Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Danske sundhedsaktier møder modvind | Millionærgruppe: De rigeste skal betale for corona | Ny serie - Sidste chance for B&O?

GODMORGEN

I en ny serie fortæller vi med hjælp fra insiderberetninger historien om Bang & Olufsens tumultariske liv. Fra prisvindende design til konkurstrussel - og meget mere. Læs de to første kapitler i dag - og få et overblik over dagens øvrige nyheder her.

Nyheder

Millionærgruppe: De rigeste skal betale for corona

En international gruppe millionærer med flere prominente navne slår til lyd for en mere fair fordeling af verdens rigdom, der skal bidrage med at få samfundene på fode igen efter coronakrisen. »Nu, da jeg er blevet så rig, er det kun rimeligt, at jeg betaler tilbage, og tro mig, vi, der har så mange penge, kan sagtens betale lidt mere til fællesskabet, uden at vi lider nød,« skriver den dansk-iranske entreprenør og millionær Djaffar Shalchi i et indlæg på Finans i dag.

Udover Djaffar Shalchi tæller gruppen flere prominente navne. PR-foto.

Danske sundhedsaktier møder modvind

Danske sundhedsaktier som Novo Nordisk, Ambu, Genmab og Coloplast har båret det toneangivende C25-indeks til et af de bedste afkast i verden i første halvår. Men nu kan de løbe ind i mere modvind i andet halvår, vurderer flere aktiestrateger. Tror man på det økonomiske opsving, er det ifølge bl.a. Danske Bank og Bank of America på tide at komme videre fra de aktier, som gør det bedst under kriser såsom sundheds- og teknologiaktier.

Eksperter revser bankernes produktudvikling. Bankerne skal holde op med at brokke sig over de negative renter. De bør i stedet omfavne dem og bruge den historisk unikke situation til at udvikle nye produkter. Sådan lyder det fra en af landets førende eksperter, som opfordrer bankerne til at slippe kreativiteten fri.

De danske investorer havde is i maven. De danske investorer blev ikke grebet af panik, da coronakrisen tvang finansmarkederne i knæ i begyndelsen af året. Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for Finans Danmark.

Små lån i banker kan blive for dyre. Den 1. juli trådte nye kreditregler i kraft. Reglerne, der skal beskytte forbrugerne mod høje renter, kan få den konsekvens, at svage kunder i stedet for at låne i banken må vælge et kviklån eller forlænge løbetiden.

Aarhusiansk finansmand med nyt trecifret millionoverskud. For sjette år i træk kan den aarhusianske finans- og erhvervsmand Claus Hommelhoff sammen med sin familie se tilbage på endnu et år med et trecifret overskud i familiens investeringsselskab, Aktieselskabet CBH.

Øldirektør snød for millioner - nu er han gået konkurs. Direktøren i ølvirksomheden Humleekspressen blev tidligere på året idømt fængsel for omfattende fusk. Nu er ølfirmaet og direktørens personlige holdingselskab gået konkurs.

Det skriver andre

USA’s Covid-19-problemer vokser. Flere stater indfører nu krav om mundbind og lukker ned for bl.a. barer (Financial Times - låst artikel).

Kina med vigtige tal. Kina fremlægger torsdag tal for udviklingen i økonomien, hvilket bliver set som en klar indikator for økonomien post coronakrisen (Bloomberg - låst artikel)

Covid-19-medicin skal ikke gå til de rigeste. Mangemilliardæren Bill Gates opfordrer til, at coronarelateret medicin ikke bare skal gå til dem, der byder højest, men derimod til dem, som har mest brug for det (Reuters).

WeWork i comeback. Det stærkt omdiskuterede selskab WeWork vil i 2021 generere et positivt cash flow. I hvert fald, hvis man skal tro selskabets bestyrelsesformand (Financial Times - låst artikel).

McKinsey stormer frem. Konsulenthuset runder milliardomsætning i Danmark. Årsagen er øget aktivitet både blandt eksisterende og nye kunder (Børsen - låst artikel).

Ny serie - Sidste chance for B&O?

