Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Dansk paradeindustri mangler en vinderformel i krisetider | Corona rammer Europæiske Rejseforsikring | Boligejere over 60 kan komme i låneklemme

GODMORGEN

Her kommer ugens første nyhedsoverblik.

Nyheder

Dansk paradeindustri mangler en vinderformel i krisetider

Danmark dominerer stort på verdensmarkedet for høreapparater. Coronakrisen har imidlertid tydeligt illustreret udfordringerne. Nedturen har været til at tage at føle på, og ingen ved rigtig, hvornår det for alvor vender. Høreapparatkoncernen GN Hearing anerkender fuldt ud, at den nuværende forretningsmodel er bygget op om en evne til fortsat at skabe høj vækst. »Vores forretningsmodel er bygget på, at vi har et meget solidt marked«. Man kan opstille alle mulige og umulige skrækscenarier for, hvad der kan ske med den globale høreapparatindustri og den danske dominans, men historien vidner om, at dominansen næppe forsvinder foreløbig.

Den verdensomspændende coronakrise har tydeliggjort udfordringerne i den ellers så bredt anerkendte danske paradeindustri høreapparatsektoren. Arkivfoto: Jens Dresling.

Corona rammer Europæiske Rejseforsikring i solar plexus

Rejseforsikringsselskabet Europæiske er forudseligt, men meget hårdt ramt af coronakrisen. Det skal dog nok klare slaget, lyder meldingen fra direktøren.

Man skal ansøge om indefrosne feriepenge digitalt. Hvis man vil have fingrene i de indefrosne feriepenge, skal man søge om det via en digital løsning. Nyt lovforslag lægger op til en frivillig og digital udbetalingsproces af feriepengene, som regeringen vil bruge som middel til at sætte gang i forbruget.

Du kan ikke selv bestemme, hvor mange penge du sætter i banken. I august sidste år ville en kunde sætte 200.000 kr. ind, som skulle bruges i en ejendomshandel. Men det fik han ikke lov til af Nordea. Pengeinstitutankenævnet bakker banken op, fremgår det af en ny kendelse.

Dansk millionforretning fortsætter med at vokse. Det populære børnetøjsbrand Konges Sløjd er på få år blevet en succesfuld forretning. Alene forrige år lød overskuddet på knap 15 mio. kr. efter skat.

Det skriver andre

TikTok snupper techgiganters ansatte. Google og Facebook mister medarbejdere til den kinesiskejede app TikTok, hvor brugerne bl.a. uploader dansevideoer. TikTok, som planlægger at hyre 10.000 nye medarbejdere i USA over de næste tre år, har bl.a. fået flere direktører og chefer fra techgiganterne til at skifte arbejdsgiver. (CNBC)

Kinesiske virksomheder valfarter til Wall Street. Spændingerne mellem Kina og USA afholder langt fra kinesiske virksomheder fra at blive børsnoteret i USA. Antallet af kinesiske børsintroduktioner på fondsbørsen på Wall Street er mere end fordoblet siden begyndelsen af året. (Financial Times)

Rejsegigant aflyser rejser til Spanien. Europas største rejseselskab TUI har valgt at aflyse alle rejser fra Storbrittanien til det spanske fastland. Det sker på baggrund af, at den britiske regering pga. et stigende antal smittede med coronavirus med kort varsel har indført karantæne for rejsende fra Spanien. (Reuters)

Hackere kræver angiveligt millionbeløb af tech-gigant. Serverne hos Garmin, som mange fitnessudøvere bruger udstyr eller software fra, har været nede siden torsdag. Hackere skulle have krævet en løsesum på 10 mio. dollars svarende til omkring 64 mio. kr. (Forbes)

Gik du glip af...

Den dybe rumlen fra en stor dieselmotor krydret med pift fra trykluftbremserne. Enhver ved, hvordan en lastbil lyder – men om bare få år kan også lastbilerne blive lydløse som en Tesla. I hvert fald ifølge en hollandsk forsker, der er dykket ned i, hvad det egentligt vil kræve at give lastbilbranchen samme elektriske overhaling, som personbilerne – langsomt – er ved at få.

Nikola udvikler eldrevne lastbiler og pick-up-trucks og har fået enorm opmærksomhed på det seneste. Foto: PR.

Indsigt

Twitter kan ikke tjene nok på reklamer: Næste skridt er brugerbetaling. Jack Dorsey har nok at se til i øjeblikket, som stifter af og deltids-direktør for Twitter, som trods sin fremtrædende rolle i den offentlige debat altid har haft svært ved at indfri de store forventninger, der lå på Twitters skuldre. Nu overvejer selskabet at kræve betaling af brugerne og har sat gang i forsøg.

Jack Dorsey er direktør for både Twitter og betalingstjenesten Square. Den konstruktion har aktionærerne i Twitter ikke været begejstret for. Foto: AP/Richard Drew.

Finans fakta

Boligejere over 60 kan komme i låneklemme. Ældre skal på forhånd sikre sig, hvor meget de kan låne, hvis de vil være med i den hektiske jagt efter drømmeboligen, viser tal fra Realkredit Danmark.

Realkredit Danmarks udlån til sommerhusejere opgjort på kommuner.

Dagens profil

Ny direktør i DI: »Jeg er meget nysgerrig på mennesker, deres historie og på at forstå, hvad der driver dem«. At være en bæredygtig virksomhed handler ikke om alene at sænke sit CO2-udslip. Det handler også om at skabe et bæredygtigt miljø for sine medarbejdere, og det aspekt mangler i den grønne debat, mener Pernille Tang Raschke. Hun tiltræder i august som Dansk Industris nye HR-direktør og glæder sig til at være med til at trække nye emner ind i den offentlige debat.

Pernille Tang Raschke kommer fra Nørresundby, hvor hun voksede op med en folkekirkepræst som far og en folkeskolelærer som mor. Privatfoto.

Dagens tal

7000

Så mange udbrud af svinepest har der indtil videre været i år alene i EU-landene. Landbrugets værste mareridt spreder sig hastigt, og set med danske øjne er særligt én ting bekymrende.

Debat

Brexit-ulven kommer. I Æsops berømte fabel råber drengen ”ulven kommer” så mange gange, at da ulven rent faktisk kommer, er der ingen hjælp at hente. De seneste år har det ikke skortet på advarsler om det truende brexit, men nu er det ganske vist. Brexit bliver en praktisk realitet til nytår, når overgangsfasen udløber. Spørgsmålet er, om det bliver en ulv i fåreklæder? Det skriver Klaus Dalsgaard, cheftrateg i Nykredit, om i sin seneste klumme.

Det sker denne uge

Regnskaberne fylder i kalenderen i denne uge. Der kommer bl.a. halvårsregnskab fra DSV Panalpina og Siemens Gamesa. I USA afholder den amerikanske centralbank, Federal Reserve, rentemøde og ventes at komme med en meddelelse efter mødets afslutning. Desuden udgiver Danmarks Statistik en opgørelse over antallet af ledige i juni måned. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Står du og mangler en gave til den kommende børnefødselsdag? Så har det eksklusive bilmærke Bugatti måske løsningen. Så længe du altså har penge nok. Se bare denne elektriske Bugatti-miniature til børn.

Læs også
Top job