Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Konkurrencestyrelse smider bombe i advokatbranchen | Ecco vinder skatteslagsmål efter 14 års kamp | Københavns Lufthavn under massivt konkurrencepres

GODMORGEN

Om ikke så længe lander halvårsregnskabet fra Novo Nordisk, men du kan lige nå at blive opdateret på de vigtigste nyheder fra ind- og udland i dagens morgenbriefing. God læselyst.

Nyheder

Konkurrencestyrelse smider bombe i advokatbranchen

Der er store konkurrenceproblemer i advokatbranchen og med selve kammeradvokatinstitutionen. Det er nogle af konklusionerne i en længe ventet rapport, som Konkurrencestyrelsen nu har sendt et første udkast af i høring. Det erfarer Finans. Der er ringet ind til fejde om millionhonorarer blandt rådgivere.

Boris Frederiksen, bestyrelsesformand for Kammeradvokaten, er under beskydning af Konkurrencestyrelsen i udkastet til en rapport om advokatbranchen. Det kan ændre forretningsbetingelserne væsentligt for Kammeradvokaten. Foto: Advokatfirmaet Poul Schmith.

Ecco vinder skatteslagsmål efter 14 års kamp

Landsretten har netop afsluttet en årelang strid mellem Ecco og Skat. Skokoncernen har fået medhold i en sag om skattebetaling i regnskabsåret 2005. »Vi blev angrebet på vores forretningsetik,« siger en tilfreds topchef.

Steen Borgholm, koncernchef for familieejede Ecco, er stødt over, at sagen med Skat har trukket ud over 14 år. Foto: Gorm Branderup.

Landbobankchef forbereder sig på tab. Specielt eksportvirksomheder ser ud til at få problemer den kommende tid, påpeger Ringkjøbing Landbobanks topchef, John Fisker. Han leverede onsdag et regnskab for første halvår, hvor resultatet før skat faldt med 22,3 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Dystert efterår. De københavnske hoteller og restauranter kan se frem til et kulsort efterår med voldsomme omsætningstab. I hvert fald hvis man spørger dem selv.

Sveriges økonomi styrtdykker. Den svenske økonomi er nu for alvor begyndt at mærke effekten af coronakrisen. Sveriges bnp styrtdykkede med hele 8,6 pct. i årets andet kvartal, viser nye tal fra Statistiska Centralbyrån.

Pressede kunstnere har søgt støtte for 185 mio. kr. Aflyste koncerter, udstillinger og filmproduktioner har kostet danske kunstnere formuer, men kun en fjerdedel af tabet er dækket af støtteordninger.

Giftig cocktail sender Rusland mod recession. Effekterne af coronakrisen har skubbet den russiske økonomi mod recession. Bnp forventes at falde med godt 6 pct. i 2020, hvilket er det største fald siden finanskrisen.

Krisen tvinger Grækenland til nye reformer. Under ledelse af den britisk-cypriotiske nobelpristager Sir Christopher Pissarides skal en gruppe økonomer komme med anbefalinger til, hvordan Grækenland kan arbejde sig ud af endnu et dybt økonomisk tilbageslag.

Det skriver andre

Fauci: USA har millioner af vacciner klar i starten af 2021. Den amerikanske regerings øverste sundhedsrådgiver, Anthony Fauci, forventer, at USA har mindst 10 millioner vacciner mod coronavirus klar i starten af næste år. (Reuters)

Danske lufthavne frygter at tabe i et råt udskilningsløb med udenlandske rivaler. De fire største lufthavne i Danmark advarer politikerne: Brug for stærkere hjælpepakker for at imødegå rivaler og støtte både turisme og luftfart. (Børsen - låst artikel)

DI: Hverdagen er begyndt at indfinde sig efter sommeren. Det er dog meget forskelligt, hvordan virksomhederne er tilbage. Flere danske virksomheder åbner atter kontorerne helt, men det er til en ny hverdag med sikkerhedsforanstaltninger. (Børsen - låst artikel)

Thulesen Dahl: Jeg er den rette formand for DF. »Jeg er fuldstændig overbevist om, at jeg er den rette formand. Ellers ville jeg ikke være her. Siden folketingsvalget har vi arbejdet på at organisere os, og sommergruppemødet har vist, at vi er på rette spor,« siger Thulesen Dahl. (Ritzau)

Gik du glip af...

For at tilpasse sig et lavere aktivitetsniveau planlægger Københavns Lufthavn at nedlægge 650 fuldtidsstillinger.Det svarer til, at hver fjerde ansatte får en fyreseddel. Det meddelte lufthavnsledelsen onsdag.