Stifterens søn har fulgt trist med i B&O’s historie. Få kilometer fra B&Os gamle domicil har Lars Peter Bang fulgt vemodigt med i B&O’s udvikling. Han er søn af Peter Bang, en af de to grundlæggere af virksomheden. »Det er da trist, for der er ikke sket meget godt for B&O de sidste år,« siger Lars Peter Bang og fortsætter: »Mange af direktørerne har ikke engang været vestjyder. De har været københavnersmarte. Det er langt fra den ånd, vi kender fra virksomheden.«

Finans har interviewet over 30 nøglepersoner med relation til B&O. I Finans’ nye serie på otte kapitler fortæller de insiderberetninger fra B&O, der har vundet international berømmelse for sine designede produkter, men som også er gledet ud og ind af kriser igennem det meste af sin levetid. Læs første kapitel her.

Lars Peter Bang har som søn af Bang & Olufsen-grundlæggeren Peter Bang fulgt Struer-virksomheden tæt hele livet. De seneste års nedtur har det gjort ondt at se på, siger han. Foto: Joachim Ladefoged

Gik du glip af...

Hvem opdagede den nye corona-virus først? Det gjorde både et menneske og en maskine. Og begge blev ignoreret. Mennesket blev truet til tavshed, mens maskinen blot råbte ud i intetheden. Læs den fremragende fortælling fra vores mand i Tokyo, Thomas Høy Davidsen. Artiklen er fra februar.

Foto: AP Photo/Chiang Ying-ying/Ritzau Scanpix.

Finans fakta

Gigantiske lønninger til topcheferne i USA. De amerikanske tech giganter dominerer listen over de bedst betalte topchefer i USA. Topscoreren er dog Elon Musk, topchef i Tesla. Han blev i 2019 aflønnet med svimlende 595 mio. dollars.
 


Economy Police Institute vurderer, at aflønningen erhvervslivets topfolk er steget med 900 pct. over de seneste fire årtier. Reallønnen for en typisk arbejder er i samme periode steget med 12 pct.

Ugens aktie

Det lysner for Mærsk, men først skal corona-regning betales. Aktiemarkedet har fået ny optimisme omkring Mærsk. En del af det skyldes naturligvis, at noget af usikkerheden om coronaen er væk, da alle nu ved, at det trods alt kun tager nogle måneders koncentreret indsats at få et udbrud under kontrol. Men denne større tryghed forklarer ikke hele kursstigningen.

Dagens profil

Der er ingen tøven, når man spørger Preben Kønig om, hvilken sag der har været hans største: Brixtofte-sagen. »Det var en arbejdsmæssigt meget belastende sag. Alene det at læse op på den, og jeg var trist til mode, da han blev dømt,« siger han. Det er i bund og grund de komplekse sager, han tænder på, fortæller han i dette interview.

Preben Kønig, der bliver 70 år i morgen, spillede divisionsfodbold i HIK, som han stadig følger tæt fra sidelinjen. Foto: Carsten Snejbjerg

Dagens tal

4,7

Vi vil have alkoholfrie øl. Sidste år drak danskerne godt 4,7 mio. liter alkoholfrit øl mod blot 928.000 liter i 2014, viser er opgørelse fra Bryggeriforeningen. Alene sidste år blev der lanceret 29 nye alkoholfrie øl fra de danske bryggerier. Det var dobbelt så mange som året før.

Debat

Verdens bedste investor køber naturgas. »Vi lever i en tid, hvor investorer flokkes om grønne investeringer og går i en stor bue uden om fossile brændstoffer. Men nu har Warren Buffet i sit første opkøb i fire år købt et gammelt energiselskab – en investering, der strider mod alle tidens tendenser. Eller gør den?« Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje, ser nærmere på oraklets seneste kæmpeinvestering.

Det sker denne uge

Det danske sommervejr lader vente på sig, men det gør halvårsregnskaberne ikke. I denne uge kommer mange store både nationale og internationale virksomheder og selskaber nemlig med halvårsregnskab. Særligt bankerne, heriblandt Danske Bank og Nordea, offentliggør nye tal. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Slaveaber til debat. I Thailand udspiller der sig i øjeblikket en større skandale, efter det er kommet frem, at en stor del af landets økonomi fra kokosnødder baserer sig på aber, der tvinges til at plukke kokosnødderne under slavelignende forhold (Bloomberg).

Læs også
Top job