Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Omstridt nanofirma bogførte 15 gange for meget i indtægter | Dansk flykæmpe i knibe | Pas på det vilde aktiemarked

GODMORGEN

Vi fortsætter vores dækning af det skandaleramte nanoselskab Act.Global og kigger også nærmere på en tidligere dansk vækstkomet, som nu pludselig er i krise. Her får du et nyhedsoverblik.

Nyheder

Act.Global bogførte 15 gange for meget i indtægter

Et hidtil hemmeligholdt svar fra nanoselskabet Act.Global til Erhvervsstyrelsen afdækker ifølge ekspert, at de reelle indtægter fra licenser har været langt mindre end hidtil antaget. Danish Crown kritiserer samarbejde med det omstridte nanoselskab: »Vi har trukket os«.

Carsten Jensen er ejerleder i det nu insolvente nanoselskab Act.Global, der i en rekonstruktion kæmper for overlevelse. Foto: Nikolai Linares.

Dansk flykæmpe i knibe - får udskudt renter og afdrag på milliardgæld

Nordic Aviation Capital har fået grønt lys til en redningsplan, der holder hånden under det kriseramte flyleasingselskab. Coronapandemien har afbrudt en årelang vækstrejse og sendt NAC ud i et hidset uset stormvejr, som også rammer pensionselskabet PFA, der har lånt firmaet 3 mia. kr.

Blandede resultater for tech-giganter på stor regnskabsdag. Fire af de største it- og techselskaber leverede regnskabstal i aftes. Facebook klarer sig bedre, end analytikerne havde ventet. Omsætningen er steget med 11 pct. Men annonceboykot smitter af på hele 2020. E-handelsgiganten Amazon har ligeledes haft godt gang i online-butikken under coronakrisen. Til gengæld har krisen slået Googles væksttog af sporet. Sidst, men ikke mindst sætter Apple rekord.

De bløde faktorer bliver vigtigere for, hvor vi vil bo – og hvor vi vil investere. Coronakrisen har ændret vores syn på befolkningstæthed, adgang til sundhed og store grønne arealer. Det får betydning for, hvor vi vil bo, og dermed også, hvilke byer der bliver interessante at investere i fremadrettet. De store investeringshuse holder nøje øje med udviklingen. For hvis vi vælger storbyerne fra, får det betydning for fremtidens afkastpotentiale på eksempelvis ejendomme.

Snart kan Teslas batterier blive bedre og billigere. En af de største leverandører af batterier til Teslas elbiler, Panasonic, har en plan om at øge energiydelsen med 20 pct. i de batterier, der anvendes. Samtidig skal batterierne inden for to-tre år være fri for det problematiske mineral kobolt.

EU vil vil granske Google-opkøb. EU-Kommissionen vil ifølge Reuters offentliggøre igangsættelsen af den dybdegående undersøgelse tirsdag. Formålet med granskningen er at finde ud af, i hvor høj grad Google har brugt sundhedsoplysninger fra Fitbit.

AstraZeneca-topchef: Måske kræver coronavirus årlige vaccinationer. Coronavirussen er uforudsigelig, og derfor ser topchefen for milliardvirksomheden en mulighed for, at den kræver en vaccine hver 12. måned.

Koda: Google vil fjerne dansk musik fra YouTube. Ifølge Koda vil Google inden for kort tid midlertidigt fjerne dansk musik fra YouTube pga. strandede forhandlinger med Koda, der administrerer rettigheder for komponister og sangskrivere i Danmark.

Det skriver andre

Kritik af ny lov mod kviklån: Lammer erhvervslivets leasingreklamer rettet mod privatkunder. Bilgigant siger stop: »Vi kan ikke fortælle, hvad en bil koster.« (Børsen - låst artikel)

Partier efterlyser plan fra regeringen: Hvad gør vi, hvis smitten stiger til efteråret? Politikere og partier på Christiansborg efterspørger en konkret plan, mere åbenhed og sætter spørgsmålstegn ved, om beredskabet er klar. (Berlingske)

Gik du glip af...

