Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Utilfredse investorer har sagsøgt problemramt nanoselskab | Coronaramte vil sende bølge af erstatningskrav for arbejdsskader | Fed-chef: Dyk i andet kvartal kan blive det største nogensinde

GODMORGEN

Det problemramte nanoselskab Act.Global er gået i rekonstruktion. Samtidig kan Finans afsløre, at en gruppe investorer har lagt sag an mod selskabet for at få deres penge tilbage. Den sag og meget andet kan du læse om her i torsdagens morgenbriefing.

Nyheder

Utilfredse investorer sagsøger stormombrust nanoselskab

Onsdag måtte nanoselskabet Act.Global gå i rekonstruktion og kæmper nu for at overleve. Finans kan nu afsløre, at en gruppe af de knap i alt 200 investorer i selskabet har lagt san an og vil have deres penge tilbage. Revisionsfirmaet Grant Thornton risikerer at blive trukket ind i søgsmålet, og ifølge Finans' erhvervskommentator Søren Linding er det »ubegribeligt, at nogen har haft lysten og modet til at investere så mange millioner« i Act.Global.

Carsten Jensen, ejerleder i Act.Global, må lige nu se nanoselskabet gennemgå en rekonstruktion og et gruppesøgsmål fra utilfredse investorer.

Coronaramte vil sende bølge af erstatningskrav for arbejdsskader

Der venter både forsikringsbranchen og regioner og kommuner en bølge af erstatninger til danskere, der er blevet ramt af covid-19. Det spår både fagforbund og en forsikringsretsekspert. Men ingen tør spå om, hvor voldsom den bliver.

Interne e-mails afslører hensigt med Instagram-opkøb. Flere formuleringer omkring opkøbet af Instagram, som myndighederne er stødt på i interne mails, belaster Facebook, hvis topchef Mark Zuckerberg netop nu deltager i en vigtig høring i Kongressen.

Fed-chef: Dyk i andet kvartal kan blive det største nogensinde. Federal Reserve holder som forventet renten i ro. Trods en smule bedring lyder meldingen fra centralbanken, at den økonomiske vækst er betydeligt under niveauet før coronakrisen.

Banker taber mest på små lån. Bankernes nedskrivninger vil dog formentlig stige i år, vurderer en bankekspert.

Ørsted taber »strategisk interessant« udbud. Et kæmpe udbud inden for havvind i Holland, som Ørsteds finansdirektør havde talt varmt om, faldt ikke ud til Ørsteds fordel.

Tesla-stifter vil hjælpe konkurrenter. Teslas stifter og topchef Elon Musk meddeler noget overraskende, at hans bilfabrik er klar til at hjælpe sine konkurrenter med dele til elbiler.

Sverige fraråder ikke længere turistrejser til Danmark. Sverige har onsdag ændret rejsevejledningen til Danmark, så svenskere nu ikke længere frarådes ikke-nødvendige rejser over Øresund.

Corona-problemer bremser hotelkæders vækstplaner. Styrtdyk i bookinger i København betyder stop for investeringer og neddroslede hotelåbninger i flere kæder.

Danske finansgiganter i milliardsats på elbiler fra BMW og VW. Danske finansgiganter spiller en betydelig rolle i en 10,2 mia. kr. stor investering i den grønne omstilling af bilbranchen.

Det skriver andre

Analytikere spår milliardbøde til Danske Bank. En amerikansk hvidvaskbøde kan koste Danske Bank op mod 6,3 mia. kr., vurderer analytikere over for Børsen. (låst artikel)

Luksusbranchen lider under forsvundet turisme. Manglende turister presser den danske luksusbranche, og selvom danskerne stadig har købelyst, opvejer det ikke tabet. (Børsen - låst artikel)

Gik du glip af...

Manglen på udenlandske turister og forretningsfolk gør ondt på taxabranchen. Landets største selskab ligger stadig 40 pct. under normal omsætning.

  • Problemet: »Vi lever i høj grad af turister og af ture fra lufthavnen. Så når Kastrup Lufthavn mister 95 pct. af sine gæster, er det klart, at vi kan mærke det,« siger Carsten Aastrup, direktør for Dantaxi, som er landet største taxaselskab.
  • Mulig løsning på problemerne: »Vi kan mærke efterspørgslen efter grønne løsninger. Det er meget tydeligt, at det er kommet post-corona,« siger Kenneth Herschel, direktør for Viggo, der kun har eldrevne taxaer.

Viggo blev lanceret i oktober 2019 i København som det første taxaselskab, der kun bruger elbiler. I dag er der 54 biler i flåden og flere er på vej.

Finans fakta

Disse rådgivere har sat sig på flest virksomhedshandler. Førertrøjerne har skiftet ejere i første halvår af 2020, når det gælder, hvilke finans- og advokathuse der har flest virksomhedshandler.

EY har vippet Deloitte af pinden og indtager førstepladsen på listen over, hvem der været finansiel rådgiver på flest handler i Danmark i første halvår af 2020.

Dagens profil

Blev topchef som 32-årig: Nu skaffer han milliarder til den grønne omstilling. Steen Lønberg Jørgensen ville helst være fri for et fødselsdagsportræt, for han foretrækker at gå under radaren. Men han er indforstået med, at han har haft en erhvervskarriere, der gør ham interessant.

Steen Lønberg Jørgensen er partner i Copenhagen Infrastructure Partners, som etablerer grønne investeringsfonde.

Dagens tal

13

Så mange nye bekræftet smittede med coronavirus var der onsdag på Danish Crowns slagteri i Ringsted. I alt er 16 nu coronasmittet fra slagteriet, som nu har fået sit eget testcenter.

Børs

Fremgang på Wall Street efter støttetilsagn. S&P 500-indekset steg med 1,3 pct., Dow Jones-indekset blev løftet med 0,6 pct., og Nasdaq-indekset steg 1,4 pct. Centralbankchef Jerome Powell slog fast, at Federal Reserve er klar til at gøre, hvad den kan, indtil krisen er overstået. Og så var dagens eneste økonomiske nøgletal fra USA bedre end forventet. (Reuters)

Debat

Alle virksomheder må på banen med konkrete klimaplaner nu. Man kan ikke påbegynde en transformation, uden først at have sat sig mål, og en strategisk udfordring fortjener sin egen handlingsplan. Det skriver Tine Thygesen i et debatindlæg.

Det sker i dag

I Danmark kommer der tal for arbejdsløsheden i juni. Lignende tal kommer der fra Tyskland og USA, mens store virksomheder som Siemens Gamesa, Apple, Amazon og Alphabet kommer med regnskaber.

PS...

Bilkøber betalte 164.900 kr. - bilen viste sig at have en "skjult" fortid. En bilkøber kom uforvarende til at erhverve sig en gammel svensk udlejningsbil.

Læs også
Top job