Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Virtuelle møder giver pote for danske arkitekter | Nu bliver det alvor for eksportvirksomhederne | For få søger sparring under coronakrisen

GODMORGEN

Der kommer friske regnskabstal fra FLSmidth og BankNordik i dag. Vi lægger dog fra land med historien om, at coronakrisen har åbnet verden for danske arkitekter. Dette og meget andet i dagens første briefing. God læselyst!

Nyheder

Coronakrisen har åbnet verden for danske arkitekter

Nye muligheder rundt omkring i hele verden har åbnet sig for de danske arkitektvirksomheder. Tidligere har man ifølge Bjarke Ingels fået point for fremmøde, når man skal vinde arkitektopgaver, men det har pandemien lavet om på. Virtuelle møder og ændrede arbejdsgange har bl.a. ført til, at Bjarke Ingels Group (BIG) er kommet i spil til flere projekter i Kina.

Bjarke Ingels fortæller, at coronakrisen giver nye muligheder i bl.a. Asien, fordi der ikke er samme krav som tidligere om fysisk tilstedeværelse. Foto: Gregers Tycho

Nu bliver det alvor for danske eksportvirksomheder

Eksportvirksomhederne havde fulde ordrebøger på vej ind i coronakrisen, og de har derfor klaret sig forholdsvis godt igennem den. Men nu er situationen en helt anden. Det understreger Danske Bank og brancheforeningen for landets små og mellemstore virksomheder, SMV Danmark.

Danske virksomheder søger ikke sparring under coronakrisen. Kriser kan udnyttes offensivt, påpeger Danske Bank, som derfor finder det bekymrende, at et stigende antal små og mellemstore virksomheder ikke søger rådgivning under coronakrisen.

De Konservative åbner for at stemme ja til S-valgløfte om tidlig pension. Regeringen er parat til at se på lavere skatter for enkeltpersoner eller erhvervsliv for at få De Konservative til at stemme for regeringens vigtigste mærkesag.

Microsoft vil være Facebook-rival: Investorer jubler over TikTok bejleri. Microsoft-aktien stiger, efter en overtagelse af det sociale medie TikTok pludselig ser sandsynligt ud. TikToks amerikanske aktiviteter skal sælges senest 15. september, fastslår præsident Trump. Ellers vil appen blive forbudt i USA.

Endnu et ikonisk selskab lider Amazon-døden i USA. Lord & Taylor, USA’s ældste stormagasin, er gået i betalingsstandsning, efter det ikke lykkedes at vende skuden og corona-krisen lukkede mange centre.

Storbank skruer tempoet i vejret på stor fyringsplan: 35.000 står til at miste jobbet. Planen var ellers, at afskedigelserne skulle ske over en periode på tre år, hvilket skulle reducere bankens omkostninger med 3,6 mia. pund svarende til ca. 30 mia. kr. Men så ramte coronapandemien.

Det skriver andre

USA øger lånebehov med 40 pct. Det amerikanske finansministerium har mandag løftet sin prognose for lånebehovet i tredje kvartal, perioden juli til september, med 40 pct. fra 677 til 947 mia. dollars. (Reuters)

167 år gammel brændeovnsproducent i hård turnaround – millionerne fosser ud. Morsø Jernstøberi står på en brændende platform, mens millionerne fosser ud. Miljødebat har gjort det sværere at sælge brændeovne, så Morsø skifter spor. (Børsen - låst artikel)

Podcast

Aktiemarkedet holder fest for en vaccine, der slet ikke er der endnu. Det tilsyneladende ukueligt optimistiske aktiemarked har en alt for stærk tro på en covid-19-vaccine i år, advarer analytikere. Hvis den ikke kommer, kan kursfesten få en brat afslutning. Dette og mere i studiet med journalist Heidi Joy Madsen og vært Lone Andersen.

Gik du glip af...