  • Årsagen. Lufthavnene har været blandt de hårdest ramte virksomheder under coronakrisen, da flyene har stået stort set stille. For at få økonomien til at hænge sammen bliver lufthavnen derfor nødt til at skære i sine udgifter.
  • Reaktionen. Københavns Lufthavn er en af de største arbejdspladser i Dragør Kommune, hvor det gør virkelig ondt med de mange fyringer, fortæller borgmester Eik Dahl Bidstrup (V).
  • Fremtiden. Københavns Lufthavns topchef forudser at skulle ud i en jernhård konkurrence om passagererne med en række store europæiske lufthavne. For alle kæmper med lav kapacitet under en coronakrise, hvor mere end tre fjerdedele af langdistanceruterne ud af København er lukket ned.

Lige nu er der sorte skyer i horisonten hele vejen rundt, siger Thomas Woldbye, adm. direktør i Københavns Lufthavne A/S. Foto: Stine Bidstrup.

Indsigt

Dyr skattefidus blev et livslangt mareridt. I slutningen af det forrige århundrede kastede tusindvis af danskere sig over skibsanparter og blev såkaldte "trusseredere". Få tjente mange penge, men et stort antal privatinvestorer blev fanget i et net, der kostede dem dyrt. Mød Robert Vallentin Nielsen, der kan se tilbage på et liv med en økonomisk rutsjebanetur så voldsom, at den ville få de fleste andre til at knække halsen.

Robert Vallentin Nielsen måtte låne penge for at dække sine tab og et skattesmæk, som han fik efter sin investering. Foto: Stine Bidstrup.

Podcast

Elon Musk - dommedagsprofeten bag rattet i de førerløse biler. Elon Musk elsker Tesla, førerløse biler og rumfart - men han nærer samtidig en dyb frygt for, at kunstig intelligens skal overtage verdensherredømmet. Det har journalist Thomas Høy Davidsen taget en snak med podcastvært Lone Andersen om.

Finans fakta

Tesla er mere værd end alle rivalerne til sammen. Elbilproducentens aktie er kommet flyvende ud af coronakrisen, mens den etablerede bilindustri stadig hænger fast i dyndet. Tesla er mere værd end GM, Fiat, Ford, Peugeot, Volkswagen, BMW og Daimler - til sammen.

Dagens profil

Anders Damgaard er ingen kedelig regnedreng. Anders Damgaard, finansdirektør i PFA Pension, var egentlig på vej til at gå forskningsvejen, da han pludselig skiftede spor til den finansielle sektor.

Anders Damgaard voksede op i en forstad til Herning. Han sang i kor, spillede trommer og bas og rullehockey på villavejene. Foto: Jakob Dall.

Dagens tal

112

Fra tirsdag til onsdag var der 112 nye tilfælde af covid-19 i Danmark. Det er det højeste antal dagligt registrerede smittetilfælde siden 8. maj. »Det her kalder på handling fra alle danskere,« mener professor i virologi.

Børs

Ny optur for aktierne på Wall Street – endnu en rekord til Nasdaq. Det brede S&P 500-indeks gik i aftes op med 0,6 pct., mens Dow Jones vandt 1,4 pct., og Nasdaq steg med 0,5 pct. Nasdaq satte dermed sin 32. rekord i 2020. Positive meldinger fra forhandlingerne om en ny økonomisk hjælpepakke i USA og overvejende gode nøgletal fra den amerikanske økonomi var med til at give markedet et løft. (Reuters)

Debat

Er du en succes? Og er det godt nok for dig? Vi lever i en tid, hvor succes defineres i det ydre. Hvis du har høje karakterer, er adm. direktør i en stor virksomhed eller på anden måde har realiseret svært tilgængelige resultater, så er du en succes. Det forbandede er bare, at belønningen for alt dette ligger for enden af regnbuen. Du når den aldrig, skriver Louise Orbesen.

Louise Orbesen er partner i rådgivningsvirksomheden Leading Humans. Hun er tidligere konsulent hos McKinsey & Co og Boston Consulting Group.

Det sker i dag

  • Erhverv: Novo Nordisk, Lufthansa og Uber kommer med halvårsregnskab. Teknologivirksomheden Siemens kommer med regnskab for selskabets tredje kvartal.
  • Økonomi: Danmarks Statistik udsender opgørelse over antallet af konkurser og tvangsauktioner i juli.

PS...

Køb en tre-timers flybillet til... ingen steder. Folk i Taiwan er åbenbart så rejsehungrende, at man kan sælge flybiletter, hvor man reelt ikke rejser nogen steder hen. Luftfartsselskabet EVA Air tilbyder en afgang den fra Taipei Taoyuan Airport, der tager tre timer, hvorefter man lander i den samme lufthavn igen.

Samfundssind. Ifølge britiske BBC var det ét bestemt ord, der fik Danmark så forholdsvis nemt igennem coronakrisen: Samfundssind.

Vil du være nationalbankdirektør? Det er ikke et hvilket som helst job, der onsdag ramte siderne over ledige stillinger. Her er, hvad der kræves af stillingen.

BRANCHENYT
Læs også