Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Coronakrisen har kostet på pensionsopsparingen | Bankdirektører i opgør med Nationalbankens pengepolitik | Hjælpepakke overser rekorddyr film

Søren Vangsgaard har stiftet Vangsgaards Antikvariat på Fiolstræde. I 2015 gik forretningen konkurs, men blev reddet på falderebet. Foto: Christian Lykking

GODMORGEN

Bankdirektørerne er efter Nationalbanken, pensionskunder har lidt tab hele vejen rundt, og så sker der ting og sager i bogbranchen. God fornøjelse.

Nyheder

Coronakrisen har kostet på pensionsopsparingen

Det har været et yderst dramatisk halvår på aktiemarkederne, og det har pensionsselskaberne tacklet meget forskelligt, men ingen af deres kunder er sluppet uden tab, viser en ny opgørelse. Pensionsselskaberne satser stadig mere på alternative investeringer. Spørgsmålet er, om de alternative investeringer i alt fra ejendomme over infrastruktur-projekter til virksomheder reelt fungerer som sikker havn i urolige krisetider.

Bankdirektører i opgør med Nationalbankens pengepolitik

En række bankdirektører appellerer nu til, at Danmark og EU følger i Sveriges fodspor og opgiver de negative renter, fordi de skader mere, end de gavner.

Trods en klar appel fra flere banker lægger Nationalbank med direktør Lars Rohde i front ikke op til, at der skal tages et opgør med de negative renter herhjemme. Foto: Stine Bidstrup

180 år gammelt familiefirma sælger for over 1 mia. kr. På en anonym sidevej lidt uden for byen Otterup på Fyn ligger det familieejede Emmelev. Sidste år blev der sat rekord med en omsætning på over 1 mia. kr. og et overskud efter skat på 43 mio. kr. Det viser et nyt regnskab.

Hjælpepakke overser rekorddyr film. For en måned siden blev de ramte film- og tv-producenter stillet en pulje på 20 mio. kr. i udsigt. Men et politisk krav forhindrer storfilm i at få del i pengene og kan ramme hele branchen.

Skuespilleren Trine Dyrholm og instruktøren Charlotte Sieling er blandt hovedkræfterne bag "Margrete den Første", der økonomisk set er blevet hårdere ramt af coronakrisen end alle andre danske film. Foto: SF Studios

Dansk designsucces overgår sig selv med rekordår. Muuto tjente for første gang mere end 100 mio. kr. Nu satser designvirksomheden på ny salgskanal med åbning af store flagship butikker i strategiske storbyer.

Mere hjemmearbejde i Codan gav flere jobansøgere. Det er ikke gået nye jobansøgere næsen forbi, at landets tredjestørste forsikringsselskab har indført hjemmearbejde 40 pct. af tiden.

Radikale vil stoppe den stigende pensionsalder ved 70 år. Engang kæmpede den radikale leder hårdt for at forhøje pensionsalderen hurtigere end planlagt. I dag lyder andre toner.

Kendt britisk detailkæde fyrer og lukker butikker. Den britiske detailkæde Boots vil skære 4.000 jobs og lukke en række butikker.

Det skriver andre

Novo Nordisk, Lundbeck, Leo Pharma og 20 medicinalselskaber stifter milliardfond. En lang række af verdens største medicinalselskaber går sammen om en fond på 6,6 mia. kr., der skal investere i antibiotikafeltet. Også Novo Nordisk Fonden, WHO, Wellcome Trust og Den Europæiske Investeringsbank er med. (Medwatch)

Flemming gik fra topchef til kassemedarbejder. Han kunne gå på pension, men så ville han kede sig, siger han. Og måske gemmer Flemmings historie på en hemmelighed, der vender op og ned på, hvordan vi tænker på vores arbejde. (Zetland - låst artikel)

Bestyrelsesformand undrer sig over statsstøtte til rige virksomheder. »Jeg var fra starten skeptisk over for omfanget af hjælpepakkerne, og det er jeg stadig,« siger JP/Politikens bestyrelsesformand Lars Munch. (Berlingske - låst artikel)

Indsigt

Søvnig bogbranche tackler sin eksistenskrise med gåpåmod. For at undgå, at bogbutikkernes eksistensgrundlag lige så langsomt smuldrer væk under dem, er de i fuld gang med at gentænke deres rolle overfor forbrugerne. Det fungerer ikke bare at være en søvndrukken fysisk pendant til onlineboghandlen. Finans har mødt flere af de mennesker, der kæmper for bogbutikkernes overlevelse.

»Vi er også godt klar over, at det at åbne en boghandel lige nu er historien om humlebien, der ikke kan flyve,« siger Anna Johansen, der sammen med Claes Benthien har stiftet litteraturbaren Brøg på Fiolstræde. Foto: Christian Lykking

Finans fakta

Hvem har flest besøgende? Her er Danmarks største attraktioner.

Dagens profil

Henning Arp-Hansen er blevet yderst velhavende af at drive en milliardforretning i skikkelse af den hotelvirksomhed, som hans far, der var murermester, etablerede for 60 år siden. »Min far lærte mig engang nogle kloge ord om, at penge ikke gør dig lykkelig, men er meget beroligende at have,« konstaterer Henning Arp-Hansen, som bliver 70 år på mandag.

Henning Arp-Hansen bruger som bestyrelsesformand mest tid på, hvordan de nye projekter skal skrues sammen. Her ses han ved sit favorithotel, 71 Nyhavn Hotel. Foto: Stine Bidstrup 

Dagens tal

3,1

De danske attraktioner satte rekord. Altså i 2019. 2020 ser mere udfordrende ud. Men Visitdenmark kan varme sig på, at de 50 mest besøgte attraktioner havde en samlet fremgang på 811.000 gæster eller 3,1 procent flere end i 2018.

Børs

Bølgen af arbejdsløshed fortsætter med at rulle ind over den amerikanske økonomi, og de seneste ledighedstal tordag fik de amerikanske aktiehandlers fokus i negativ retning og væk fra de ellers tidligere positive start på aktieugen. Dermed endte det brede S&P 500-indeks med et på 0,6 pct., mens Dow Jones-indekset tabte 1,4 pct. på indeksniveau. Det teknologidominerede Nasdaq-indeks holdt dog fast i noget af ugens optimisme og lukkede 0,5 pct. højere i 10.547,75 - rekord for indekset. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Det er grimt, når de nye finansielle herremænd slås. Det spektakulære slagsmål på dansk jord mellem de to skandinaviske kapitalfonde Procuritas fra Sverige og FSN fra Norge er kun lige begyndt. Og det ser ikke kønt ud, når kastanjerne skal rages ud af ilden, skriver virksomhedsredaktør Søren Linding.

Det sker i dag

  • Politik: EU’s økonomi- og finansministre holder videokonference.

PS...

Tesla er »meget tæt« på fuldstændig selvkørende biler. Tesla-stifteren har til en stor konference i Shanghai udtalt, at man er tæt på at have udviklet software, som vil gøre det muligt for selskabets biler at køre fuldstændig selv.

Teslas nyeste biler kommer med de nødvendige kameraer og computere installeret, for at de på et senere tidspunkt vil kunne blive selvkørende. Foto: Tesla

Læs også
Top job