Elon Musk slår igen på dommedagstrommen om AI – hvad siger eksperterne? Elon Musk har før været i ilden med hensyn til kunstig intelligens. Mest fordi han selv insisterer på at springe ind i den. For få har som Musk for vane at komme med kontroversielle udtalelser om emnet.

Elon Musk har sagt mange kontroversielle ting, ikke mindst om kunstig intelligens. Nu er han igen ude med riven – og får selv ørerne i maskinen af eksperter. Foto: Reuters/Bobby Yip/Ritzau Scanpix

Indsigt

Arkitema kickstarter globalt sats med Cowi i ryggen. Hidtil har Arkitema, som med 550 medarbejdere kan kalde sig Danmarks største arkitektvirksomhed, holdt sig inden for de skandinaviske grænser. Men efter at være blevet opslugt af den rådgivende ingeniørgigant Cowi skal Arkitema med ud på et helt nyt eventyr forretningsmæssigt og med tiden også geografisk. »Vi vil prøve at gøre os nogle erfaringer med at komme med ud i verden på projekter, men vi er også bevidste om, at vi skal lære at kravle, før vi kan gå,« siger adm. direktør Thomas Kveiborg til Finans.

Siden december 2019 har Thomas Kveiborg været adm. direktør for Arkitema, som for halvandet år siden blev købt af Cowi. Foto: Gregers Tycho

Finans fakta

Coronakrisen har vendt op og ned på danskernes ferievaner. Coronakrisen har givet danskerne nye feriefavoritter. Tidligere år har rejser til Tyrkiet og Italien været et sommerhit. Sådan er det ikke gået i år, viser tal fra teleselskabet 3.

Dagens profil

Selvom Preben Nesager fylder 70 år, har han ingen planer om at gå på pension. Nysgerrigheden og virkelysten er intakt hos den erfarne hotelmand, der har været i branchen i 45 år. Lige nu er han blandt andet optaget af alternative overnatningsformer.

Preben Nesager kom i 1970'erne til det daværende Hotel Scanticon i Aarhus. Siden blev han adm. direktør for en hotelkæde, som omfattede 17 hoteller og skiftede navn til Comwell. Foto: Christian Lykking

Dagens tal

750

Dansk super-iværksætter vil bygge verdens største børne-tv-firma. René Rechtman har lige rejst 750 mio. kr. til sit selskab Moonbug. En del af de nye penge går meget specifikt til opkøb af flere producenter af børne-indhold.

Børs

Nasdaq-indeks satte ny lukkerekord. Positiv stemning skabt af gode nøgletal fra både USA og Kina var igen med til at løfte især it-aktierne i Nasdaq-indekset i USA i aftes. Det brede S&P 500-indeks blev noteret for en stigning på 0,7 pct., mens Dow Jones-indekset vandt 0,9 pct. Bedst gik det som sagt for Nasdaq, som gik op med 1,5 pct. til endnu en lukkerekord. Den kommende tid vil investorerne især holde øje med, om det lykkes politikerne i USA at skrue endnu en økonomisk hjælpepakke sammen. (Reuters)

Debat

Coronasommeren 2020 skar et par sandheder ud i pap. Danmark ER faktisk et lille land, når seks millioner danskere plus lidt nordmænd og tyskere skal holde ferie sammen, skriver Anders Heide Mortensen.

Det sker i dag

  • Erhverv: FLSmidth, BankNordik og Greentech Energy Systems kommer med halvårsregnskab, mens Sony kommer med regnskab for selskabets første kvartal.
  • Økonomi: Boligsiden offentliggør nye tal for udbuddet på boligmarkedet pr. 1. august.

PS...

Dansk velhaver nedskriver luksusyacht med millioner. Den danske erhvervsmand Kim Vibe-Petersen accepterer nu, at hans luksusyacht Parsifal III er blevet meget mindre værd. Han har således nedskrevet charterskibet med 26,4 mio. kr.

Parsifal III måler 54 meter og kostede over 230 mio. kr. at bygge. Foto: Parsifal III.

BRANCHENYT
Læs også