Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Danske virksomheders investeringslyst styrtdykker | Pensionskunder bliver ramt vidt forskelligt | Serie: B&O's redningsplan var klar til godkendelse, da chokket ramte: »Ole er død«

GODMORGEN

Investeringslysten i danske virksomheder smuldrer, mens pensionskunder oplever vidt forskellige gebyrer. Og så får du endnu et spændende kapitel i fortællingen om B&O. Det og meget mere - god læselyst.

Nyheder

Danske virksomheders investeringslyst styrtdykker

Et katastrofalt forår har skudt virksomhedernes investeringsplaner i sænk, viser nye undersøgelser. Uden nye satsninger mister dansk erhvervsliv sit normale es i ærmet, lyder vurderingen. Sybo Games, der står bag et af Danmarks mest succesfulde computerspil, oplever dog mere aktive kunder og kaster sig ud i to nye investeringer.

»Vi har sat lige så mange penge af til vores interne produktion, som vi havde i starten af året. Og så har vi investeret videre i at hjælpe iværksættere i gang,« siger Mathias Gredal Nørvig, adm. direktør i spilfirmaet Sybo Games. Foto: Stine Bidstrup

Pensionskunder bliver ramt vidt forskelligt: »Det er vanvittigt meget at betale godt 3.000 kr. for at have en pensionskonto«. Pensionssektorens højeste omkostninger til administration rammer kunderne i Topdanmark, viser Finanstilsynets opgørelse.

Aktier i kedelige selskaber har ikke været billigere siden mindst 1995. Jagten på vækstaktier som f.eks. amerikanske Alphabet og Facebook har efterladt kedelige, men profitable selskaber meget billige. Nu er det snart på tide at købe op, vurderer eksperter.

Sommerferie kan ikke stoppe boligsalget. Der er ifølge Boligsiden fart på boligsalget trods sommerferien. I uge 28 plejer salget at falde markant. I år blev der solgt 2.427 boliger. Det er 650 flere end i samme uge sidste år og 41 pct. over gennemsnittet fra 2015 til 2019.

Størst indkomstfremgang til danskere over 64 år. Ufaglærte og faglærte over 64 år har haft den største indkomstfremgang de seneste 20 år. Stigningen skyldes større pensionsudbetalinger, viser en ny analyse fra Forsikring & Pension. Siden 2000 er indkomsten efter skat vokset med 1,8 procent om året for personer over 64 år.

25 erhvervsledere skal sikre mangfoldighed. Dansk erhvervsliv skal blive bedre til at tiltrække og fastholde talent af forskellige køn, alder og baggrund, mener Dansk Industri. Derfor nedsætter DI et udvalg med 25 danske erhvervsledere, der skal diskutere mangfoldighed. De 25 erhvervsledere kommer bl.a. fra Grundfos, Danfoss, Coloplast, Microsoft Danmark, Ørsted, Boston Consulting Group m.fl.

Serie

B&O’s redningsplan var klar til godkendelse, da chokket ramte: »Ole er død«

Dagen inden aktionærerne i B&O skulle godkende en aktieemission, døde bestyrelsesformand Ole Andersen. Kapitel 7 i fortællingen om B&O er her.

Det skriver andre

Nyt sam­ar­bej­de skal sik­re bil­lig pen­sion til 300.000 dan­ske­re. Selvstændige og freelancere skal sikres billige pensioner, skriver Børsen. Det er formålet med et nyt samarbejde mellem Velliv og Grandhood.

Flokmentalitet styrer aktiemarkedet. Udviklingen på aktiemarkederne især i USA under coronapandemien trodser al logik. En af forklaringerne er flokmentalitet og dynamikken i nyhedsstrømmen, skriver Robert J. Shiller, der er nobelprisvinder i økonomi i et indlæg i Berlingske.

Nordsjællændere får flest feriepenge. Nordsjællænderne vil få flest feriepenge tilbage, skriver Børsen baseret på en undersøgelse fra Spar Nord. Topscoreren er Gentofte med 41.561 kr. før skat. Først på 18. pladsen kommer en kommune uden for Sjælland. Det er Skanderborg, hvor en gennemsnitslønmodtager får 26.918 kr.

Gik du glip af...

Flere finansielle selskaber leverede de mest friske regnskabstal fredag. Både Danske Bank og Nordea bød på et par overraskelser.

Topchef Chris Vogelzang holder fast i sin 2023-plan for Danske Bank. Illustration: Anders Thykier

Indsigt

Hans navn står på en tredjedel af alle pengesedler i Danmark - nu takker han af. Hugo Frey Jensen har været med til at styre Danmark gennem store underskud og finanskrisen. Men det var en lille fejl i slutningen af august 2018, som han husker bedst.

Afgående nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen. Foto:Stine Bidstrup

Dagens profil

Trods efternavnet har han aldrig haft ejerandele i guldrandet virksomhed. I 1956 skabte to udbrydere høreapparatproducenten Widex. Siden blev Tom Westermann hentet ind som salgsdirektør og var med til at opbygge en guldrandet dansk erhvervssucces. Nu fylder han 75 år.

Tom Westermann blev i 1973 ansat i Widex og blev siden salgs- og marketingdirektør. Foto: Gregers Tycho

Dagens tal

10

Tilbage til Harzen: Stedet har i århundreder været et trækplaster for både inden- og udenlandske turister, men stod senere i skyggen af charterrejsemål i Syden. Nu er ferie i vores nabolande igen blevet populære på grund af corona. Her er 10 store oplevelser i Harzen.

Debat

Har Tesla presset de tyske kæmper i grøften? I hele coronatiden er der én aktie og ét selskab, som har fået ekstra meget omtale. Meningerne er mange og delte mellem de investeringsmæssigt troende og de mere skeptiske. Det er helt normalt, skriver Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Det sker denne uge

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, besøger Danmark onsdag i denne uge, og han er dermed med til at trække den største overskrift for en uge, der ellers mest er i sommerferiens tegn. I USA lander dog en del interessante regnskaber f.eks. fra Microsoft, Unilever og Tesla, der kan skabe interesse hos investorerne. Her er, hvad ugen bringer.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, gæster Danmark onsdag, hvor han bl.a. skal mødes med statsminister Mette Frederiksen på Marienborg. Foto: Jung Yeon-je

PS...

Gastronomisk sommertogt i Danmark? For få årtier siden ville nogen have følt det som en straf at skulle på kulinarisk rundtur i Danmark. I dag er hele landet spækket med store madoplevelser, der uden problemer rækker til en uges ferie eller mere. Madanmelder Rasmus Palsgård udpeger de steder, du bør overveje at besøge denne sommer.

Læs også
Top job