Torsdag væltede det ind med historisk dystre væksttal fra både USA og Tyskland. To økonomier, der ligesom resten af verden er hårdt ramt af coronapandemien.

  • USA: Verdens største økonomi er sendt ud i sit største dyk nogensinde. I andet kvartal blev der barberet 32,9 pct. af USA's bruttonationalprodukt, når man opgør det annualiseret. Det er langt værre end under finanskrisen - men ikke overraskende, siger økonomer. Samtidig fortsætter ledigheden i USA op. I sidste uge søgte 1,4 mio. amerikanere om understøttelse.
  • Tyskland: Europas største økonomi blev i årets andet kvartal ramt af »en helt ekstrem tilbagegang,« ifølge Danske Banks cheføkonom, Las Olsen. 10,1 pct. faldt Tysklands BNP med. Det er det største fald, der nogensinde er registreret, siden tallet er blevet opgjort. Og udviklingen kan blive alvorlig for dansk økonomi.

Explainer

Da fire af verdens store tech-giganter, Google, Apple, Facebook og Amazon, blev grillet af de amerikanske politikere i en længe ventet høring. Topcheferne for de fire mastodonter måtte under vidneansvar svare på en byge af kritiske spørgsmål om deres størrelse og magt. Men hvad bliver konsekvensen? Finans' journalist Jesper Kildebogaard opridser sagen her.

På grund af corona-restriktioner foregik høringen via video, mens alle politikerne skulle bære mundbind. Her er det Facebooks topchef Mark Zuckerberg, der bliver udspurgt. Foto: Graeme Jennings/AFP/Ritzau Scanpix.

Finans fakta

Coronakrise har udløst kæmpe dyk i firmahandler. Opkøbsiveren hos virksomhederne er dalet betydeligt globalt under coronakrisen, viser nye tal fra analysehuset Mergermarket.

Markant færre har købt og solgt virksomheder pga. coronakrisen. Samtidig er volumenen for handlerne målt i dollars mere end halveret og næsten på finanskriseniveau.

Dagens profil

Andreas B. Iversen har som ny adm. direktør i softwarevirksomheden Shopbox tre bolde, der skal i mål for, at han vil betegne sig som en succes. Han har selv investeret 4 mio. kr. i virksomheden, som vil dække hele Norden. »Jeg forventer, at investeringen genererer et positivt afkast.«

Dagens tal

96,5

Så høj er kursen nu på det populære 0,5 pct.-lån. Det er det højeste i fire måneder, og timingen kunne ikke være bedre. Visse boligejere står nu i en særdeles gunstig situation.

Børs

Stillestående dag på Wall Street efter BNP-dyk og Trump-melding. Det brede S&P-indeks faldt i aftes 0,4 pct., mens det teknologitunge Nasdaq steg 0,4 pct. og Dow Jones faldt 0,8 pct. Præsident Donald Trump rejste i et tweet muligheden for at udskyde præsidentvalget, indtil det kan ske på sikker vis - muligvis i et forsøg på at fjerne fokus fra negative BNP-tal i USA. Handlen på Wall Street blev afsluttet, inden tech-giganterne Amazon, Facebook og Alphabet var klar med friske regnskabstal.

Debat

Pas på det vilde aktiemarked – krisen er ikke toppet endnu. Trods store omsætningstab og dystre udsigter for eksporten driver de danske aktiekurser rundt i rekordhøjt territorium. Private investorer kan roligt indstille sig på et stormfuldt efterår på aktiemarkedet, skriver Finans' chefredaktør Steen Rosenbak.

Det sker i dag

  • Erhverv: DSV Panalpina, Caterpillar, Merck & Co. og International Consolidated Airlines Group (IAG) kommer med halvårsregnskab.
  • Økonomi: Danmarks Statistik kommer med tal for ejendomssalget i maj.

PS...

Lamborghini er kendt for at lave farvestrålende, vilde og lynhurtige biler. Den nyeste superbil fra den italienske bilfabrikant er ingen undtagelse. Essenza SCV12, hedder den, og den er slet ikke lovlig at køre på offentlige veje. Se bilmonstret her.

Læs også
Top job