt mere proaktiv end tidligere og skyder nu en større kortlægning af hele det sociale område i gang i forsøget på at blive endnu skarpere på hele ESG-området.

Erhvervslivet jubler over årets uddannelsessøgning. En opgørelse af årets søgning til de videregående uddannelser viser stor fremgang inden for it-området. Det vækker glæde hos erhvervslivets organisationer.

Dansk natklubimperium har vokseværk. Barkoncernen Rekom Group satte fart på opkøbene i 2019, hvor antallet af nye barer steg kraftigt. Coronakrisen kommer dog til at ramme hårdt, forudser ledelsen i nyt regnskab.

Det skriver andre

Coop vil bygge ny bydel. Dagligvarekæmpen skyder over 2 mia. kr. ind i et byggeprojekt, der skal forvandle et område på 250.000 kvm ved hovedkvarteret i Albertslund til en ny, bæredygtig Coop-bydel. (Børsen)

Macron sætter nyt corona-ministerhold. Posen blev rystet gevaldigt i Paris mandag, da præsidenten, Emmanuel Macron, satte et nyt ministerhold. Ny indenrigsminister blev en ung ulv fra højrefløjen, Gérald Darmanin, som er kendt for at være en af forhenværende præsident Nicolas Sarkozys tro væbnere. (JP)

Israel lukker delvist ned efter øget coronasmitte. Spredningen af coronasmitte er taget til i Israel, og det har fået landet til at lukke barer, natklubber, kulturhuse og fitnesscentre ned. Det sker for at undgå en total nedlukning, der vil paralysere Israels økonomi, siger premierminister Benjamin Netanyahu. (Ritzau)

Endnu en Wirecard-chef er anholdt. Mandag blev endnu en direktør fra Wirecard anholdt i forbindelse med efterforskningen om påstået snyd i det skandaleramte tyske fintech-selskab. Det er chefen for Wirecards datterselskab i Dubai. (FT - Låst artikel)

Gik du glip af...

Mandag overtog den danske rederigigant A.P. Møller-Mærsk et svensk selskab i en milliadhandel.

Mærsk med Søren Skou i spidsen har netop annonceret opkøbet af svenske KGH. Foto: Casper H. Christensen

Indsigt

Stereo. Chapter. Studybox. Landets største forlag Gyldendal har lanceret en stribe digitale tjenester under coronakrisen, der har tvunget forlaget til at være mindre optaget af sig selv - og meget mere optaget af læserne. Og så har direktøren også har skullet forholde sig til en fødselsdag, en konkurs og et dødsfald.

Morten Hesseldahl er glad for, at Gyldendal var så hurtig til at omstille sig til hjemmearbejdet. Foto: Stine Bidstrup 

Finans fakta

Her er flyselskaberne, der flyver mest i denne sommer. To af de tre øverste er lavprisselskaber. Men coronakrisen har ikke sluppet sit greb.

Dagens profil

»Jeg mener som Søren Kierkegaard, at ”af alle latterlige ting forekommer mig det latterligste at være at have travlt”. Men i de første ni uger under coronakrisen havde vi voldsomt travlt med bl.a. at håndtere ca. 800 henvendelser fra forskellige medier.« Jens Juul Nielsen har præget kommunikationen fra FDB og Coop i en årrække - men coranakrisen var særlig travl. Nu fylder informationsdirektøren i Coop 60 år.

Jens Juul Nielsen. Foto: Sine Fiig

Dagens tal

1,66

Der er stor forskel på, hvor mange kvadratmeter man får på sommerhusmarkedet, hvis man køber for den gennemsnitlige udbudspris. Her er, hvor meget sommerhus du får for 1,66 mio. kr. rundt om i landet.

Børs

De ledende amerikanske aktieindeks susede til vejrs mandag, hvor handlerne på Wall Street rettede opmærksomheden mod bedre end ventede økonomiske data og forhåbninger om, at genopretningen af økonomien er på sporet trods nye stigninger i antallet af smittede med coronavirus.

Her er den seneste børsberetning.

Debat

Sig ordet tidsregistreringsskema for dig selv. Gerne højt. Tids-registrerings-skema. Det er som at høre tyske toldembedsmænd stemple dokumenter. Hver anden dansker oplever at udføre meningsløst arbejde. Jamen, ærligt talt: Så gør dog noget, skriver kommentar Anders Heide Mortensen.

Det sker i dag

  • Erhverv: Bang & Olufsen kommer med årsregnskab. SAS kommer med trafiktal for juni.

PS...

Milliardærfruen der forsvandt. På Jyllands-Posten kan du nu lytte til hele podcast-serien om den besynderlige sag om Anne-Elisabeth Hagens forsvinden - hustruen til den norske milliardær Tom Hagen.

Prøv lige disse test - hvis du har tid. Hvordan har du oplevet 2020 indtil videre? Er foråret fløjet forbi, eller har det slæbt sig afsted? Coronapandemien, med den tilhørende nedlukning af samfundet og masser af hjemmearbejde, har fået dagene til at ligne hinanden og gjort det tydeligt, at der kan rykkes på vores opfattelse af tid. Reuters har lavet denne ret sjove artikel med eksempler, hvor du kan teste dig selv og din fornemmelse for tid.

Læs også
Top job